Kyle Wanvig, Mike Zigomanis och Frederik Andersen har draftats vid två olika tillfällen.
Foto: Bildbyrån/USA TODAY Sports
NHL

LISTA: Tio NHL-spelare som draftats två gånger

Ett ovanligt fenomen inom NHL är att en ung talang kan draftas två olika gånger. 
Det har endast hänt ett 40-tal gånger och här tittar Robin Olausson närmare på tio av de mest högprofilerade spelarna som gått i NHL-draften vid två tillfällen. 

  • En av NHL:s bästa målvakter.
  • Spelade SM-final med Djurgården.
  • Draftades i förstarundan två gånger.
  • Floppade i Brynäs. 

Nästa vecka är det dags för NHL-draften och inför dess tittar vi då på ett ovanligt fenomen som gör att en spelare kan draftas två gånger. 

Det är ett 40-tal spelare som har tingats i en NHL-draft vid två olika tillfällen. Detta var ett mycket vanligare fenomen förr i tiden, främst runt millennieskiftet, men det finns några nutida exempel, bland annat Conner Bleackley (draftad av Colorado Avalanche 2014 och sedan av St. Louis Blues 2016).

Hur är då detta möjligt?

Jo, om en klubb inte skriver kontrakt med spelaren de draftat inom två år så har den spelaren möjligheten att välja att äntra draften igen för att plockas upp av en annan NHL-klubb. Detta sker oftast om parterna inte kan komma överens om ett kontrakt eller vid någon annan tvist mellan spelare och klubb. Som sagt är detta dock ytterst sällsynt nuförtiden.

Men det finns en del notabla exempel från historien och därför tittar vi här närmare på tio av spelarna som draftats två gånger i NHL-draften:

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: