Radan Lenc.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Radan Lenc om flytten från Frölunda till HV71: “Behövdes en förändring”

ANNONS

Radan Lenc imponerade i Frölunda förra säsongen och skrev ett nytt tvåårskontrakt med klubben. 
Men den här säsongen gick det tyngre vilket ledde till att han lämnade klubben och i stället flyttade till HV71. 
– Jag kände att jag ville spela mer och då kom HV in i bilden och jag tror att det ska bli bättre här för mig nu, säger tjecken till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 är i ett prekärt läge i SHL-tabellen då de ligger sist och har mycket svårt att vinna matcher. Under lördagskvällen såg dock laget ut att kunna vara på väg att bryta den negativa trenden då de ledde med 2-1 hemma mot Färjestad inför tredje perioden. 

Men HV tappade sin ledning och i stället kunde Färjestad vinna med 3-2 och för HV:s del var det lagets femte raka förlust. 

Radan Lenc, ny i HV71, var då besviken över att laget gick poänglösa trots att de gjorde en bra match. 
– Vi hade chansen att vinna men vi tappade det. Jag tyckte egentligen att vi gjorde en bra match. Spelar vi såhär kommer det bli bra. Jag tror vi bara kommer bli bättre och bättre, nu ligger fokus på att gå vidare härifrån och vinna nästa match som vi spelar efter uppehållet, säger Lenc till hockeysverige.se.

Det var din första match här i HV-tröjan, hur kändes det? 
– Före första matchen så är det mycket tankar och nerver. Det är lite annorlunda och det är speciellt att komma in när man inte haft så lång tid att träna med laget. Jag tror bara att jag kommer att bli bättre när jag kommer in i det mer. Vi måste börja samla poäng här och jag hoppas vi kan göra det i nästa match.

Radan Lenc blev målskytt – men var ändå besviken över att laget förlorade i HV-debuten. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Radan Lenc spelade 17:35 minuter under sin HV-debut, hade en viktig roll i powerplay och presenterade sig även direkt för sin nya hemmapublik. I den andra perioden fick tjecken ett läge, hans enda skott på mål i matchen, och satte dit pucken direkt och blev målskytt i debuten. 
– Det var kul att göra mål men hockey handlar om att vinna. Jag ville vinna min första match här. Det är alltid bra att göra mål men om vi inte vinner så är det svårt att vara glad för det. Vi måste pusha framåt och göra vårt bästa framöver.

“Behövdes en förändring”

Den 31-årige forwarden inledde säsongen i Frölunda men i onsdags stod det klart att hans kontrakt med klubben bröts och i stället väntade spel i HV71. Under torsdagen möttes Frölunda och HV71 i Scandinavium men då var Lenc inte med och spelade. 

Under fredagen gjorde han sedan sin första träning för HV innan debuten kom under lördagen. 

Hur har de senaste dagarna varit med flytten och allt runt omkring?
– Det är ju nära mellan städerna vilket är skönt, säger Lenc med ett leende innan han fortsätter:
– Min familj är kvar i Göteborg just nu för vi har mycket saker kvar i vår lägenhet och vi har inte hunnit fixa det än. Nu har vi ett uppehåll här och då hoppas jag att vi ska kunna flytta hit.

Hur kommer det sig att du gör den här flytten från Frölunda till HV71? 
– I Frölunda så var det många bra spelare och det kändes som att det behövdes en förändring. HV var tydliga med att de ville ha mig och jag ville få möjligheten att spela mer. Det blir en bra lösning för alla och jag hoppas att jag kan hjälpa HV att vinna matcher.

Radan Lenc och Michael Spacek i Frölunda förra säsongen. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

“Kände att jag ville spela mer”

Radan Lenc värvades till Frölunda i slutet av förra säsongen efter att ha spelat OS med Tjeckien. Han imponerade då direkt för Göteborgsklubben med 17 poäng på 25 matcher under både grundserien och slutspelet. 

Men den här säsongen såg det annorlunda ut för tjecken som inte fick samma roll i Frölundas lag och ibland till och med petades ner som 13:e forward. Det medförde sig att produktionen blev lidande med endast två mål och fem poäng på 16 matcher innan det stod klart att han skulle lämna Frölunda.

Vad var det som förändrades? Känner du en besvikelse över hur det blev? 
– Jag vet inte riktigt… Vi pratade lite om situationen i Frölunda och diskuterade bland annat istid och sånt. Jag kände att jag ville spela mer och då kom HV in i bilden och jag tror att det ska bli bättre här för mig nu.
– Förra säsongen spelade jag med en annan tjeck då (Michael) Spacek var med i laget. Vi hade bra kemi och att spela med honom underlättade för mig också. Men nu kom det in flera nya spelare och det kändes som att det blev en annorlunda situation. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga.

Lenc hoppas få ett lyft i HV. Foto: David Wreland/Bildbyrån

“Jag kan göra mål och poäng”

Nu är Lenc alltså på plats i Jönköping och har redan presenterat sig för sin nya klubb och visat vad han kan bidra med genom att spela bra i debuten. 

Han har då förhoppningar om att kunna vara en producerande spelare för SHL-jumbon. 
– Jag tycker att jag är bäst i en offensiv roll där jag spelar powerplay. Jag känner att jag kan göra mål och poäng, om jag kan göra det här så hoppas jag att det ska hjälpa HV att vinna fler matcher, avslutar Radan Lenc.


TV: Lucas Raymond kör över Mat Barzal

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL