Ondrej Palat sabbade Colorados fest – Tampa Bay tvingar fram sjätte match i finalen

Det blir en sjätte match i finalserien mellan Colorado Avalanche och Tampa Bay Lightning.
Tampa vann nämligen med 3-2 efter att skyttekungen Ondrej Palat skjutit avgörandet.
– Nu ser vi fram emot att vända tillbaka till Tampa, säger hjälten efteråt.

Colorado Avalanche hade 3-1 i matcher och kunde säkra Stanley Cup-titeln vid seger under midsommarnatten. Det var då uppdukat för fest i Ball Arena i Denver men Tampa Bay Lightning såg till sabba festen genom att vinna med 3-2 och tvinga fram en sjätte match i finalserien.

Det var en intensiv förstaperiod där Colorado satte press mot Tampa Bay-kassen men Andrej Vasilevskij stod emot. I stället kunde bortalaget ta ledningen efter att en oväntad målskytt klev fram för Lightning.

Tjeckiske backen Jan Rutta åkte in i offensiv zon och drämde till ett hård slagskott som gick rakt igenom Avs-målvakten Darcy Kuemper för 0-1 i matchen. Det var Ruttas första mål i slutspelet och backen sköt bara tre mål på 76 matcher under grundserien.

I slutet av den första perioden fick Colorado ett guldläge att kvittera då superstjärnan Nathan MacKinnon kom i ett friläge och öppnade upp en lucka mellan benen på Vasilevskij men MacKinnon lade pucken utanför målet och Colorado var därmed i underläge efter 20 minuter.

Första finalmålet för Kutjerov

Fem minuter in i den andra perioden kom sedan kvitteringen för Colorado efter ett ovanligt misstag av stjärnmålvakten Andrej Vasilevskij. Cale Makar lägger ett skott mot Vasilevskij som den ryske keepern tappade och då störtade Valeri Nichushkin fram och stötte in returen för 1-1. Det var ryssens fjärde mål i finalserien och hans nionde mål totalt i slutspelet.

Tampa Bay återtog sedan ledningen då de fick spela fyra-mot-tre och i powerplay kunde storstjärnan Nikita Kutjerov skjuta ett direktskott som gick stolpe in bakom Kuemper vilket innebär 2-1 till Tampa och Kutjerovs första mål i finalserien.

I den tredje perioden kom dock Colorado tillbaka igen då Cale Makar skickade pucken mot mål och Vasilevskij räddade men sedan styrdes pucken via Tampa Bay-backen Erik Cernaks skridsko och gled retligt in mellan benen på stjärnmålvakten för 2-2.

Hedman passade fram till avgörandet

Lightning var sedan nära att ta ledningen ånyo men Michail Sergatjovs skott prickade stolpen och det var fortsatt likaläge i matchen.

Bortalaget skulle sedan få sitt segermål då 2-3 kom med drygt sex minuter kvar att spela. Victor Hedman visade kyla och lade en fin passning till Ondrej Palat som var fri i slottet och sköt in pucken mellan benen på Darcy Kuemper. Det är Palats tredje mål i finalserien och hans elfte mål i Stanley Cup-slutspelet och han är därmed Lightnings bästa målskytt.

– Det var en grym sekvens av vår kedja. ”Heddy” hittade mig och jag hade ett öppet mål, det var tur att pucken gick in. Jag blev väldigt glad, säger segerskytten efteråt.

Colorado jagade sedan efter att få in en tredje kvittering i matchen men Tampa Bays försvar och Andrej Vasilevskij höll tätt och i slutet drog Colorado på sig en utvisning för sex utespelare på isen och “Bolts” kunde då hålla undan för att vinna matchen och tvinga fram en sjätte match i finalserien.

– Vi spelade bra och gjorde en väldigt bra bortamatch. ”Vasy” var fantastisk igen och vi hittade sätt att vinna. Nu ser vi fram emot att vända tillbaka till Tampa. Det känns bra och vi längtar efter att få spela hemma framför våra fans och vänner igen, säger Palat.

Nu vänder serien tillbaka till Tampa Bay och Colorado Avalanche kommer ha en ny chans att säkra Stanley Cup-titeln natten mellan söndag och måndag då den sjätte finalmatchen spelas.

Colorado Avalanche – Tampa Bay Lightning 2–3 (0-1,1-1,1-1)

Colorado: Valerij Nitjusjkin (9), Cale Makar (8).
Tampa Bay: Jan Rutta (1), Nikita Kutjerov (8), Ondrej Palat (11).

TV: Se matchens höjdpunkter här