JUNIORKRONORNA - FINLAND
Sverige förlorade JVM-semifinalen mot Finland.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
JVM 2022

Juniorkronorna förlorade semifinalen mot Finland

ANNONS

Juniorkronorna kunde inte bryta den finska försvarsmuren. Sverige föll med 0–1 i JVM-semifinalen – och nu är de svenska gulddrömmarna krossade.

EDMONTON (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blir ingen final för Juniorkronorna i årets JVM-turnering. Detta efter att svenskarna förlorat den täta och jämna semifinalen mot ärkerivalen Finland med 0–1 i en match där Juniorkronorna hade förtvivlat svårt att skapa riktigt farliga chanser i den finska zonen.

Inför matchen pratade förbundskaptenenTomas Montén om vikten av att hålla sig undan utvisningsbåset, med tanke på hur effektivt powerplay-spel finländarna visat upp i turneringen. Det blev även en utvisning som blev Juniorkronornas fall i matchen, då man ådragit sig ett lagstraff på grund av för många spelare i mittperioden varpå Kasper Puutio kunde göra matchens första och enda mål i matchen i det efterföljande powerplay-spelet.

Missade gyllene chans

Efter att ha klarat av ett tidigt numerärt underläge så tog Juniorkronorna över matchbilden och skapade tryck mot den finske målvakten Juha Jatkola, som kastades in i semifinalen efter att bara ha spelat en match tidigare i turneringen. Närmast att överlista Jatkola i öppingsakten var Leo Lööf, vars försök träffade i stolpen intill burväktaren.

I stället var det Finland som bröt dödläget i mittperioden, då Kasper Puutio skrinnade sig till ett fritt läge i numerärt överläge och överlistade Jesper Wallstedt med ett avslut mellan benskydden. I slutskedet av den andra perioden fick Sverige en gyllene chans att kvittera med ett 90 sekunders fem-mot-tre-läge, men misslyckades att konvertera chansen till ett mål.

Möter Tjeckien i bronsmatch

Juniorkronorna tryckte på för en kvittering i den tredje perioden, men hade problem att skapa riktigt farliga lägen framför Jatkola. Finland, å sin sida, hade två ramträffar i slutakten.

I stället för final väntar bronsmatch för Juniorkronorna under lördagskvällen, svensk tid. Där ställs de mot Tjeckien som i sin tur förlorade semifinalen mot värdnationen Kanada.

Sverige – Finland 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)
Sverige:
Finland: Kasper Puutio.

Finland vidare till final.


TV: "Vad håller på att hända med hockeyn?"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL