NHL

2016: SM-guldhjälte - 2022: Stanley Cup-hjälte

ANNONS

Artturi Lehkonen har gjort det igen. 2016 blev han Frölundas stora hjälte. Nu har den finske forwarden avgjort en Stanley Cup-final också. Lehkonen sköt i natt Colorado till titeln med sitt avgörande 2-1-mål i den sjätte finalen.

Man kan lugnt säga att 2022 var Finlands år. De vann OS-guld och VM-guld - och givetvis blev också en finsk spelare den stora Stanley Cup-hjälten för Colorado Avalanche också.

Det var nämligen Artturi Lehkonen som sköt det avgörande 2-1-målet när Colorado i natt säkrade sin första Stanley Cup-titel sedan 2001. Efter att Steven Stamkos gett Tampa Bay ledningen klev Nathan MacKinnon fram och sköt 1-1 - och sen satte den speciella matchvinnaren Lehkonen fram. Precis som han gjort så många gånger förr.

  • 2016 fick Lehkonen sitt stora genombrott då han vann både poäng- och skytteligan i slutspelet när Frölunda vann SM-guld. Då satte han fyra mål på fem SM-finaler - och två mål i den femte SM-finalen som blev den avgörande. Han har sedan fortsatt på samma spår i NHL.
  • 2021 sköt han Montréal till final med ett övertidsmål i konferensfinalen.
  • 2022 sköt han Colorado till final med ett övertidsmål i konferensfinalen.

Och nu är han alltså stor Stanley Cup-hjälte också. 26-åringen kom till Colorado från Montréal i våras och gjorde 6+3 på 16 NHL-matcher samt 8+6 på 20 slutspelsmatcher för sin nya klubb.

Och ett mål kommer vevas om och om igen i Denver. Ett av målen skrev in sig i historieböckerna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL