Lisa Hedengren är kritisk mot Damkronornas VM-trupp.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Dam-VM 2022

Lisa Hedengrens kritik över VM-truppen: ”När det väl gäller ska de bästa vara med”

ANNONS

Damkronorna nobbade flera av de mer erfarna spelarna i VM-truppen. 
Då är experten Lisa Hedengren kritisk mot truppen.
“Att säga att de inte platsar är bara en dålig ursäkt”, skriver Hedengren. 

Den tidigare landslagsspelaren, Lisa Hedengren, ger här sin syn på VM-truppen. En trupp som hon ser med blandade känslor på. 

“Det är snart dags för VM och truppen som ska åka iväg år minst sagt lite förvånande, och troligtvis den mest oerfarna som Sverige någonsin har åkt iväg på ett mästerskap med”.

Målvakter: 
1. Ida Boman, Djurgårdens IF
30. Emma Söderberg, Univ. of Minnesota-Duluth
35. Ellen Jonsson, AIK

"Söderberg är given. Hon gjort det jättebra i OS och är den som kommer stå Sveriges matcher även detta mästerskap. Jonsson och Boman är båda oerfarna när det kommer till större turneringar, Jonsson har varit med länge men ändå relativt ny i landslaget. Boman var med för att se och lära under OS i februari. 

Men enligt mig så finns det inte en chans att alla av dessa tre slår Sara Grahn. Motiveringen som förbundskaptenen gick ut med känns som något man går ut i media och säger för att det är enkelt, men tror inte en sekund på den.”

Emma Söderberg imponerade under OS. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Backar:
3. Anna Kjellbin, Luleå HF
4. Linnéa Andersson, MoDo
6. Mira Jungåker, HV71
8. Ebba Berglund, Metropolitan Riveters
9. Jessica Adolfsson, Linköping HC
10. Mina Waxin, Brynäs IF
12. Maja Nylén Persson, Brynäs IF
20. Paula Bergström, Long Island University

”Backsidan har en blandning av rutin och färskhet. Kjellbin och Nylén- Persson kommer få dra lasset och är de två som har mest erfarenhet. Spelare som Berglund och Adolfsson har varit med länge och kan förhoppningsvis leverera stabilitet de också. Oskrivet kort i Mira Jungåker, hon har visat att hon är ett stjärnskott i SDHL, men kan hon redan nu prestera på landslagsnivå i A-VM?”

Maja Nylén Persson är en av Sveriges bästa spelare. Foto: Ronnie Rönnkvist

Forwards:
11. Josefin Bouveng, Minnesota State University
13. Emma Murén, Färjestads BK
16. Linnea Johansson, Linköping HC
17. Sofie Lundin, Ohio College
18. Jenny Antonsson, Brynäs IF
19. Sara Hjalmarsson, Providence College
21. Celine Tedenby, Merrimack College
22. Hanna Thuvik, Brynäs IF
23. Thea Johansson, Mercyhurst University
24. Felizia Wikner Zienkiewicz, Brynäs IF
25. Lina Ljungblom, MoDo
26. Hanna Olsson, Frölunda HC
28. Michelle Löwenhielm, SDE
29. Olivia Carlsson, MoDo

”Olsson, Löwenhielm, Carlsson och Hjalmarsson. Det står för erfarenheten på forwardssidan. Sen finns det spelare som Bouveng, Lundin och Ljungholm som det snackas mycket om och som är väldigt duktiga hockeyspelare, men har ju faktiskt bara spelat ett mästerskap tidigare, och ingen har spelat ett A-VM. Jag ser forwardssidan som ganska tunn. Det finns potential för målproduktion men många kommer behöva prestera på topp. Generellt sätt så är det också en väldigt liten uppsättning som inte har så mycket tyngd, men undantag från några. Ska bli kul att se Tedenby igen efter några säsonger borta från svensk hockey.”

Josefin Bouveng ska vara ett offensivt vapen för Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist

”Sen har jag en del som jag ifrågasätter när det kommer till uttagningen som har gjorts. När man har spelare som Emma Nordin, Lisa Johansson, Johanna Fällman, Sara Grahn, Emmy Alasalmi och Linnea Hedin tillgängliga för spel, varför tar man inte ut dem? Vilka anledningar finns det som gör det befogat att de mest rutinerade, och bästa, spelarna INTE kommer till spel när man har fått en gratisbiljett till A-VM?

En generationsväxling sker när folk slutar - man tar inte aktivt bort de äldsta som också är de bästa för att satsa på de yngre. Sådant kan man hålla på med på 4-nationers turneringar under säsongen. Men när det väl gäller, då ska de bästa vara med. Skulle Finland plocka bort Michelle Karvinen, Petra Nieminen och Jenni Hiirikoski inför VM? Har väldigt svårt att tro det.

Låt de erfarna spelarna vara de som visar de yngre hur det ska gå till, lita på att de är det äldre som styr generationsväxlingen. Låt de yngre ha spelare som de ser upp till i laget!

Förbundskaptenen Ulf Lundberg. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Jag förstår att man vill göra en nysatsning på landslaget och börja bygga på de yngre talangerna som nu kommer upp. Men låt det ha sin tid också. Spela in dem under mindre turneringar, låt det ha en naturlig gång. Men spela framförallt de bästa spelarna på ett VM. Jag vet att flera av dessa spelare vill spela i Landslaget, att de fortfarande vill satsa. Så varför stänga ner dom? Att säga att de inte platsar är bara en dålig ursäkt för något jag inte förstår. Och att säga att de är för gamla håller inte heller. Om de är hungriga på att spela så ska de spela. Låt de försöka rätta till Sveriges rykte och rakning sen de åkte ner i B-VM. Sverige fick en gratistjänst i år, borde man inte göra det bästa för att förvalta det?

Med det sagt så hoppas jag att laget som åker i väg får en bra turnering! Potentialen i den här truppen finns där, det har aldrig varit frågan om den saken!"


TV: "Vad håller på att hända med hockeyn?"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL