Oscar Alsenfelt och Tommy Salo.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Oscar Alsenfelt tänkte sluta – då ringde Leksands sportchef

ANNONS

Oscar Alsenfelt var en av SHL:s bästa målvakter under 2010-talet.
Men det kunde ha slutat annorlunda då han var på väg att sluta karriären efter tunga tiden i MoDo – men då ringde Leksands sportchef Tommy Salo. 
– Tommy ringde mig flera gånger kring jul och jag sa nej – min agent undrade vad jag höll på med, berättar Alsenfelt. 

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Oscar Alsenfelt är en av senaste årens bästa målvakter i elitserien/SHL. Men det var faktiskt nära att han slutade med hockeyn efter en ganska trist inledning av säsongen 2012/13 i MoDo. I en intervju till OLD SCHOOL HOCKEY som kommer på hockeysverige.se berättar han bland annat om varför det inte blev lyckat i MoDo och om en sportchef som vägrade ge sig. 
– För det första var jag för dålig. Krasst sagt. Jag släppte in för enkla mål och jag tror mycket hade det att göra med att för fösta gången i SHL hade jag en kravbild där jag skulle vara förstamålvakt. 
– Då insåg jag att allt hade gått väldigt fort. Jag klarade inte av den processen tillräckligt bra. Jag tog något dåligt beslut på isen och blev ganska hårt straffad av tränaren (Ulf Samuelsson). Förtroende försvann ganska fort. Jag klarade inte av att vända på det som man kanske vill när man inte får förtroende att spela och tränarna vill att man ska bli bättre. 
– Kontentan blev att jag inte hanterade den situationen tillräckligt bra och som man måste göra. Om man ska tjäna väldigt mycket pengar kommer det också en kravbild du måste uppnå. Det är ingen fritidsverksamhet och kravbilden jag fick på mig var något jag inte kunde bemöta. Framför allt mot mig själv. 

Det var till att dra på sig benskydden igen för Oscar Alsenfelt. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Till slut sa jag till Tommy att jag inte ens är bra”

Då kom ett samtal från tidigare NHL-målvakten Tommy Salo som var sportchef i Leksand. 
– Det där är en rätt rolig historia. Tommy ringde mig flera gånger kring jul och jag sa nej. Sedan började han ringa mig igen. Jag sa ”Jag är inte bra”. Samtidigt hade jag bestämt mig igen för att sluta, vilket är sjukt anmärkningsvärt när jag hade den lönen och spelade på SHL-nivå. Det hade ingen annan sagt. Jag tänkte att kanske kunde jag spela i Pantern igen. 
– Sedan ringde han igen ”Nej, jag vill inte”. Min agent undrade vad jag höll på med eftersom Leksand erbjöd exakt samma lön fast dom låg i allsvenskan. Det här visade att Leksand verkligen ville ha mig. Till slut sa jag till Tommy att jag inte ens är bra. Erik Hanses är bättre än jag, sluta ring”.
– Han gav sig inte och jag tror inte jag upplevt någon annan sportchef som varit så övertygad om att han hade rätt. Lite som i Växjö, att jag till slut inte kunde säga nej eftersom det var så priviligierat att det var oförskämt mot dom som ville det här. Jag gjorde det mer för andra än jag själv, men det sjuka är att det blev jättebra.

Hela intervjun kan du läsa under söndagen på hockeysverige.se.  


TV: Faktorerna bakom Malmös framgångar

Den här artikeln handlar om: