Evander Kane.
Foto: USA TODAY Sports
NHL

Evander Kane i kontraktstvist med San Jose Sharks

ANNONS

Evander Kane är i kontraktstvist med San Jose Sharks efter att NHL-klubben bröt avtalet med den skandalomsusade stjärnan i januari. 
En skiljedomare ska då fatta beslut i frågan – och det rivna kontraktet kan börja gälla igen vilket skulle innebära att Kane tvingas tillbaka till Sharks. Det rapporterar DailyFaceoff.com
– Jag kan inte säga vad som kommer att hända, säger NHL:s vice kommissionär Bill Daly till sajten. 

Evander Kane har haft en minst sagt stökig tid det senaste ett och ett halvt år sedan. I januari 2021 kom det rapporter om att Kane var på väg mot personlig konkurs på grund av stora spelskulder och några månader senare kom det uppgifter om att han betedde sig som en diva i omklädningsrummet och var ogillad i San Jose Sharks. 

Inför årets säsong kom sedan grova anklagelser mot Evander Kane från hans dåvarande hustru Anna Kane som anklagade honom för att ha bettat på NHL-matcher, att vara en dålig far till deras gemensamma dotter Kensington och för att ha misshandlat och våldfört sig på henne

I oktober kom det sedan fram att Evander Kane hade fejkat sitt vaccinationspass vilket ledde till att han stängdes av i 21 matcher. Efter avstängningen skickades han ner till AHL av San Jose Sharks men han uppgavs då ha brutit mot covid-19-protokollet vilket ledde till att Sharks bröt kontraktet med Kane

Anmälde San Jose för kontraktsbrott

Evander Kane överklagade dock beslutet och anmälde Sharks för att ha “felaktigt brutit kontraktet” innan han skrev på för Edmonton Oilers. Det är något som kan få konsekvenser om Evander Kane skriver ett nytt kontrakt på free agent-marknaden under sommaren. 

En skiljedomare ska titta på situationen och mellan Kane och Sharks och fatta ett beslut om den skandalomsusade stjärnans kontrakt. Beslut lär dock dröja till efter att free agent-marknaden öppnar i juli och Kane skulle därmed kunna skriva på för en ny klubb i sommar – eller förlänga med Edmonton Oilers då general managern Ken Holland har varit tydlig med att han vill behålla Evander Kane

Om Sharks och Kane inte kommer överens om en egen överenskommelse kommer skiljedomaren att bestämma vad som händer. Antingen var det rätt av San Jose att bryta kontraktet och Kane går miste om de 23 miljoner dollar som han skulle få i kontraktet. Eller så var det fel av Sharks att riva kontraktet och då återinförs avtalet och Sharks kommer tvingas ha Kanes lönetaksträff på sju miljoner dollar i sina böcker samtidigt som de får tillbaka en spelare de inte vill ha. 

– Från ligans håll har inget fel begåtts när kontraktet revs och i våra ögon är han en free agent. Men situationen kan bli den omvända beroende på vad skiljedomaren säger och då skulle han ha ett giltigt kontrakt, säger NHL:s vice kommissionär Bill Daly till DailyFaceoff.com

”Kan inte ha två kontrakt samtidigt”

Om Evander Kane skulle skriva på för en ny klubb eller förlänga med Edmonton Oilers och skiljedomaren sedan fattar beslut att återinföra hans kontrakt med San Jose Sharks så kommer det gamla avtalet att gälla och Kane tvingas riva det nya kontraktet. 

– Om det händer så skulle det nya kontraktet inte längre att gälla och det gamla avtalet skulle ta över. Han kan ju inte ha två kontrakt samtidigt och om detta löser sig via en överenskommelse eller av en skiljedomare får vi se. Jag kan inte säga vad som kommer att hända, säger Bill Daly. 

Evander Kane gjorde stor succé efter att han skrev på för Edmonton Oilers och sköt 22 mål och 39 poäng på 43 matcher under grundserien. I slutspelet sköt han sedan 13 mål och 17 poäng på 15 matcher vilket är bäst av alla spelare i årets Stanley Cup-slutspel.


Experterna tippar: De vinner Stanley Cup

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 28 september
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL