COLORADO - TAMPA 1-0 I MATCHER

Burakovsky stor övertidshjälte i natt: "Drömt om sedan jag var liten"

André Burakovsky. Så heter Colorados stora hjälte just nu. I klubbens första final på 21 år sköt svensken det avgörande 4-3-målet i förlängningen.
– Det här är något jag drömt om sedan jag var liten, sade han till ESPN.

André Burakovsky har haft ett kämpigt slutspel. Han hade inför nattens final bara gjort ett mål på tio matcher, och har dessutom dragits med en skada tidigare under slutspelet.

Nu är allt det glömt. I nattens första finalmatch var det svensken som blev Colorados store matchvinnare. Efter att finalen slutat 3-3 efter 60 minuters spel var det skåningen som direktsköt in 4-3 efter en passning av Valerij Nitjusjkin, bara 1:23 in på förlängningen. Det var Burakovskys första mål sedan den tionde maj, då han nätade i match fyra i den första slutspelsrundan mot Nashville.

Landeskog målskytt

Colorado var i förarsätet, spelmässigt, större delen av matchen. I den första perioden tog de ledningen med 1-0 sedan Gabriel Landeskog petat in pucken från nära håll. Kort därefter kom 2-0 från Valerij Nitjusjkin innan Nick Paul reducerade för Tampa Bays del.

Två Tampautvisningar gjorde att Colorado sedan fick spela fem mot tre - och då serverade Mikko Rantanenlandsmannen Artturi Lehkonen ett öppet mål. Den sistnämnde kunde enkelt styra in 3-1.

– Det var en riktigt bra passning faktiskt. Det var bara att "tap it in", sade den svensktalande Lehkonen till TV10.
– Vi spelar ganska bra men kan bättre. Vi måste spela lite snabbare och ta fler skott, sade han fortsättningsvis.

Men i stället var det Tampa Bay som tog över i den andra perioden. Ondrej Palat reducerade till 3-2 och Sergachyov sköt 3-3 kort därefter. Palats mål kom från en mycket fin individuell prestation av Nikita Kutjerov, där han gjorde bort backen Devon Toews innan han serverade Palat ett mer eller mindre öppet mål.

– Jag visste vad som skulle hända redan när jag droppade pucken till honom. Det är en ganska enkelt. Han är en världsklasspelare, konstaterade Palat.

Sänkte Tampa - igen

I slutperioden var Colorado spelförande och fick också ett powerplay i slutminuten, men kunde då inte överlista Andrei Vasilevsky. I stället kom avgörandet drygt minuter in i den fjärde perioden då Burakovsky slog till. Det var inte första gången han sänkte Tampa i en viktig slutspelsmatch. 2018 gjorde han två mål för Washington i den sjunde och avgörande konferensfinalen mot samma motstånd. Sen besegrade Capitals som bekant Vegas i finalen.

Efter matchens hjältedåd var Burakovsky lyrisk.

– Det är otroligt att få spela inför de här supportrarna. Det här är något jag drömt om sedan jag var liten, sade han till ESPN.

Colorado leder Stanley Cup-finalen med 1-0 i matcher.

Colorado - Tampa Bay 4-3 efter förlängning

Colorado: Gabriel Landeskog, Valerij Nitjusjkin, Artturi Lehkonen, André Burakovsky

Tampa Bay: Nick Paul, Ondrej Palat, Mikhail Sergatjov