Kenneth Kennholt, Petter Rönnqvist och Patric Hörnqvist har alla valts sist i draften.
Foto: Bildbyrån & USA Today Sports
Dokument

Svenskarna som valdes sist i draften – så gick det sen

Alla kommer ihåg vem som gick först i NHL-draften. Desto färre vem som blivit vald allra sist, Uffe Bodins genomgång av de tolv svenskar som någon gång valts allra sist i draften visar dock att det finns anledning att minnas "Mr. Irrelevant".

Det började i NFL 1976. 

Den före detta spelaren Paul Salata bestämde sig för att uppmärksamma den som valdes sist i draften till den amerikanska fotbollsligan. Resultatet blev titeln ”Mr. Irrelevant” på grund av spelarens ringa status. Salata lade därigenom grund för det som kallas för ”Irrelevant week”, där sistavalet i NFL-draften tillsammans med sin familj blir inbjuden att tillbringa en lyxig vecka på Newport Beach i Kalifornien. Där anordnas det bland annat en golfturnering, en seglats och utdelningen av priset Lowsman Trophy, en skämtsam replika av Heisman Trophy som varje år delas ut till den bästa collegespelaren i amerikansk fotboll.

I NHL existerar inga betalda lyxsemestrar eller skämtpriser för den som väljs sist i draften. Men uttrycket ”Mr. Irrelevant” är lika relevant där. Genom åren har flera spelare som valts allra sist i draften gått vidare och skapat fina NHL-karriärer för sig själva.

Inte minst några svenskar.

Här är en genomgång av de tolv svenska spelare som någon gång valts allra sist i draften. Fyra av dem har skaffat sig fina NHL-meriter, men flera av de andra har också lyckats väldigt bra under sina hockeykarriärer.

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
55 kr / mån*
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
*Betalas årligen. Totalt 659 kr
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL