Mats Ulander i Tre Kronor-tröjan.
Foto: Stig Kenne
Bilden

"Då satt Gretzky där – bordet var täckt med ölglas"

ANNONS

Det blev bara en VM-turnering för Mats Ulander med Tre Kronor – men det blev en minnesvärd sådan. Under turneringen i Helsingfors 1982 blev AIK-profilen god vän med självaste Wayne Gretzky.
– Det var folk runtomkring honom och då hade han tydligen sagt att ingen rör en öl förrän Ulander kommer, säger Ulander till hockeysverige.se.

Mats Ulander var storspelaren i AIK som oftast inte fick de stora rubrikerna trots att han svarade för 231 poäng på 306 matcher i elitserien. Lägg därtill att han var en av nyckelspelarna när AIK vann SM-guld 1982 och 1984.

Trots att Ulander ofta var med i landslagsdiskussionen blev det bara en VM-turnering för norrbottningen. Närmare bestämt 1982 i Helsingfors under Anders ”Ankan” Parmströms ledning. ”Ullis” svarade för ett mål och totalt två poäng på tio matcher. 

– AIK hade julfest på en krog utanför Gröna Lund. Tre Kronor-truppen till Izvestija var redan uttagen. Leif Holmgren skulle vara med men han är skadad. Då kommer "Ankan" fram till mig och viskar ”Har du lust att åka med oss till Moskva? Jag tar ut dig till landslaget och du får spela i stället för Holmgren.” Det kändes verkligen i hela kroppen och jag blev så jäkla glad. Det var min debut. 
– Jag gjorde en bra turnering och kom med till VM och var bra förberedd och fruktansvärt vältränad. Då sätter “Ankan” in mig tillsammans med Håkan Loob och Thomas Rundqvist. Dom spelade i Sveriges bästa femma då tillsammans med Janne Ingman, men han kom inte med. Det var den här svenska politiken att ingen klubb skulle ha någon favör. Alla ska behandlas lika. 
– Loob tar min högerkant som jag var inkörd på med vinklar och hur jag trampar in på mål så jag fick spela på vänsterforward hela jävla VM. Det var ingen bland publiken eller runtomkring som märkte det. Tyvärr höll jag käften om det här, jag borde gått ut och sagt något

Du spelar alla tio matcher och gör två poäng. 
– Jo, turneringen gick bra och jag gjorde mål mot Italien, tror jag att det var. Det var en jäkla tuff match och vi vann med 5-3.

Blev kompis med Gretzky

Även en ung Wayne Gretzky spelade i den turneringen. En spelare som Mats Ulander blev bra kompis med under turneringen. 
– Jag hade ett reklamkontrakt med MacArvid som hade tagit in en skridsko från Amerika som hette Daoust. Vi mötte Kanada, som hade ett fult gäng med Bob GaineyBobby ClarkeBill Barber och så vidare, men även Gretzky. 
– Sen träffade vi honom eftersom Daoust ville göra ett jobb med honom och mig så vi började prata. Vi skulle fota han och mig med den här skridskon och vi gjorde det här jobbet på hans hotellrum. 
– Det var ingen som brydde sig på den här tiden att man gick ut när det var frikväll. Vi gick på något som hette Silverbar i Helsingfors. Jag och Gretzky hade funnit varandra på något sätt. Han hade gått till Silverbar den kvällen med hans fotograf som jämt var med honom då, han var med som en lite smurf, haha.
– Vi käkade med laget och efter det gick några av oss till Silverbar. Alla drack ju öl. Det var bara öl, öl, öl, speciellt NHL-spelarna. Av någon anledning kom jag dit lite senare. Då satt Gretzky där med den lilla fotografen vid ett runt bord och varje decimeter på det här bordet var täckt med ölglas. Det var folk runtomkring honom och då hade han tydligen sagt att ingen rör en öl förrän Ulander kommer. När jag kom blev det glädje och folk fick ta bärs.

Hade ni bra kontakt efter det också? 
– Ja, vi hade lite kontakt efter VM. Jag tänkte då i mitt stilla sinne att jag blev draftad för Edmonton Oilers 1979 eller 1980, vilket jag berättade för honom. Något som han även hade hört. 
– Jag frågade honom om han tyckte att jag skulle komma över dit och träna, men sedan rann det där ut i sanden. Jag satt ju också fast i ett avtal med AIK samtidigt som inte många visste vad Edmonton var eftersom dom var ganska nya i NHL. Edmonton kom från WHA och jag tänkte att vad ska jag upp till prärien och spela i NHL för. 
– Jag fick ett kontraktsförslag som Björn Wagnsson hade förhandlat fram. Jag tror att jag skulle få 80 000 dollar. Självklart skulle jag ha skitit i Sverige trots att jag satt fast i kontrakt


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"


 


Höjdpunkter: Det bästa från Bemströms säsong i Columbus 2021/22

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch