Nyhet

Uppgifter: Ryssland närmar sig den internationella ishockeyn

ANNONS

Rene Fasel är den gamle IIHF-pampen som är känd för att värna om Ryssland. Nu kommer han med kontroversiella uppgifter: Ryssland är på väg tillbaka in i den internationella ishockeyn.
– Jag är mycket orolig för de ryska idrottarna och hoppas innerligt att de ska kunna delta i alla tävlingar igen, säger 72-åringen till ryska Sport-Express.

Sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina har landet varit bannlyst från stora delar av den internationella idrotten, ishockeyn har inte varit ett undantagsfall.

Bland annat har man blivit fråntagna både VM och Junior-VM.

Men nu kommer uppgifter från Ryssland som får klassas som i allra högsta grad sensationella. Särskilt med tanke på att Ryssland de senaste veckorna har trappat upp konflikten ytterligare. Den tidigare IIHF-basen Rene Fasel menar att han har källor som säger att det internationella ishockeyförbundet och det ryska ishockeyförbundet förhandlar om att återigen tillåta ryskt deltagande på den internationella scenen.

– Ja, det är klart jag har hört om det. Men jag är inte inne i den processen. Än så länge har jag ingen information om i vilket skede dessa samtal befinner sig, säger han till Sport-Express.

Anmäld för kontroversiella uttalanden

När detta återinträde skulle kunna ske, vet inte 72-åringen. Men han är helt säker på att det faktiskt förs diskussioner.

– Jag vet att det under de senaste veckorna har förts en aktiv diskussion om den här frågan mellan IOK, olika länders NOCs, samt andra organisationer. Men jag kan inte kommentera detta eftersom jag inte längre är ordförande för IIHF. Självklart följer jag detta och får information, men inte mer.

Rene Fasel har tidigare varit i blåsväder för sina uttalanden om Ukraina och sitt vurmande för den ryska staten. Bland annat har han blivit anmäld till IIHF:s etiknämnd för sina uttalanden och sin del i KHL:s krigspropaganda.

– Jag skulle verkligen vilja se det ryska laget på den internationella arenan så snart som möjligt. Jag fattar inga beslut. Men snart tror jag att vi får se hur läget blir. Kanske blir det några förändringar. Jag är mycket orolig för de ryska idrottarna och hoppas innerligt att de ska kunna delta i alla tävlingar igen, som tidigare. Och att allt kommer att återgå till det normala.


TV: Richard Gynge om saknaden av Robert Rosén

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games