Max Lindholm jämförs med Linus Karlsson och Jesper Frödén.
Bildbyrån
Intervju

Max Lindholm om SHL-revanschen: "Skulle ljuga om jag sa att jag var säker"

ANNONS

I Örebro noterades han för två mål på 37 matcher i SHL. I Skellefteåtröjan har Max Lindholm redan gjort fyra, på bara nio matcher. Med sin fina start på säsongen har Lindholm tystat många tvivlare - och inte minst bevisat för sig själv att han hör hemma i SHL.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag var 110 procent säker på att det skulle gå jävligt bra den här gången, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha slagit igenom med AIK i HockeyAllsvenskan tog Max Lindholm steget till SHL 2019 då han skrev på med Örebro. Tiden där blev dock allt annat än lätt. Under rookiesäsongen i SHL blev det bara 2+6 på 35 matcher, och Lindholm lånades sedermera ut till BIK Karlskoga där han snittade en poäng per match. Säsongen därpå lånades han ut till AIK, och gjorde åter allsvensk succé, och den framgångsvågen fortsatte förra säsongen då han gjorde 46 poäng på 48 matcher för AIK. I vanlig ordning var Lindholm en minst sagt stark poänggörare på allsvensk nivå.

Och det ledde återigen till ett SHL-kontrakt. Den här gången med Skellefteå AIK.

Efter att ha inlett karriären i Västerbotten med fyra SHL-matcher utan mål lossnade helt plötsligt allt, och inom loppet av fem matcher sköt han fyra mål på tre matcher. Alltså dubbelt så många mål som han gjorde på närmare 40 matcher i Örebro. Max Lindholm är på väg att få sin revansch i SHL.
– Jag tycker det har funkat bra, säger 25-åringen till hockeysverige.se efter lördagens förlustmatch mot Brynäs.
– Idag (läs: i lördags) är jag inte bra, men det är sånt som händer. Ibland har man en plump och den har jag idag. Det är bara att se sig i spegeln och försöka hitta tillbaka mot Belfast på tisdag och Frölunda på torsdag.

Skellefteå saknade under lördagen Joakim Lindström och Tom Kühnhackl som var skadade, och Oscar Möller som stannade kvar på hemmaplan då han ska få tillökning i familjen inom kort.
– Det är ingen hemlighet att det inte direkt är några dussinlirare som är borta. “Jocke” och Möller är viktiga offensivt och “Kühn” är viktig offensivt och gör ett jävla jobb defensivt. Det är klart att det påverkar.

“Kände att jag var redo”

Utöver den vassa starten i SHL har Skellefteås nyförvärv också imponerat i CHL, med fyra poäng på fem matcher. 

Hur mycket betyder det för dig att du fått en bra start?
– Det är såklart viktigt. Man får ett helt annat självförtroende, och en känsla att man behärskar att spela på den här nivån och ha den roll jag har fått och är tilldelad just nu. Det ska jag försöka bygga vidare på, och skapa en bra vardag.

Max Lindholm har fått jubla en hel del under hösten. Foto: Bildbyrån.

Det fanns en del som tvivlade på att Max Lindholm skulle få en mål- och poängmässig utdelning i SHL, med tanke på historiken i Örebro. Och ja, det fanns en viss oro som låg och gnagde i bakhuvudet även hos huvudpersonen själv.
– Jag kände att jag var redo, men jag skulle ljuga om jag sa att jag var 110 procent säker på att det skulle gå jävligt bra den här gången. Den känslan har jag aldrig haft, erkänner han och fortsätter:
– Visst, det har börjat bra och jag ska som sagt bygga vidare på det och försöka ha en bra säsong. Samtidigt vet jag att det kommer komma båda toppar och dalar under säsongens gång. Det handlar om att tackla dem på ett bra sätt.

Med facit i hand, tror du att du till och med kan dra nytta av att ha åkt på en “käftsmäll” i SHL tidigare?
– Det tror jag. Jag har lärt mig mycket av det,. Det har hjälpt mig mycket, att ha den erfarenheten med mig och veta vad det handlar om att spela på den här nivån. Det går inte att komma till jobbet varannan dag utan du måste göra det varje dag. 

Därför valde han Skellefteå

Skellefteå har de senaste åren haft en sällsynt träffprocent på sina allsvenska värvningar. På målvaktssidan kan Arvid Söderblom nämnas. På backplats har både Filip Roos och Michael Kapla varit lyckade rekryteringar. På centerplats har Jonathan Johnson det senaste året varit en av de allra vassaste offensiva spelare i SHL. Och på forwardssidan utvecklades både Jesper Frödén och Linus Karlsson till att bli två av ligans bästa och målfarligaste spelare. 

Något som dessutom ledde till NHL-kontrakt.

Det var givetvis något Max Lindholm vägde in när han valde att skriva på för förra säsongens SHL-trea.
– Ja, det är klart. Jag har sagt det tidigare också, att jag är bra vän med Frödén som hade en jäkla resa här och som jag vet trivdes väldigt bra. Det var en stor anledning till att jag ville komma hit, tillsammans med vad “Forre” (general manager Erik Forssell) sa till mig. Det var en blandning av “Forre", “Robban" (tränare Ohlsson) och Frödén, skulle jag säga.

Vad var det Forssell sa?
– Han och “Robban” ringde mig tillsammans och de hade en klar bild av mig och la fram vad de trodde om mig. De ville också att jag skulle komma upp tidigt, så jag kom upp två veckor innan laget drog igång och började träna. Där fick jag en bra grund som jag sen kunde bygga vidare på.

Hur mycket betydde det?
– Jättemycket. Jag hade spelat klart med AIK långt innan Skellefteå hade spelat klart. Det hjälpte mig mycket att få komma upp och bekanta mig med träningen, med tränarna och den fysio som fanns. Och att få ladda batterierna.

Foto: Bildbyrån.

“46 poäng är extremt”

Max Lindholm är inte helt olik Jesper Frödén och Linus Karlsson, vare sig om vi ser till tidigare klubbar eller spelstil och egenskaper. Med tanke på den utväxling båda de två haft i Skellefteå är det inte speciellt långsökt att fundera kring om Lindholm kan följa i deras fotspår och bli Skellefteås nya målkung.

Ser du dig själv som “näst på tur”?
– Nja, jag vet inte. De två är väl extremer. Jag tror inte “Forre" tog upp mig hit för att han var hundra procent säker på att “här har vi någon som ska bli den nya Linus Karlsson" som gör 46 poäng. 46 poäng är extremt. Det är ju siffror som ”Jocke" (Lindström) och grabbarna gör.

Det är en okej rookiesäsong.
– Ja, det är det verkligen, ler Lindholm.
– Jag är värvad hit för att växa in i SHL och bli en toppspelare i ligan på sikt. Jag ska fortsätta jobba i den riktningen.

Max Lindholms kontrakt med Skellefteå löper till våren 2024.


TV: Höjdpunkter från Skellefteås seger mot Belfast

Den här artikeln handlar om: