Foto: Bildbyrån
Landslag

Efter skandalerna – presidenten motsätter sig avgång

ANNONS

Det blåser ordentligt kring Hockey Canada. Under ett förhör kom massiv kritik mot presidenten Scott Smith.
– Det behöver vara en större kulturförändring än vad du lovar, säger liberalen Anthony Housefather.

Efter att uppgifterna om ett sexuellt övergrepp under JVM 2018 började sippra fram har Hockey Canada varit i blåsväder.

En utredning pågår nu om vad som egentligen hände. Enligt anklagelserna är det åtta män som förgrep sig på en kvinna. Där en del av dessa män ska vara spelare från Kanadas JVM-lag.

Nu får Hockey Canada massiv kritik för hur man besvarade anklagelserna och för hur man har hanterat situationen. Under tisdagen gick den förre NHL-spelaren Sheldon Kennedy ut och krävde att presidenten och styrelsen i förbundet avgår.

Under ett förhör fick de chansen att svara på kraven om avgång.

– Jag är beredd att ta ansvar för att förändra sporten. Jag tror att jag har erfarenheten att göra det. Skulle styrelsen eller utredning antyda att jag inte är den personen, då är jag beredd att acceptera det, säger Scott Smith under sitt förhör.

Gjorde upp med målsägande

Presidenten fick också motta stark kritik mot dennes inblandning i Hockey Canadas uppgörelse med kvinnan. Där de bara veckor efter att ha tagit emot en stämningsansökan om övergreppet betalade ut 3.55 miljoner dollar till målsägande. Uppgörelsen kom innan utredningen hann slutföras.

Sedan dess har man nu öppnat utredningen igen. Nästa steg där är nu att förhöra de spelare från Kanadas JVM-lag som ska ha varit inblandade i övergreppet.

– Vi vet inte allt som hände den kvällen, men vi tror att skada orsakades, säger Hockey Canadas chefsekonom Brian Cairo.

Kommer delta i nästa JVM

Trots att sponsorer har övergett Hockey Canada och regeringen har fryst bidragsbetalningar till förbundet menar Scott Smith att det inte är en kris i Hockey Canada. 

Det har varit höjda röster om att Kanada inte borde få delta i sommarens JVM efter de grova anklagelserna som har framförts. Det har även kommit fram anklagelser om en gruppvåldtäkt av ett gäng spelare från JVM-laget 2003.

– Jag vet att folk i Kanada tror att JVM är ett event av Hockey Canada. Men det är det inte, det är IIHF. Vi är ett av tio lag och i diskussion med IIHF är de engagerade till att leverera. Den här åldersgruppen, även om det var en liknande åldersgrupp 2018, det är olika spelare, säger Scott Smith.


TV: Noah Östlund draftad av Buffalo Sabres

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM