Maja Nylén Persson gläds med Nils Åmans NHL-framgångar.
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Maja Nylén-Persson om vännens NHL-chans: "Ska bara fortsätta vara Nisse"

ANNONS

Nils Åmans starka försäsongsläger med Vancouver Canucks tog honom hela vägen in i NHL-laget. Bandomsvännen, tillika landslagsstjärnan, Maja Nylén Persson gläds med Skogsbo-sonen.
– “Nisse” är en väldigt jordnära kille som alltid är ödmjuk. Jag tror också att det gjort att han kommit dit där han är idag, säger Damkronornas stjärna till hockeysverige.se.

Det var nog många glada miner i det lilla samhället Skogsbo, men även i Avesta och Leksand, då Vancouvers general manager, Patrik Allvin, igår meddelade att Nils Åman tagit en plats i truppen som inleder resan mot Stanley Cup. Åman har gjort två hela säsonger i SHL med Leksand och tog en plats i Johan Garpenlövs VM-trupp i våras. 

En som växt upp med och känner Nils Åman väl här Damkronornas backstjärna Maja Nylén Persson som till vardags spelar för Brynäs. 

– Vi spelade i samma pojklag då vi växte upp, men har även hängt mycket, spelat landhockey utanför hockeyn och tävlat med varandra på det viset. Man kan säga att vi varit uppväxta med varandra runt hockeyn sedan vi var tio år, berättar Maja Nylén Persson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Ofta samlades vi efter skolan hemma hos Alexander Lundqvist. Hans syrra spelade också hockey då så det var mycket tjejerna mot killarna i Lundqvist hobbyrum. Det blev några heta duster där, skrattar 21-åringen från Skogsbo. 

Och tjejerna vann oftast eller?
– (Skratt) Det vet jag inte, men jag minns att det var tuffa duster i alla fall. 

Maja Nylén Persson. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Flyttade till Leksand samtidigt

Om du ser på den unga Nils Åman som hockeyspelare och fram till idag, hur låter din beskrivning av honom som hockeyspelare?
– Redan från det vi var som yngst var “Nisse” bäst i laget. Han kunde göra lite som han ville på planen med sin skridskoåkning. Jag vet inte hur många solomål han gjorde då vi var yngre. 
– Han har alltid varit så himla smart på isen. Det är också vad man ser än idag under matcherna. Spelsinnet har tagit honom väldigt långt. 

Maja Nylén Persson flyttade samtidigt som Nils Åman och Alexander Lundqvist från Skogsbo upp till Leksand. Där fortsatte givetvis deras vänskap. 

– Vi gick i samma klass i Leksand, på ekonomiprogrammet. Då blev det att vi sågs varje dag så det är lite häftigt att vi gjorde samma resa där också. 
– Det var mer att jag följde hur det gick för honom då jag bodde och spelade i Leksand. Även efteråt har jag såklart haft koll på honom och dom jag känner eftersom jag vill att det ska gå bra för dom. Han har haft en väldigt fin utveckling. Framför allt det senaste året, vilket har varit så kul att se. 

Inte förvånad över VM-chansen

Nils Åman är lite av en doldis, men Maja Nylén Persson var inte förvånad när han fick chansen till spel i Tre Kronor och sedan även VM. 

– Vi (Damkronorna) hade en gemensam samling med Tre Kronor i Stavanger i våras. Då var “Nisse” med och jag tyckte det var jättekul att han fick chansen då. Sedan blev han kvar och fortsatt med i alla trupper. 
– Jag var inte förvånad eftersom jag vet hur bra “Nisse” är, men det är kul att också förbundskaptenen såg det och vilka kvalitéer han besitter. Sedan tror jag han växte väldigt mycket med det förtroendet han fick så det var superkul. 

Efter VM blev Nils Åman erbjuden ett kontrakt av Patrik Allvin i Vancouver. 

– Jag har såklart hört att han (Allvin) har lite Leksandskopplingar och tagit in en del leksingar. Han såg säkert en potential i “Nisse”. Uppenbarligen har han hamnat i rätt organisation nu eftersom han får chansen i NHL. 

Nils Åman. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Inte många som räknat med det”

Är du förvånad över att han redan nu får chansen till spel i NHL?
– Jag tror inte det är många som räknat med att han skulle spela i NHL den här säsongen så självklart är jag lite förvånad. 
– Samtidigt vet jag vilken utvecklingskurva han har haft senaste åren och att man växer med förtroendet. Förhoppningsvis får han en stadig roll och bevisa sig att han inte är den här doldisen längre utan att han är en väldigt bra hockeyspelare. 

Nils Åman är väldigt ödmjuk, behöver han kaxa till sig då han kommer till NHL eller är just ödmjukheten hans storhet som hockeyspelare och person?
– “Nisse” är en väldigt jordnära kille som alltid är ödmjuk. Jag tror också att det gjort att han kommit dit där han är idag. Jag tycker att han bara ska fortsätta vara “Nisse”, säger Maja Nylén Persson med ett lätt skratt. 

Vilken kontakt har ni båda idag?
– Vi hörs lite ibland och ses då vi är ute på vissa grejer, men det blir inte så jättemycket. Jag ska nog slänga i väg ett SMS nu och gratulera honom till det här eftersom jag vill uppmärksamma då det går så här bra för honom, avslutar Brynäsbacken. 


TV: Vem vinner backarnas poängliga?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch