Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Exklusivt

Nicklas Lidström om Tommy Salo: "Att han blev uthängd är helt fel"

ANNONS

Idag släpps boken ”Salo, mitt liv bakom masken”. Hockeysverige.se kan idag exklusivt bjuda er på ett utdrag ur boken där Nicklas Lidström berättar om de båda NHL-stjärnornas relation till varandra under åren - och hatstormen efter fiaskot i OS 2002.
Dessutom minns Salo tillbaka på det infekterade uppbrottet från Leksand.

Nicklas Lidström berättar: 

– Tommy hade talang redan som junior. Han var inte jätteträningsvillig i den åldern, men talangen fanns helt klart där. Jag tror inte att vi möttes när jag spelade i Avesta och han i Surahammar. Vi sågs nog första gången när vi började spela tillsammans i VIK:s juniorlag. Vi var inte så jättetajta då. Jag kom med i A-laget ganska tidigt medan det tog ett par år för Tommy att komma upp dit. Vi blev mer tajta och kompisar senare när vi båda blev proffs i NHL, men under juniortiden umgicks man med alla i laget.
– Vi sågs ibland kring matcherna i NHL. Tommy var hem till mig i Detroit före matcherna och jag var hem till honom i Edmonton. Vi försökte även hålla kontakten via telefonen under säsongerna. Då hade vi en bra kontakt. 
– Som målvakt var Tommy väldigt duktig. Oftast var han en av Edmontons bästa spelare. När han spelade i Islanders möttes vi inte så ofta. Detroit och Edmonton spelade däremot båda i Västra konferensen. Tommy var alltid bra när vi stötte på honom. 
– Jag tycker att han alltid höll en hög nivå även i landslaget. Det kändes absolut tryggt när Tommy var målvakt där. Vi hade en bra kompisrelation och jag kände att jag alltid kunde lita på honom när vi spelade tillsammans i Tre Kronor. – Jag tycker den kritik han fått efter Vitrysslandsmatchen 2002 är oförtjänt. Det var laget som helhet som inte kom upp till den nivå som behövdes för att vinna en sådan match. Att Tommy blev uthängd som han blev tycker jag är helt fel. Det var laget som inte presterade. Att det sedan blev ett sådant mål är något som kan hända. Men Tommy ska inte på något sätt klandras för den förlusten. All kritik Tommy fått under åren har gjort mig oerhört förbannad och besviken. 
– Tommy och jag hängde ihop på somrarna och då hörde två killar av sig och frågade om vi var intresserade av att starta en sportbar. Vi funderade lite fram och tillbaka och kände att det kunde vara en kul grej att prova på, för se hur det funkar. Det var en rolig tid men vi spelade i NHL då så vi kunde inte vara där speciellt ofta, men på somrarna passade vi på att besöka stället. 
– I nuläget har vi haft lite kontakt via SMS, men Tommy har än så länge inte känt sig redo att träffas. Jag tycker att vi har en stark och fin relation där jag tror att vi båda vet var vi har varandra. När vi ses nästa gång tar vi nog vid där vi slutade tidigare.

Tommy Salos klassiska straffräddning 1994. Målning: Fredrik Jax.

Uppbrottet från Leksand

Tommy Salo kom inte alltid så bra överens med Kjell Kruse då de båda jobbade inom Leksands IF. Här berättar Salo om när han valde att kliva åt sidan och låta Tore Jobs ta hans plats som sportchef. 

”Första svängen när det började strula hade jag ett möte med Holst, Kruse, Ingela och Christer Siik. Ordföranden sa där att ”Tommy bestämmer över hockeyn”, vilket alla vi fem i rummet var överens om. Jag sa att kunde det vara så framöver så skulle jag stanna kvar som sportchef, men det fortsatte likadant och blev aldrig bättre. Jag vet inte om det var att Kruse inte fattade bättre, men om ordföranden säger att jag skall ta hand om hockeyn så innebär det ju att Kruse inte skall vara inblandad. Trots allt, när vi gick ut ur rummet var vi överens, men på något sätt blev allt fel samtidigt som han var väldigt intresserad av hockey".

Tommy Salo och Kjell Kruse. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Salo fortsätter:
"Det gick inte att rädda situationen och det blev heller aldrig roligt för mig. Att möta personen Kjell Kruse, det var aldrig några problem på det sättet, men jobbmässigt fungerade det aldrig mellan oss. När jag inte fick sköta hockeyn som jag ville lämnade jag Leksand. Glädjen som jag hade känt var försvunnen. Hade inte den här konflikten uppstått hade jag stannat i klubben. Klubben fick välja på att ta bort antingen honom eller mig. Samtidigt visste jag att Leksand då skulle ta bort mig. Det fungerade inte att jobba som det var och det bästa för föreningen var att hitta en ny sportchef, göra det bästa av allt och hitta någon som var villig att jobba med Kjell Kruse. Olle Öst tog då dit Tore Jobs. Jag vet att det där var något Kruse inte gillade. Det blev hund och katt mellan dom två och stämningen ännu sämre.Det var heller aldrig så att Tore Jobs tog kontakt med mig och frågade om hur jag jobbat eller liknande. Givetvis ville han säkert bilda sin egen uppfattning. För honom tycktes det inte spela någon roll utan han ville bara köra över allt och alla".

Boken, som skrivits av Tommy Salo själv och hockeysverige.se:s Ronnie Rönnkvist, släpps idag på bokmässan i Göteborg och kan beställas i formuläret här nedan. Priset ligger på 295 kr (inklusive moms) + 55 kr i fraktkostnad. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan