Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Bröderna Ahlström om återkomsten – 18 år efter debuten: "Det var dags"

ANNONS

14 år efter att man lämnade är tvillingarna Oscar och Victor Ahlström tillbaka i Huddinge, där allt började. För hockeysverige.se berättar bröderna nu om uppväxten, äventyren utomlands och valet att komma hem igen. 
– Om två andra forwards hade spelat med tillsammans hela livet så skulle dom hitta varandra ganska bra, säger Victor Ahlström. 

HUDDINGE (Hockeysverige.se)

Redan säsongen 2004/05 debuterade bröderna Oscar och Victor Ahlström i Huddinges A-lag. Det var samma säsong som Linus Klasen gjorde sin första match i Huddinge-tröjan och Jhonas Enroth var lagets tredjemålvakt. Mycket har hänt sedan dess, men nu är bröderna ”hemma” igen. 18 år senare har Ahlströmarna valt att flytta hem från Italien till Fullersta och hjälpa moderklubben uppåt i Division 1-tabellen. Ett Huddinge som gör sin kanske sämsta säsong sedan… Ja, jag vet inte när. 

– Vi gick till Fiemme och trivdes jättebra där, men vi tränade kvällstid, sent, men gick och drog hela dagarna där nere. Dessutom var det en mindre by. Vi är ändå 36 år. Har jobb och familjen här hemma. Dessutom ska jag bli pappa. När allt kom samman kände vi att det var dags för oss att åka hem, berättar Victor Ahlström då hockeysverige.se träffar han och hans bror Oscar i Björkängshallen för en intervju.



Oscar, vad sa klubben när ni berättade att det inte skulle bli någon fortsättning i Fiemme?
– Det var absolut inget kul att gå till Presidenten där nere och fråga om vi kunde lösa det här eftersom vi behövde åka. 
– Han förstod delvis vår situation. Det blir heller aldrig bra om en spelare inte vill vara kvar. Vi förlorade lite ”deg” på det hela, men nu känns det bra. 

Fanns det flera alternativ än Huddinge?
– Nej, det fanns det inte…

Victor Ahlström:
– Vi har ingen agent längre eftersom vi har kommit upp i åren och då får sköta allt sådant själva. Vi hade lite kontakt med Huddinge redan i somras och nu kändes det bra att flytta hem. Dessutom bor vi så pass nära och har jobb här. Det blir kul att få avsluta här. 

Victor Ahlström. Foto: Ronnie Rönnkvist.

"Inte sagt att det här kommer bli vår sista säsong"

Victor, hur tänker du kring att Huddinge idag inte är ett topplag i Hockeyettan?
– Det är inget roligt alls för oss. Vi tycker Huddinge ska vara i Hockeyallsvenskan. Det är inte heller kul att se juniorerna som inte längre spelar i SuperElit. Det skulle behövas ett lyft. 

Oscar Ahlström:
– Till den största delen tror jag att det handlar om pengar. Huddinge är en av Sveriges största kommuner, men föreningen har ändå inte lyckats dra så många stora sponsorer. 
– Det har egentligen aldrig varit någon som gått in med jättemycket pengar sedan ”Nickes” (Bengt Nilsson) tid. Så är det tyvärr, att det ofta är pengar som avgör i idrott.


Victor Ahlström:
– Dom bästa juniorerna försvinner till klubbar där dom får bättre förutsättningar. Så var det inte då vi var juniorer. Då stannade vi kvar och spelade några säsonger i A-laget. 

Kunde du tänka dig då du var junior att Segeltorp skulle vara kommunens bästa lag?
– Nej, det kunde jag aldrig tro. Jag vet inte ens om Segeltorp hade ett A-lag då vi var unga. Vi möttes aldrig i alla fall. 

Oscar, vad hoppas ni tillföra laget?
– Även fast man är äldre vill man fortfarande vara den som är bäst där ute. Ibland tänker hjärnan att man kan göra samma saker som när man var som bäst, säger Oscar Ahlström med ett leende och fortsätter:
– Vi försöker göra det vi alltid gjort, ge allt och kanske komma in med lite erfarenhet. Vi har ändå varit med en del och då kunna visa genom att kriga på vad som krävs.  

Oscar Ahlström. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur länge kommer ni spela kvar i Huddinge?
– Vi har inte sagt att det här kommer bli vår sista säsong. Nu ska vi försöka komma så högt upp vi kan med Huddinge. Sedan får vi se i sommar. 

Victor Ahlström:
– Som alla säger som kommit upp i åren, att vi får ta en säsong i taget.

Alltid hållit ihop: "Annars skulle jag säga att vi är identiska"

Pappa Erik spelade för Djurgården. Även om bröderna förknippats med AIK genom åren har även dom varit nära att hamna i samma klubb som pappa gjorde i mitten av 80-talet.

Oscar Ahlström:
– Vi var faktiskt och tränade med Djurgården när vi spelade här i Huddinge. Det kunde kanske blivit Djurgården, men nu blev det inte så. Vi gick till AIK i stället som då låg i allsvenskan. Vi gick upp med AIK och blev AIK:are. 

Victor Ahlström:
– Vi kan nog säga att vi i stort sett växte upp i ishallar här i Stockholmsområdet, men framför allt här i Huddinge. Det är därifrån vi kommer ihåg då han spelade. Vi kollade också lite då han spelade i Väsby också, men därifrån kommer vi inte ihåg så mycket. Här var vi och kollade på nästan varje match. 

Victor, när var ni här i Björkängshallen första gången?
– Det måste ha varit då pappa gick hit 1990. Vi var fyra år och började spela på uterinken här utanför. 

Erik Ahlström. Foto: Arkiv.

Oscar, har ni alltid spelat ihop?
– Vi har nästan jämt spelt tillsammans. Vi var lite kortväxta då vi kom upp i A-juniorerna och nog för kortväxta för att spela med varandra. Victor var center och första åren vi var uppe spelade vi i olika kedjor. Dessutom var vi ett år för unga och hade inte så mycket kött på benen. Det är nog enda gången. 
– Då spelade vi i SuperElit, fajtades mot alla topplag i Sverige, gick till slutspel och sådana bitar. Det var andra tider. 

Ser ni själva likheter i er som spelare?
– Det är mer att jag varit center och tagit lite mer ansvar i försvaret. Annars skulle jag säga att vi är identiska, säger Victor Ahlström som tror att deras kemi på isen kan kopplas till att dom är enäggstvillingar. 
– Till viss del och vi får ofta höra att vi är tvillingar, men jag tror att om två andra forwards hade spelat med tillsammans hela livet så skulle dom hitta varandra ganska bra.

Så hamnade de i Italien: “Inte ångrat en sekund”

Bröderna Ahlström stack tidigt, 2016, till Italien för att spela i Ritten/Renon. Förutom en säsong i AIK har dom båda spelat i kvar i italienska ligan. 

– Här i Huddinge jobbade vi vid sidan av. Vi fick verkligen kriga med långa resor i allsvenskan där vi mötte bra motstånd men också jobbade åtta timmar per dag. Sedan tog vi steget till AIK då vi var 23 år. Då kunde vi försörja oss på hockeyn och gav verkligen allt. Vi tog oss upp till SHL och gjorde fyra säsonger där. 
– Sedan ramlade vi ur med AIK. Ser jag nu tillbaka kanske vi skulle ha stannat kvar i AIK. Vi fick ett kontraktsförslag från Södertälje så vi drog dit. Där fungerade det inte alls för oss och gjorde nog vår sämsta säsong. 
– Efter det fick vi helt enkelt inte så många anbud. Då började vi tänka lite på vad vi skulle hitta på. Först var vi en sväng i Norge, vilket är ganska likt Sverige. Om vi inte skulle spela i allsvenskan ville vi ner i Europa och se hur det livet var. 

Oscar Ahlström och Victor Ahlström i AIK 2020. Foto: Bildbyrån.

Oscar Ahlström:
– Vi spelade med en spelare i AIK som heter Esa Pirnes. En av hans kompisar (Riku-Petteri Lehtonen) var tränare för det här laget i Italien. Dom såg att vi var lediga så vi fick ett samtal ”är ni sugna på att komma ner till Italien?”
– Precis som alla andra tänker så tänkte vi ”vad är det för klass där?” Vi tog den chansen och åkte ner. Det har vi inte ångrat en sekund. Hockeyn där är mycket bättre än vad man kan tro. Dessutom var livet vid sidan om, det var faktiskt perfekt för oss. 

Staden bröderna Ahlström spelade i heter Collabo.



Victor Ahlström:
– Det är nog ett av dom finaste ställena du kan spela hockey på i Europa, men det är nog inte många som varit där. 
– Socialt var det lite tufft i början, men italienarna är väldigt öppna. Dom är hetlevrade, men väldigt snälla vid sidan av. Många av våra bästa kompisar har vi kvar där nere. Det blir så när vi varit där nere under nästan fyra och ett halvt år.
– Närmsta stad är Bolzano. Det ligger 20 minuter rätt ner för ett berg. Vi bodde på 2000 och kunde ta liften ner till Bolzano. 

Tog ni liften till borta matcherna?
– (Skratt) Nej, vi bodde på toppen och hade vår hemmaplan.   

Vill ta framgångarna till Huddinge

Oscar, ni har även spelat i både Frankrike och Norge, vilken nivå höll den italienska ligan?
– Alla dom här ligorna utanför Sverige. Jag tänker då på Frankrike, Österrike, Norge, Italien… Dom bästa lagen där skulle jag säga håller ungefär samma klass. Däremot är det lite skillnad på hockey. 

Victor Ahlström:
– Första två säsongerna spelade vi i Italiens bästa lag. Där hade vi ett fantastiskt lag, hade jätteroligt och vann två ”Scudetto”, alltså motsvarade SM-guld, plus att vi vann Alp-hockeyleauge. Det är en liga med lag från Österrike, Slovenien och Italien. Det var jätteroligt. 
– Anledningen till att vi senare kom till Merano var att två av våra kompisar från Ritten/Renon flyttade dit för att starta upp den klubben och gå upp i Alp-hockeyleauge. 
– Det blev att vi fick starta om lite från början, men vi hade jättekul där, fin stad och fin arena. Det blev ingen lång flytt utan som att flytta från Huddinge till Södertälje. 

När ser vi Huddinge tillbaka i Hockeyallsvenskan:
– Så snabbt som möjligt. Jag hade gärna velat säga nästa säsong. Vi får hoppas att det blir inom en femårsperiod, avslutar Victor Ahlström samtidigt som Oscar nickar instämmande. 

Victor Ahlström i samtal med Oscar Ahlström. Foto: Bildbyrån. 

TV: Så minns Stig Salming sin lillebror Börje

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL