Foto: Bildbyrån
VM 2022

Veteranen ska leda Finland till historiskt guld: ”Kommer bli ännu en tajt match”

ANNONS

Finland har tagit sig hela vägen fram till en VM-final. Och nu ska laget ta sig hela vägen – genom att göra det de är bäst på.
– Jag hoppas att vi kan spela lika bra defensivt som i dag, säger Valtteri Filppula i Viasats livesändning.

En VM-final på hemmaplan. Större än så blir det inte, och nu går Finland för att vinna sitt första guld någonsin på finsk mark.

Och i spetsen finns lagkaptenen och veteranen Valtteri Filppula.

– Jag behöver inte göra mycket. Vi har ett erfaret lag och alla är bara glada över att vara i den här situationen. Nu ska vi bara återhämta oss och spela vår bästa match hittills, säger 38-åringen i Viasats studio.

Med 1 056 NHL-matcher i ryggen, en Stanley Cup och ett OS-guld har veteranen chansen att bli den första finska medlemmen i Triple Gold Club.

Stängde ner USA

Matchen mot USA slutade med en 4-3 vinst efter ett stort drama på slutet där amerikanarna var nära att kvittera – men Finland gjorde det de är bäst på: Stängde ner matchen.

– Det var viktigt att få tvåmålsledningen där på slutet. De är ett lag med mycket skicklighet men tur nog så var det slut på klockan.

Defensiven är grunden

Finland har haft en imponerande defensiv under hela turneringen, nu ska man ta hem guldet med hjälp av den.

– Vi har skapat tillräckligt mycket för att göra ett par mål men jag tror att allt börjar i defensiven. Det kommer bli ännu en tajt match och förhoppningsvis kan vi utnyttja våra powerplay och få allt att fungera. Men det kommer bli små marginaler och jag hoppas att vi kan spela lika bra defensivt som i dag och ta hem segern.

För första gången någonsin kan nu Finland vinna ett VM-guld på hemmaplan.


TV: Så summeras Tre Kronors VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL