TRE KRONOR - FINLAND 3-2
Bildbyrån
VM 2022

Tre Kronor vann gruppfinalen mot Finland efter straffdrama

Tre Kronor vann gruppfinalen mot Finland. Emil Bemström straff avgjorde och skickade Sverige upp i toppen av gruppen.
– Jag tycker vi gjorde en bra match rakt igenom, säger Bemström efter matchen.

Det var ett Tre Kronor med revanschlust som klev ut på isen i kvällens möte, som på förhand har kallats för ett genrep till VM-finalen.

Förra mötet i en större turneringen var i OS. Då tappade Sverige 3-0 till 3-3 i den sista perioden innan Harri Pesonen avgjorde i förlängningen.

I kvällens möte kunde de både lagen återigen inte skiljas åt under ordinarie tid. Matchen gick däremot till straffar denna gång. Där Magnus Hellberg och Emil Bemström fixade en seger i gruppfinalen.

– Starkt att vinna på deras hemmaplan. Vi tappar tålamodet lite, men sen tar vi tillbaka det. VI hade lika gärna kunnat vinna på full tid. Över 65 minuter och lite straffar tycker jag att vi spelar bra, säger Oliver Ekman Larsson till Viaplay efter matchen.

Övertygande första period

Precis som i OS inledde Tre Kronor bra. De satte press på det finska backarna som inte fick tid att få ordning på sina uppspel.

Istället klev assisterande kaptenen Adam Larsson fram. Backen som till vardags spelar i Seattle var nere bakom det finska målet, rundade buren och fick in pucken vid den bortre stolpen bakom Harri Säteri

Assisten kom från ett av truppens senaste tillskott, Jacob Peterson, som direkt var involverad i en hel del.

– Jag tror det var Peterson som kom runt på kanten. Får vi bara det rörelsemönstret kan vi nog skapa mycket i dag, säger Adam Larsson till Viaplay efter första perioden.

Magnus Hellberg var fortsättningsvis imponerande i mål. Detroit-målvakten stod emot elva skott i den första perioden och såg till att Sverige hade med sig 1-0 in i första periodpausen.

– Det är mycket hockey kvar, vi måste fortsätta, säger Adam Larsson.

Fladdrande puck vände matchen

Men knappt fyra minuter in i den andra perioden fick svenskarna se pucken passera linjen bakom Hellberg. Okaraktäristiskt nog släppte han genom ett enkelt skott. Den fladdrande pucken från Mikko Lehtonen letade sig genom benen och trillade ner bakom burväktaren.

Det dröjde inte lång tid därefter innan Finland hade vänt mötet. Sami Vatanen kunde sätta 2-1 i stort sett i öppet mål efter att Sverige tappat i markeringen och Lehtonen hittat fram till en fri Vatanen vid den bortre stolpen.

Plötsligt var det ett finskt bås fyllt med självförtroende och lugn. Hellberg verkade omskakad efter det första misstaget och släppte sedan ytterligare en farlig retur som sånär höll sig på rätt sida linjen för Sverige.

– Vi ger dem lite för mycket tid med pucken. Vi måste jobba mer tillsammans. Ligga närmare varandra. Så vi får pucken från dem, säger Jacob Peterson till Viaplay efter andra perioden.

"Tar du alla fem så vinner vi"

Tre Kronor hade i den andra perioden svårt att ta sig förbi det finska försvarspelet som allt oftare fick stopp på motståndet redan i mittzonen.

I ett rörigt anfall utnyttjade svenskarna ytorna som öppnades i det finska försvaret efter en kontring. Oliver Ekman Larsson lurade hela försvaret med en snurr på blålinjen och hittade fram till Erik Gustafsson som fick stå helt själv och måtta ett direktskott mot mål. Där hade Joel Kellman skakat av sin markering och kunde styra in kvitteringsmålet.

I matchavslutningen sänktes plötsligt tempot. Inget av lagen ville ta några onödiga risker. Erik Gustafsson fick iväg ett skott från distans som tog i ribban. Skottet gav Sverige övertaget i de två sista minuterna av ordinarie tid, men precis som i OS gick matchen till förlängning.

Matchen gick till straffar där Hellberg fick revansch.

– Jag sa det till honom. Tar du alla fem så vinner vi, säger Ekman Larsson till Viaplay.

Och burväktaren gjorde precis det. Han räddade samtliga straffar och Emil Bemström kunde som enda spelare att hitta nät avgöra mötet.

– Det var mellan två olika och så blev det gubbhörnet. Kul att den gick in. Det gäller att bara lita på sig själv och det gjorde jag, säger Bemström till Viaplay efter matchen.

Finland – Tre Kronor 2–3 (2–2) (0–1, 2–0, 0–1)
Tre Kronor: Adam Larsson, Joel Kellman,
Finland: Mikko Lehtonen, Sami Vatanen

TV: Backkollegans enorma hyllning till Rasmus Dahlin