Håkan Åhlund.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Håkan Åhlund öppnar upp om mardrömmen: "Min son gick bort"

ANNONS

I januari 2021 tog Håkan Åhlund tjänstledigt av familjeskäl. Efter en tuff tid som präglats av en tragedi, är han nu sugen på att göra comeback inom ishockeyn. 
– Livet är ju så. Det är inte alltid det är enkelt och flyter på, säger Åhlund till hockeysverige.se.

Det har nu gått drygt ett och ett halvt år sedan Håkan Åhlund valde att sjukskriva sig. Den då 53-årige Åhlund tog till en början tjänstledigt från sitt jobb som huvudtränare i AIK, men bröt sedan sitt kontrakt i slutet av januari 2021. 
– Sedan två månader har saker hänt som gör att min familj behöver mig på heltid. Min dotter, som är elva år, ska börja skolan i morgon och behöver mitt stöd på heltid. Jag måste vara närvarande, sade Åhlund då till Sportbladet. 

När hockeysverige.se nu når Åhlund, berättar han vad som låg bakom beslutet och om den tuffa tiden bortom ishockeyrinken, som präglats av en tragedi. 
– Jag känner att det är en period som jag har bakom mig. Livet är ju så, det är inte alltid det är enkelt och flyter på. Ibland kommer det situationer då man måste ta beslut. Det var ett beslut som just där och då, när jag höll på med AIK var lite olyckligt, men ibland måste man prioritera saker som är viktigare. Hockeyn finns kvar, säger Åhlund.

När han lämnade AIK var det för att åka hem till familjen i Skåne och ta hand om den nya familjesituation som uppstått. 
– Vi har haft familjestrul, där vi separerade och då var jag tvungen att ta ansvar för det.

Drabbades av tragisk händelse

Under resans gång drabbades familjen även av en tragisk händelse. Något som Åhlund fortfarande återhämtar sig ifrån. 
– Min äldsta son gick bort för några månader sedan. Det är vad det är. Det är tragiskt när ens barn går bort före en själv. Det är jobbigt, så är det. 
– Man måste lägga energin på de som är kvar. Hur det än är så tuffar vardagen vidare ändå. Jag pratar med nära och kära, och får ventilera de tankarna jag har. Så jag tar steg varje dag. 

Även om det självklart har varit en tuff period i Håkans liv berättar han om hur han har försökt se det positiva i den situation som uppstod när han fick kliva bort från båset i ishallen och prioritera annat.
– Jag har fått vara väldigt mycket med min dotter. Det är inte så ofta man får möjligheten att vara det, så det var egentligen ingen fråga för mig. Sen har jag självklart saknat ishockeyn och den typen av jobb.

"Alltid intresserad"

Åhlund ser inte den långa perioden utanför hockeyn som ett problem för en fortsatt karriär som tränare. Tvärtom är han sugen på att jobba igen och håller sig uppdaterad med hur det ser ut på marknaden. 

Tränarkarriären är inte ett avslutat kapitel?
– Absolut inte. Jag är nog inte den enda som har varit borta från is som tränare under ett och ett halvt år. Det som är viktigt är att jag inte har slutat med att vara tränare. När frågan dyker upp är jag alltid intresserad av att se vad som kommer. 

Håkan Åhlund under matchen i SHL mellan Oskarshamn och Malmö Redhawks 2020. Foto: Bildbyrån.

Vad skulle locka tillbaka dig?
– Det är klart att det ska vara något som känns intressant att sätta klorna i. Som läget är nu så finns det intre direkt något att ta ställning till. Det tuffar på i ligorna för tillfället och det är fler tränare än jag som går lediga för tillfället. 

Agerar bollplank åt Blomqvist

När Åhlund klev åt sidan i januari 2021 var det Anton Blomqvist som klev in i rollen som huvudtränare i AIK. Sedan dess har Åhlunds adept blivit kvar. 

Blomqvist hade tidigare, innan han kom till AIK, spelat under Åhlund i IK Pantern och blev handplockad av sin tidigare tränare, för att ta rollen som assisterande i Stockholmslaget. Åhlund blev en typ av mentor för Blomqvist, något han än i dag fortsätter att vara.
– Jag tycker Anton är en intressant ung kille på frammarsch i sin karriär. Vi pratar och diskuterar olika situationer som dyker upp och han använder mig som lite av ett bollplank. 

Hur tycker du att hans AIK ser ut nu?
– Jag tycker att AIK ser intressant ut. Jag tycker att de har en intressant grupp som jag tror kommer ta stora steg under säsongen. Det är alltid så när man börjar en säsong att det är svårt att säga hur det kommer se ut sen i vår, men jag tycker att gruppen ser intressant ut. Många unga som är på frammarsch och även rutinerade killar med erfarenhet och ett driv i gruppen, har jag förstått. Då är man en god bit på väg.

AIK är ett av de stora gäng klubbar i HockeyAllsvenskan som har inlett en satsning för att ta steget upp i SHL. Ett steg som Åhlund själv har orkestrerat då han säsongen 2018/19 klev upp i seriesystemet med Oskarshamn. 

Vad krävs för att AIK ska gå upp i SHL? 
– Det är en jättelång resa man ska göra. Men först och främst ska man ha en grupp där alla köper sättet att spela. Sen ska du ha massor av tur och se till att laget tar kliv som individer och som en grupp. Det är jättesvårt att säga vad som kommer hända nu. Det är så många lag som satsar på att gå upp. De sista åren har det ju varit de här SHL-lagen som ramlat ur som gör det. Det är intressant. 

Håkan Åhlund och Anton Blomqvist inför matchen mellan AIK och Västervik den 2 oktober 2020. Foto: Bildbyrån. 

TV: Tidigare SHL-stjärnans annorlunda fritidsintresse

Den här artikeln handlar om: