Per Svartvadet ger sin syn på HV:s skakiga start.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Per Svartvadet om HV71: “Handlar om övertron på truppen"

ANNONS

HV71 har fått en jobbig start på återkomsten till SHL och ligger sist i tabellen. 
För hockeysverige.se ger nu Per Svartvadet, tidigare storspelare och nuvarande hockeyexpert på Radiosporten, sin syn på vad som inte fungerar i HV71. 
– I det här fallet tror jag det har handlat om övertron på truppen och att man underskattat motståndarna, säger Svartvadet. 

Många hade höga förväntningar på HV71 som nykomling den här säsongen, men laget har inte direkt imponerat i inledningen. HV71 har efter nio spelade matcher inte någon vinst efter 60 spelade minuter och ligger sist i SHL. En som är lite överraskad över HV71:s svaga inledning är Radiosportens expert Per Svartvadet
– Jag trodde inte att HV71 skulle vara i toppen som många både tränare och andra experter trott, men att dom skulle ligga sist trodde jag inte, säger Per Svartvadet till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det här är egentligen en av dom starkaste nykomlingarna någonsin både organisatoriskt och trupp-mässigt. Med det sagt ska vi komma ihåg att andra lagen också är dom bästa på bra länge.
– Serien är tuff. Synar man HV71:s lag så är målvaktssidan helt okej. Backsidan är den som på pappret har sett svagare ut även om den har SHL-rutin. HV71 har bommat på några nyförvärv och fick (Simon) Önerud skadad inledningsvis och sedan även (Mattias) Tedenby. Det är tuffa avbräck, men jag tror den största grejen är att man hade lite för hög tro på sig själv med tanke på vad alla andra runt omkring tyckte. 
– Man hade ändå SHL-rutin, jättebra tränare och truppen är bra byggd, men jag tror att man trodde för bra om sig själv för tidigt. 

Det låter lite som samma känsla då HV71 fick lämna SHL för två säsonger sedan?
– Ja, lite grann. Det fallet var ännu lite tyngre eftersom HV71 var topplagstippat. Att man då åkte rakt igenom hela serien och ur var jätteförvånade.
– I det här fallet tror jag det har handlat om övertron på truppen och att man underskattat motståndarna. 

“Där tappade HV71 nog i rekryteringsarbetet”

HV71 har fem nordamerikanska importer, Chad Billins, Taylor Matson, Andy Miele, Tyler Vesel och Sam Vigneault förutom Joey LaLeggia som anslöt idag. Under lagets inledande nio matcher har dom tillsammans svarat för elva poäng. 
– Klart att av alla importer, mer eller mindre, förväntar man sig att dom ska producera. Många av dom här följde med från det allsvenska laget och har klarat av SHL-spel förut. Det är inga erkänt stora poänggörare utan mer bra killar med bra karaktärer. 

Mikkel Bödker och Andy Miele är två stjärnvärvningar som inte levererat som förväntat. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Inför comebacken i SHL valde klubben att byta sportchef från Johan Hult till Kent ”Nubben” Norberg. Hur ser du på att ta ett sådant beslut i det läget med tanke på att det ska byggas ett slagkraftig lag på SHL-nivå?
– Jag tror dom tog det här beslutet ganska tidigt även om dom inte visste i vilken serie dom skulle spela. Där kan man tycka att dom var tidigt ute. Sedan tog det ett tag innan ”Nubben” blev klar och kunde sondera terrängen. Där tappade HV71 nog lite tempo i rekryteringsarbetet. 
– Det är egentligen aldrig något bra läge att byta sportchef, men ”Nubben” skulle nog fått komma in lite, lite tidigare än vad han nu gjorde. Av olika anledningar blev det inte så eftersom han hade avtal med Timrå. 

“Skulle behöva få in lite mer fysik”

Vad tror du det betyder för laget att Joey LaLeggia ansluter?
– ”Nubben” känner LaLeggia. Han var den som plockade in honom till Timrå och vet vilken karaktär han är. Spelmässigt vet hela Sverige vad han står för. Det är en offensivt skicklig back som nog kan göra mycket poäng, men erfarenhetsmässigt vet vi att han är inne på mycket bakåt också.
– Jag tror att HV71 skulle behöva en rejäl pjäs där bak som verkligen kan spela många minuter defensivt och stabilt. ”Nubben” sitter nog inte lugn i båten utan han letar nog efter någon back till. 

Du som tidigare sportchef, finns det många sådana backar på marknaden den här tiden av säsongen?
– Det är nog väldigt tveksamt. Nu vet jag inte exakt vilka som kan tänkas komma från Nordamerika, men nej det gör det definitivt inte. 
– Det skulle vara någon som kört fast i en annan förening eller liga. Någon som vill flytta på sig eller man tillexempel gör en bytesaffär. 
– HV71 har ganska små backar till växten, Chad Billins, Filip Westerlund, Nichlas Torp och nu även LaLeggia. Jag tror att man skulle behöva ändra lite där och få in lite mer fysik för att kunna spela ett stabilt försvarsspel. 
– Sedan är det så att får man en tung start poängmässigt även om man bevisligen spelar bra, men förlorar dom viktiga matcherna och tappar lite poäng och blir på efterkälken, då blir det lite stressat även i dom mest rutinerade leden. 

Joey LaLeggia kommer ansluta till HV71. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

“Ingen har stuckit ut i HV71”

Vilka spelare har imponerat på dig så här långt?
– Det är egentligen den stora grejen, att ingen har riktigt stuckit ut. Tittar du på andra lag som exempelvis Oskarshamn är det ganska solklart vilka som gjort stuckit ut. Luleå har en jättebra defensiv… I alla lag är det två, tre spelare som har stuckit ut. 
– Ingen har gjort det i HV71 och kanske är det därför man förlorar dom täta matcherna, att ingen klivit fram och avgjort. Det kan bli så att vinner man en eller två matcher i rad och får det här självförtroendet i gruppen kan det vända snabbt. Två, tre förluster till då blir det tufft eftersom dom andra lagen ovanför tuffar på.

Med tanke på att HV71 idag ligger sist i SHL bör klubben och supportrarna redan nu vara oroliga?
– Egentligen inte. HV71 har en bra organisation, rutinerad sportchef och ledarstaben på bänken är också oerhört rutinerad. Där finns en trygghet och ett lugn. 
– Men hamnar du långt efter är det svårt att ta igen poäng eftersom dom andra lagen också vinner. Du får inte tappa för många poäng. Dom spelarna som var med för två säsonger sedan har nog känslan att det dom var med om då vill dom uppleva en gång till. Att den känslan kanske händer igen är ingen skön känsla att gå in och spela med. 


TV: HV71-bossen räknar med förändringar i laget

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL