VM 2022

Finland besegrade USA – går till en historisk final

Hemmanationen Finland är på väg att göra något stort. Under lördagen vann “lejonen” semifinalen mot USA med 4-3 och är nu klara för en historisk VM-final i Tammerfors.

Finland med hela Nokia-arena i ryggen klev inte bara ut på isen i VM-semifinalen med ett stort självförtroende, utan även med ett övertag.

USA kom nämligen till matchen med endast fyra naturliga backar och tvingades till temporära krislösningar. Sam Lafferty och Riley Barber som egentligen är forwards fick defensiva roller på isen.

Finland hade dessutom fått tillbaka sin nyckelback Sami Vatanen, som missat två matcher innan semifinalen.

Truppförändringarna blev avgörande.

USA starkast i inledningen

Det var USA som fick den önskade starten. Nate Schmidt gjorde 1-0 efter dryga minuten spelad. Men en utvisning för boarding av Austin Watson bjöd in Finland i matchen.

Miro Heiskanen som storspelade i stort sett under hela matchen klev fram och kvitterade. Tidigt i den andra perioden kunde sedan Sakari Manninen ge Finland ledningen för första gången när USA gick bort sig i det defensiva markeringsspelet.

Sean Farrell kvitterade matchen kort därefter med ett stenhårt skott upp i första krysset.

Backen visade vägen

Då klev Vatanen fram och visade hur viktig han är för det finska laget. På egen hand bröt han sig fram från sin backposition och in i slottet där han fick iväg ett snabbt skott som letade sig in i nätet.

Med en ledning inför den tredje perioden var det en uppförsbacke för amerikanarna. En uppförsbacke som skulle bli än brantare efter att Joel Armia sköt in 4-2 till hemmanationen. Assist till målet fick Miro Heiskanen som stod för tre poäng under matchen.

Finland gjorde sedan det de gör bäst – och stängde ner matchen. USA fick några halvchanser här och där och det kom även en reducering genom Adam Gaudette. Men närmare än så kom inte amerikanarna.

Under söndagen kommer därmed Finland spela en VM-final på hemmaplan mot antingen Tjeckien eller Kanada. Där kan “lejonen” vinna sitt fjärde VM-guld genom tiderna och det första någonsin på hemmaplan.

TV: Sam Hallam: "En chans jag inte ville missa"