Stickan Kenne och Hockeyadeln.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Erbjudande till läsare på hockeysverige.se från Stickan Kenne

ANNONS

Stig "Stickan" Kenne har tagit otaliga bilder under sina 45 år som hockeyfotograf och satte 2018 ihop sitt livsverk för två stora böcker. 
Nu kan du som läser hockeysverige.se få rabatt på böckerna “Den svenska hockeyadeln”. 

Följ länken för beställning: Stimar – Svenska Hockeyadeln – en ny hockeybok för alla hockeyälskare! och skriv in HS22 på beställningen så får du 200 kronor rabatt. 

Stig "Stickan" Kenne satte 2018 ihop sitt livsverk. Två stora böcker med titeln ”Den svenska hockeyadeln” som innehåller bilder och texter från "Stickans” liv som hockeyfotograf under 45 år. Böckerna blev milt sagt en succé och det är fortfarande många som hör av sig till honom för att både höra mer om böckerna och hans tid som fotograf, men också för att inhandla både ett och två exemplar.
– Bilderna, från det jag plåtade Leksand redan 1972 till alla elitserielagen 2016/17, skulle aldrig komma ut om jag inte gjorde den här boken. Jag ville att det skulle vara stora bilder och inte som mina bilder blev i Strömberg/Brunnhages ishockeyböcker. Där kunde man inte se vilka gubbar det var på bilderna. Det är svensk hockeyhistoria. Första bilden med Tre Kronor är från 1972. Sista 2016, berättar Stickan Kenne då hockeysverige.se satte sig ner med en kaffe och Mazarin på ett café i Västberga.

”Det var ofta en del bus”

Feedbacken från läsarna har varit fantastiskt bra enligt Kenne. 
– Alla som köpt boken tycker att den är väldigt bra. Det finns dom som ringt och sagt att det är överlägset den finaste boken dom köpt. 
– Det är många spelare som köpt boken, men annars är det främst hockeyintresserade personer. Många har gett bort böckerna i present. 

Kan du idag sakna jobbet som fotograf?
– Nej. Visst var det kul, men allt har ett slut. Jag hade fyllt 69 år då jag lade av och det är ingen som vill ha en gammal gubbe som fotograf, säger Stickan Kenne med ett skratt och fortsätter:
– Jag jobbade mycket med reklambyråer och företag i över 30 år, men att jobba med en som är över 70 år fungerar inre. 
– Saknaden av snacket med lagen är en annan sak. Plåta lag skulle kunna jag kunna göra nu också för det var kul. När jag pratar med grabbarna nu… Jag pratade med Fredrik Öberg nyligen. Han sa något som värmde ”Plåtningar var alltid tråkigt, men då du kom var det en höjdare och väldigt kul”. 
– Jag hade tjattret och jargongen med killarna för att göra fotograferingen till något kul. Det var ofta en del bus. 
  
Du har tagit massor med bilder som inte är med i böckerna, kan du tänka dig att göra ytterligare en bok?
– Nej! Det är jobbigt att ta fram allt material samtidigt som det är ekonomiskt en stor grej och väldigt dyrt. Fanns det någon annan som tog fram bilder och berättade då hade det såklart vara annorlunda. 

Stig “Stickan” Kenne. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Då var ryssarna skitförbannade på mig”

”Stickan” Kenne har såklart en rad med kul minnen från sin tid som fotograf och bjuder på två tillfällen som han minns mycket väl fortfarande. 
– En av mina mest minnesvärda plåtningar är nog efter VM 1982 i Finland. ”Ankan” (Anders Parmström) och ”(Jan-Erik) ”Biffen” Nilsson var svenska Förbundskaptener. ”Biffen” skrek ”Hitler jugend” till västtyskarna. Det blev såklart ett väldigt liv. 
– Året efter kom vi till Moskva och jag skulle plåta alla lagen för samlarbilder till Semic Press. När jag kom till tyskarna och sa att det var för Sverige blev svaret bara ”Ni svenskar får inte ta några bilder på oss”. Det var sten-nobben. 
– Leffe Emsjö på Svenska Ishockeyförbundet frågade hur vi skulle göra nu. Jag sa att jag skulle låna Håkan Loobs överrock och grejer. Tjeckoslovakien skulle möra Västtyskland. När då nationalsången skulle spelas hoppade jag över sargen. Givetvis fick jag egentligen gå in på isen, men ryska vakterna kunde inte springa efter. Då kunde jag börja plåta gubbarna. Det var inga glada miner hos tyskarna, men jag fick bilderna. 
– Det var först tjeckernas nationalsång, men det blev ett uppehåll på några sekunder innan dom drog igång den tyska. Jag var då verkligen helstressad eftersom jag inte var klar med alla gubbarna, men då nationalsångerna var över var allt plåtat och klart. Samtidigt var ryssarna skitförbannade på mig. 

Ett annat minne som sticker ut är från 1995 då Stickan Kenne skulle plåta digitalt för första gången. 
– HV71 var första laget. Jag var lite nervös eftersom det var digitalt. Fotograferingen var klar, men när jag skulle kika fanns inga bilder sparade. Jag gick in till Fredrik Stillman:
– ”Det blev inga bilder, jag gjorde fel.”
– ”Sluta…”
– ”Nej, det är sant”
– Gubbarna var på väg hem, men hela laget fick byta om, gå ut på isen och ställa upp igen. Jag tror inte killarna var så glada, men vad knäckt jag var. Jag skämdes verkligen. Efter det gjorde jag aldrig om misstaget att spara bilder. 

Kenne har under flera år haft ett gott samarbete med hockeysverige.se och vill nu ge er läsare möjligheten att till ett kraftigt rabatterat pris inhandla böckerna. 
– Ja, jag tycker det är kul att hockeysverige.se är en sajt som verkligen skriver hockey i första hand. Så vi kom fram till att ge era läsare möjligheten att köpa Svenska Hockeyadeln för 995 kronor i stället för 1195 kronor.
– Gå in på hemsidan. Skriv på beställningen HS22 så får ni ta del av hockeysverige.se:s rabatt. 

Följ länken för beställning: Stimar – Svenska Hockeyadeln – en ny hockeybok för alla hockeyälskare!

Några röster om boken ”Svenska Hockeyadeln”

Tommy Salo:
– Ett fantastiskt verk. För mig som väldigt hockeyintresserad är det givet att ha det som ett uppslagsverk hemma. 

Tommy Salo med Svenska Hockeyadeln. Foto: Ronnie Rönnkvist

Mats Sundin
– ”Stickan” var en institution när jag var professionell, med i landslaget eller elitserien som det hette på den tiden. Det var ett ansikte vi spelare kände igen och som alltid gjorde ett fantastiskt bra jobb. Han gjorde det dessutom till något extra. Det var oftast vid lagfotograferingen som jag träffade ”Stickan”, men även runt om i hallarna. Han var en del av hockeyfamiljen och gjorde ett kanonjobb.
– Jag såg fram emot fotograferingarna eftersom ”Stickan” gjorde det till ett roligt tillfälle, något som annars killarna kan tycka är lite tråkigt eftersom killarna ska klättra på obekväma ställningar och så vidare. Han gjorde det till ett roligt event som vi spelare såg fram emot att få vara med om. Han förädlade konsten som fotograf.

Sundin ser också det historiska värdet i att Stig Kenne har samlat en stor del av sina bilder till en bokbox.
– Jag tycker att det är otroligt viktigt och något jag har saknat lite grann. Är det något som man är otroligt duktig på i Nordamerika är det att fläta samman hockeyns historia och nutid. Det behövs den här typen av verk och ”Stickans” fotosamling där man samlar spelare, lagdräkter, stämning, arenor från långt tillbaka i tiden till nutid är jätteviktigt. Jag ser verkligen fram emot att ha den här boken i bokhyllan hemma. 


Här är några bilder från Stickan Kennes år som hockeyfotograf:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL