"Jönssonligan" med Peter Nordström, Jörgen Jönsson och Pelle Prestberg.
Foto: Stig Kenne
Bilden

"Kraven på varandra i kedjan var skyhöga"

ANNONS

Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg och Peter Nordström bildade tillsammans “Jönssonligan” och var under många säsonger en av hockey-Sveriges mest fruktade kedjor. Här minns Jönsson och Prestberg tillbaka på tiden som Färjestads främsta anfallsvapen.
– Kraven på varandra i kedjan var skyhöga, säger Prestberg.

Att tala om olika kedjor i Färjestad som den bästa genom alla tider är såklart vanskligt. Men att den så kallade ”Jönssonligan” som en av dom bästa håller nog de flesta med om. I kedjan spelade två killar från Munkfors, Peter Nordström och Pelle Prestberg samt skåningen från Ängelholm, Jörgen Jönsson

Pelle Prestberg:
– Peter och jag är uppväxta ihop så vi har känt varandra sedan barnsben. Han bodde 500 meter norr om ishallen och jag 500 meter söder om den. Ishallen blev mittpunkten mellan oss kan man väl säga.
– Det var landhockey som gällde när vi inte var i ishallen. Peter är uppväxt på ett område som heter Hagalund och jag i ett område som heter Munkåsen så ibland blev det matcher mellan oss.
– Som kedja (Jönssonligan) körde alltid med öppna kort och var alltid ärliga mot varandra. Vi pratade genom saker och ting på ett sätt som jag inte upplever att man gör idag. Man kunde sitta i båset och få en jäkla avhyvling om man inte gjorde något som vi hade gjort upp. Utan att bli bittra på något sätt. Kraven på varandra i kedjan var skyhöga.
– Vi är tre vinnarskallar som hatar att förlora och vi ville utvecklas hela tiden. ”Norda” och Jörgen var med i landslaget och fick på det sättet mycket rutin och hårdhet med bättre motstånd och jag lärde mig jättemycket av dom.
– Dom har ju självklart betytt mycket för min utveckling och karriär men det känns ändå skönt för mig att kunna bevisa att jag kunde fortsätta hålla en hög nivå i mitt spel även utan dom vid min sida.
- Jag är otroligt stolt över att fått spela tillsammans med dessa killar under så många år i Färjestad i den så kallade ”Jönssonligan”. I dessa herrar finns det hockeykunnande i massor. Kompletta ishockeyspelare med sina otroliga spelsinnen. Vinnarkänsla, ledaregenskaper, personkemin, hängivenheten. Deras driv och nyfikenhet att utvecklas för att bli ännu bättre varje träning, är något jag skulle vilja att fler kunde ta efter.

“Vi hade förmågan att driva laget”

Jörgen Jönsson stannade i sin moderklubb, Rögle, till och med säsongen 1994/95 då han efter laget fått spela i kvalserien för att undvika degradering till division 1 valde att flytta till Färjestad.
– Färjestad kändes som en bra plattform. Jag var runt till en del andra klubbar och träffade folk, men jag tyckte att jag blev bäst bemött i Karlstad. Det kändes som att Färjestad var bästa valet för mig och jag tror att jag gick en hel del på magkänslan när jag tog det beslutet.

Du vann ditt första SM-guld med Färjestad 1997, hur minns du den resan?
– Då var jag lite äldre och hade längtat efter att nå framgång i högsta serien. Per Bäckman var tränare då och han var bra för mig. Han drev laget jävligt hårt. Vi spelade bra taktiskt, var tajta i försvaret och var tvungna att jobba hårt. Vi gjorde även väldigt mycket mål och spelade en bra hockey så det var en härlig säsong.

Ni vann även guldet 1998, vad var storheten hos Färjestad under dom här åren?
– Just det här med att vi hade förmågan att driva laget, inte vara nöjda och hela tiden på något sätt hitta en hunger att vilja ha mer.

“Hjälper inte med att bara vara snäll”

Efter att Jörgen Jönsson återvänt till Sverige efter säsong tid i NHL (1999/00) spelade han ytterligare nio säsonger i Färjestad innan han slutade spela.
– Det är hockeyn i sig som har betytt mest för mig, men samtidigt så är det i Färjestad som jag spelat mest. Klart att jag är tacksam över att ha fått chansen att vara kvar hela tiden. Det är också ett mått på att man är tillräckligt bra. Jag skulle inte få vara kvar i laget annars.
– Färjestad bedriver verksamhet som går ut på att vinna matcher. Räcker man inte till då så får man inte vara kvar. Det hjälper inte med att bara vara snäll och trevlig.

Pelle Prestberg spelade totalt 13 säsonger i SHL/elitserien (Västra Frölunda och Färjestad) och svarade för 209 mål och totalt 389 poäng på 594 matcher. Jörgen Jönsson spelade totalt 16 säsonger i SHL/elitserien (Färjestad och Rögle) och svarade för 231 mål och totalt 535 poäng på 711 matcher. Peter Nordström spelade totalt 15 säsonger i SHL/elitserien (Leksand och Färjestad) och svarade för 121 mål och totalt 306 poäng på 549 matcher.


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"


TV: Malkin rörd till tårar – av sonens överraskning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL