Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Almtuna vill bli pilotfall – pekar ut lösningen: "Det är inte 1972 längre"

ANNONS

I dagarna kom beslutet att Region Öst säger nej till att Uppsala hockey får ta över Almtunas plats i DamEttan. Trots det är tränaren Ronnie Abrahamsson positiv. 
För hockeysverige.se berättar han nu var de är i processen och vad svensk hockey behöver göra för att fler damlag inte ska tvingas till nedläggning. 
– Vad jag har förstått har inga andra klubbar motsatt sig detta, säger han. 

Den 14 november kom beskedet att Almtunas damlag läggs ner. Sedan dess har svängarna varit många. Man menade då att det inte fanns kostnadstäckning för damlaget. Något som ledarstaben sedan meddelat inte stämmer. Efter det har en lösning presenterat sig där Uppsala hockey öppnat för att ta över Almtunas plats i DamEttan. 

En av dessa ledare från Almtunas damlag är Ronnie Abrahamsson som varit en av rösterna utåt för vad som pågått i föreningen. För hockeysverige.se berättar han nu om det senaste i processen, där Region Öst inte godkänt Uppsala hockeys ansökan om att ta över efter Almtuna i DamEttan östra. 

– Östra regionen med Peter Andersson i spetsen avslog vår ansökan om det. De menar på att tävlingsbestämmelser säger att det inte är okej att göra det. Det köper jag. Jag vet att det står där, men det var det vi försökte få till att de skulle bortse ifrån och låta damerna spela ishockey, säger Abrahamsson och fortsätter: 
– Vad jag har förstått har inga andra klubbar motsatt sig detta. Man vill inte bli ett lag färre i serien. Det är tråkigt om det blir ytterligare ett lag som läggs ner. I fredags överklagade vi till högsta instans och de har lovat en snabb handläggning. 

Oviss framtid för spelarna: “Många kan inte ta sig härifrån”

Medan allt detta ska lösas har spelarna i klubben hamnat i en oviss situation. För att få speltid har vissa skrivit på speciella avtal med andra klubbar, medan 16 är kvar i laget och tränar under de tider som Ronnie och damlaget lyckas få tag på. 

– Vi försöker köra på. Vi har skaffat oss några träningstider och tjejerna är fortfarande på. Självklart tappar vi spelare och det är jäkligt synd. Vissa vågar inte vänta. De som vill och kan är fortfarande med oss. Många kan ju inte ta sig härifrån på grund av jobb, plugg, har kärleken här eller bor hemma hos mamma och pappa i Uppsala. Då blir det så att de gärna spelar hockey på hemmaplan. När de jobbar hinner de inte ta sig till Gävle, Stockholm eller vad det nu är. Läsningen med Uppsala hockey är grymt smidig på det sättet. Det finns ingen annan

verksamhet som konkurrerar. 

I väntan på att det hela ska lösas har Ronnie och de tidigare tränaren kommit med en lösning på kontraktsfrågan där avtalen med andra klubbar kan brytas om Uppsala hockey får ta över Almtunas plats i DamEttan östra. 

"Uppenbart att de tyckte att de hade blivit taskigt behandlade"

Samtidigt är de ständigt i möte med Almtuna för att reda ut det hela på bästa sätt. Men det är enligt Abrahamsson klart att tjejerna i laget inte behandlats på rätt sätt. 

– Vi är inte så dumma i huvudet att vi inte tänker på tjejerna. Man ser ju till att tänka att de ska ha det bra och trivas. I det senare mötet med Almtuna sa vi mer eller mindre att vi låter spelarna komma till tals, för de trodde fortfarande att inte alla spelare ville byta klubb. Det var ganska uppenbart att spelarna tyckte att de hade blivit taskigt behandlade. Man har gjort sitt yttersta, tycker jag, för att inte göra en smidig övergång med det här. Man hade kunnat skött det snyggare från alla håll, både från vårt och deras. 

Nu hoppas Ronnie att detta ska vara löst inom kort för att laget ska hinna med att spela de matcher de har missat sedan Almtunas damlag lades ner. Alternativet är att de får återta serien, men på 0 poäng.

– Vi har spelat in några poäng, tajta matcher. Det är egentligen bara Södertälje som är lite vassare. Vi har även i vårt förslag sagt att vi kan börja på 0 poäng för att ingen ska tycka att vi trampar någon på tårna. Bara de får spela matcher. Det bästa hade varit att vi får börja på den poängen och sen att vi får spela av de här matcherna som vi har missat. De fem matcherna är bara uppskjutna och inte inställda, som tur är. Luckan innan ordinarie serie tar slut och fortsättningen börjar är två veckor, så vi bör kunna hinna spela klart de fem matcherna om vi kommer till ett snabbt avslut nu. Så i de bästa av världar spelar vi topp fyra om ett par veckor.

Vill bli pilotfall – pekar ut lösningen

Ronnie vill med hela den här processen lyfta flera delar av svensk hockey som inte fungerar som de ska. Till en början menar han att just Almtuna ska bli ett pilotfall för att man ska veta hur liknanden händelser ska hanteras i framtiden. 

– Jag är ganska övertygad om att vi behöver ett pilotfall i Sverige för en sådan här händelse. Det är det regionen har sagt. De vet inte hur de ska ta ställning till det. Vi behöver pilotfallet för jag tror det här kommer hända igen. Det blir extra känsligt när det är på damsidan. Hade det varit herrar i division ett eller två borde det inte få ske för där finns det lag som vill upp underifrån. Här finns inte den möjligheten. Division två damer är mer för spelare som kanske inte vill satsa lika mycket och träna fem, sex dagar i veckan. Jag förstår inte varför de skulle säga nej i det här fallet. Då förstör de damhockeyn i hela Uppland. Det finns inget annat.

Vad måste hända i svensk hockey för att detta inte ska återupprepas?
– Jag skulle önska att man hade mer eller mindre krav på att om du ska spela i hockeyallsvenskan eller SHL så bör du ha en plan förhör du ska utveckla damhockey-verksamheten också. Man behöver vara ledande i de klubbarna. På samma sätt som J20-lag ska finnas borde det finnas liknande för damverksamhet. Det känns nästan som att det behövs göras nu. Det är inte 1972 längre. Det har hänt lite grann.

Ronnie menar att damlaget i Uppsala är ett enormt lyft för hela staden som i säg inte har ekonomi för att gå upp, men är en bra lösning för många spelare. 
– Det är en studentstad. Det är idiotiskt att det inte finns här. Vi har haft tjejer från Kanada och USA som varit här och provtränat med oss. De vill ha en klubb att spela ishockey i på en hyfsat hög nivå när de kommer hit för att plugga. 

"Har själv stoppat in pengar"

Samtidigt är ekonomin en kärnfråga i diskussionen. Agerar fler klubbar som Almtuna gjorde 14 november kan damlagen falla som käglor. Här är sponsorpengarna en viktig del i det hela, menar Ronnie: 
– Almtuna menar att sponsorpengar som kommer in är till herrlaget. Damerna har ingen ekonomi, säger de till oss. Det vet jag att vi har. Jag har själv stoppat in lite pengar och sedan har flera kompisar till mig sponsrat Almtuna med pengar där man krävt att pengarna ska gå till både dam och klubben. 

Vad skulle kunna vara en lösning på detta?
– Styrelsen får ju omfördela pengarna internt när man ger till ”klubben”. Jag kan tycka att man behöver ha någon slags modell där pengar som kommer in och inte är öronmärkta, de kanske ska fördelas till de olika lagen i klubben utifrån någon procentsats. Jag säger inte att det ska vara 50/50. Har herrlaget en budget på 20 miljoner och vi på 600 000 så säger det sig själv att den ena delen får mycket mer.


TV: De kan bli SHL:s MVP

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 02 december
15:15 Leksand - Linköping SHL
15:15 Oskarshamn - Frölunda SHL
15:15 Rögle - Modo SHL
16:00 Jukurit - KalPa Liiga
16:00 Kärpät - Helsingfors IFK Liiga
16:00 Pelicans - JYP Liiga
16:00 Lukko - TPS Åbo Liiga
16:00 Ässät - SaiPa Liiga
16:00 Tappara - Vaasan Sport Liiga
16:00 Djurgården - Modo SDHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Luleå - Växjö SHL
18:00 Timrå - Malmö SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Färjestad - HV 71 SHL
20:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
22:30 Nashville Predators - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
söndag 03 december
01:00 Carolina Hurricanes - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Seattle Kraken NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
04:00 Calgary Flames - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals NHL
12:00 AIK - Brynäs SDHL
12:00 Djurgården - Luleå SDHL
12:05 Linköping - Modo SDHL
15:00 HV 71 - Frölunda SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
20:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
00:00 New York Rangers - San Jose Sharks NHL
måndag 04 december
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
02:00 Los Angeles Kings - Colorado Avalanche NHL
19:00 Djurgården - Almtuna Hockeyallsvenskan
tisdag 05 december
01:00 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Dallas Stars NHL
01:30 Winnipeg Jets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Montreal Canadiens - Seattle Kraken NHL
03:00 Arizona Coyotes - Washington Capitals NHL
04:00 Vegas Golden Knights - St Louis Blues NHL
19:00 Skellefteå - Färjestad Champions Hockey League
19:45 Rapperswil - Vitkovice Champions Hockey League
19:45 Servette - Växjö Champions Hockey League
onsdag 06 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:30 Buffalo Sabres - Detroit Red Wings NHL
01:30 New York Islanders - San Jose Sharks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
04:00 Vancouver Canucks - New Jersey Devils NHL
18:00 Pardubice - Lukko Champions Hockey League
19:00 Nybro - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
torsdag 07 december
01:00 Florida Panthers - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 St Louis Blues - Vegas Golden Knights NHL
03:30 Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes NHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL