Foto: Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

Old School Björn Larsson

I dagens Old School Hockey får vi möta Björn “Lill Tumba” Larsson – som var både hockeystjärna och travtränare. Vid 24-års ålder avslutade han ishockeykarriären för att satsa på travet.
– Det bara blev så och jag har ångrat det många gånger efteråt, säger den nu 77-årige Björn Larsson till Hockeysverige.

ERIKSSUND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att det finns ett stort intresse kring trav hos elithockey vet vi sedan gammalt. Däremot är det ytterst få som lämnat elithockeyn och landslagsspel för att enbart satsa som travtränare. Vi skruvar tillbaka klockan hela vägen till 1969 eftersom det var då Björn ”Lill-Tumba” Larsson lämnade AIK för att enbart jobba med hästar tillsammans med bland andra hans bror Bengt och pappa Ellert ute på Erikssund.

Hockeysverige.se reste ut till Sigtunatrakten där Erikssund ligger för att besöka Björn Larsson. Vi tar en promenad och hälsar på några av de 150 hästarna som håller till på de väldigt vackra ägorna. Bland annat stannar vi till en stund vid OFV Dream som oftast styrs av sonen Fredrik Larsson och sprungit in ett sjusiffrigt belopp.

När vi slår oss ner i en trevligt inredd liten stuga utanför stallentrén börjar vi samtalet med Björn Larssons uppväxt med både hockeyklubba och travhästar.
– Jag är uppväxt i Tumba och det var också där som jag började med hockeyn. Det var så att jag bodde bara 3-400 meter från en hockeyrink i det området som heter Kassmyra. Där tillbringade jag i stort sett all tid efter skolan. Jag skottade och gick på för att kunna åka där och det var också där intresset för hockeyn vaknade hos mig.
– Första laget jag spelade för var IFK Tumbas pojklag och det gick ju bra där, säger Björn Larsson med ett lätt leende och fortsätter:
– Pappa hade redan då trav lite som sin hobby, men han hade även en grävmaskinfirma. Han var måttligt intresserad av min hockey, men det fungerade ändå bra eftersom jag bodde så pass nära rinken. Jag behövde aldrig någon skjuts eller liknande.
– Jag kom sedan med i TV-pucken och pojklandslaget ganska tidigt och det måste ha varit 1959 som jag gjorde min sista säsong i Tumba, 1960 gick jag till AIK.

Det var inte bara Björn Larsson i familjen som var framgångsrik inom hockeyn. Även hans bror Bengt Larsson, ”Mini-Tumba” kallad kom att spela i AIK under tre säsonger mellan 1965 och 1968.
– Han var duktig, men han är tre år yngre än jag så vi spelade aldrig tillsammans ute i Tumba. Det var ändå au att vi ofta tränade ihop. Sedan spelade vi tillsammans i AIK, men han kom dit efter mig.

Foto: Arkiv. Björn Larsson (v), Bengt Larsson (h).

Anlände till AIK

Det var först inte alldeles självklart att det skulle bli AIK för Björn Larsson, som då bara var 16 år, men innerst inne hoppades han hela tiden på att få chansen där.
– Det gick rätt bra för mig som pojklagsspelare så både Hammarby och Södertälje ville att jag skulle komma och spela där. När jag sista året i skolan, i nian, den hösten fick jag ledigt för att åka med Södertäljes A-lag på europaturné. Det var väl en liten muta för att jag skulle komma dit och spela. Naturligtvis var det en upplevelse att som 14-åring få följa med till Holland, Tyskland och så vidare. Vi åkte buss och ledare var Göte Dahl. Jag tror att han även var inblandad i landslaget vid den här tiden.
– Säsongen efter blev jag tillfrågad av Hammarby om jag ville åka med och spela Davos-turneringen, vilket jag också gjorde. Det var då jag träffade (Anders) ”Antik” Johansson första gången. Sedan blev det ändå AIK. Det var knappt att deras ledare hann höra av sig innan jag tackade ja. Det satt väl någon gammal AIK:are i mitt hjärta.

AIK var ett hissåkargäng i början av 1960-talet, men för Larsson var det ändå som att komma till en helt ny värld som hockeyspelare.
– Då var Kjell Svensson, målvakten, lagets stora stjärna. Första barmarksträningen, vi bytte om på Råsunda, kommer jag in i omklädningsrummet när de här namnkunniga pojkarna sitter där. Det var faktiskt pirrigt, men jag flöt in i gänget tidigt och trivdes bra under alla år som jag var där

Det var inte bara Kjell Svensson som var namnkunnig och även verbal i det AIK som han kom till. I laget fanns även killar så som Anders ”Ankan” Parmström och inte minst Lennart ”Liston” Söderberg.
– Alla var snälla och körde egentligen aldrig med mig. Det kan ju bli lite bus och så där, men jag kan inte påminna  mig om att jag råkade illa ut vid något tillfälle. ”Ankan” var en underbar och rolig kille i omklädningsrummet. Det hände mycket tokigt kring honom.
– ”Sonny Liston” och jag blev uttagna till pojklandslaget. Vi åkte iväg någonstans och då bodde vi båda ihop. Jag minns att jag var imponerad eftersom han hade en sådan jäkla skäggväxt. Han stod och rakade sig på morgonen med sin svarta mustasch medan jag drog en handduk över kinderna på mig själv, skrattar Larsson. ”Liston” har en son i Sigtuna så det händer att vi stöter ihop ibland.

Foto: Arkiv. AIK Hockey 1961.

”Det blev för tufft”

Säsongen 1961/62 får den då unge forwarden från Tumba chansen i AIK:s A-lag.
– Jag vet att vi spelade på Solna- is. Vi höll till där första säsongen och Svante Granlund var tränare. Det gick hyfsat redan från början. ”Ankan” ”Svirre” (Göran Svensson) och ”Sillen” (Lennart Selinder) spelade i en kedja. Efter någon säsong kom ”Antik” till AIK och sedan spelade vi tillsammans under alla år.
– Men från början spelade jag nog med…, ja, vem spelade jag ihop med? Jag minns att Kjelle Pettersson var med och lika så ”Ingo” (hockeyspelaren Ingemar Johansson), men jag kommer faktiskt inte ihåg. I alla fall vart det jag, ”Antik” och Hasse (Eriksson) som spelade tillsammans under många säsonger.

Var du travtränare redan vid den här tiden?
– Ja, det hade jag varit sedan 1959. Första åren fick jag åka buss nerifrån bron här utanför till träningen i Stockholm. Bussen stannade vid Norra Bantorget. Den gick på småvägar dit och sedan fick jag ta tunnelbanan till Hovet. Det brukade ta två timmar.
– När vi alla tre lagen, AIK, Djurgården och Hammarby, var i allsvenskan kunde det bli träningar vid halv elva tiden på kvällen och då kom jag hem mitt i natten. Då fick jag åka tåg till Sigtuna och sedan taxi hit. Taxiresan kostade prick tio kronor.
– Det här var ganska tufft och anledningen till att jag tillslut lade av, egentligen allt för tidigt. Jag var vara bara 24 år då och hade mina bästa år kvar. Det blev för tufft även om jag givetvis hade bil så småningom.

Hur kunde en dag se ut för dig vid den här tiden?
– Upp sex på morgonen, träna häst och sköta stallet. Jag var som en dräng som fick mocka och greja. Jag kommer ihåg att jag alltid sprang ner till bussen eftersom jag var i tidsnöd jämt. Så här gick hela veckorna.
– Brorsan flyttade hit ut två eller tre år efter mig. Han blev kvar i Tumba och hjälpte till med farsans maskinuthyrning. Farsan hade kvar firman ett tag efter att han hade köpt det här, men han höll också på och körde lite amatörlopp.

Åter till AIK och Björn Larssons nästan sensationellt snabba genombrott i dåvarande allsvenskan.
– Jag tyckte att jag ganska tidigt kände mig etablerad i AIK och fick ett bra förtroende av Svante Granlund samtidigt som jag spelade med bra killar.
– Det var naturligtvis enorma kontraster att komma från Tumba till AIK, men jag hade varit med i TV-pucken och pojklandslaget och fått lite rutin på resa och allt det här.

Ikonerna kom till AIK

AIK förändras också mycket under hans år i klubben. En stor anledning till det var värvningarna av Leif ”Honken” Holmqvist, Bert-Ola Nordlander och tränaren Erling “Eje” Lindström.
– Det blev väldigt positivt med deras ankomst till AIK. Då höjdes kvalitén oerhört. ”Eje” var en fantastiskt duktig tränare och som fick ihop gänget på ett väldigt fint sätt. Vi blev ett riktigt fint kamratgäng och alla trivdes väldigt bra ihop. Det här tror jag också var anledningen till att vi fick hyggliga resultat emellanåt. Bert-Ola var också jättebra, positiv och en duktig lirare. Han och jag blev jättebra polare dessutom.
– Närmast att vinna var när vi spelade SM-slutspel på Hovet mot Djurgården…

Foto: Ronnie Rönnkvist. Bert-Ola Nordlander.

AIK mötte Djurgården i SM-slutspelet och förlorade med 5-13!
– Det jag minns bäst från den matchen var att Djurgården körde över oss. Jag hade en lägenhet på söder i Stockholm. På morgonen ringer Expressen och undrade om jag kunde komma ner till Hovet på förmiddagen. Det var jag och Sven Tumba som klädde på oss i hockeymunderingar. Sedan stod vi och hade dragkamp.
– Tumba var min stora idol och det fotot har jag hemma. Eftersom vi kom från Tumba bägge två så brukade vi prata lite grann. Ha var en väldigt bra kille.

När du kom till AIK var inte klubben etablerad i högsta serien, hur upplevde du rivaliteten till Djurgården med Rolle Stoltz, Lasse Björn, Sven Tumba, Hans ”Tjalle” Mild med flera?
– Djurgården var så pass mycket bättre än oss med alla sina stjärnor, ”Rolle”, Lasse, ”Stöveln” (Carl-Göran Öberg), Tumba, ”Tjalle” Mild… Det var nästan halva landslaget.
– Det var ändå väldigt kul matcher även om Djurgården var bättre än oss. ”Stoltzarn” och dem här var jäkligt roliga och även snälla killar. Det var aldrig några dumheter. Vi kunde umgås lite vid sidan av redan då, men sedan blev det mer då vi var ute på veteranresor.

Tre Kronor-debuten

Björn ”Lill-Tumba” Larsson debuterade i Tre Kronor mot Norge i november 1964 mot Norge i Stockholm. Sverige vinner med 7-2 och Larsson spelar i en kedja med Kjell ”Garinccha” Sundström och kompisen från AIK, Hasse Eriksson.
– Det var fantastiskt roligt att få komma med i Tre Kronor. Mitt största minne från tiden i Tre Kronor var då vi var i Colorado på en julturnering (säsongen 1965/66). Vi mötte tjeckerna, ryssarna och Kanada med alla sina stora spelare. Jag minns mycket väl banketterna när alla lagen var fint uppklädda medan ryssarna kommer i träningsoveraller.
– Ett oerhört starkt minne jag har från en match där borta är när vi spelar mot ryssarna. (Alexander) Ragulin var med i ryska laget. Jag fick en puck nere i hörnan och kände att jag hade någon i ryggen. Jag tittade upp och då var det Ragulin. Men han var så snäll och bara föste in mig i sargen. Jag kände riktigt hur han tyckte synd om mig. Han hade kunnat krossa mig bara genom att hosta till ha ha…

Hur upplevde du Arne Strömberg som landslagscoach?
– Rättvis men hård och hade bra träningar när jag var med.

Det blev 7 A-landskamper för ”Lill-Tumba” innan han lade av med hockeyn, men han fick aldrig chansen att spela i VM eller OS.
– Nej, jag tror inte att jag var nära det någon gång faktiskt. Hade jag fortsatt ytterligare några säsonger kanske jag hade fått chansen. Enligt ”Eje” Lindström borde jag ha fortsatt eftersom han tyckte att jag hade bästa åren framför mig. Men det här tog för mycket tid eftersom jag hade börjat köra lopp och åka runt på olika banor. Dessutom fick jag en dotter i samma veva och det kändes aldrig som jag var hemma.

Hade du hjärtat mest i travet eller i hockeyn?
– Det var nog både och, men travet tog nog över efter hand. Jag äskade att hålla på med hästar och gör det fortfarande. Det är ett kall.

Slutade tidigt

AIK och du gör en väldigt bra säsong 1968/69, men sedan slutar du spela. Varför tog du det beslutet just då?
– Jag vet egentligen inte varför, men jag kände att det räcker. Det bara blev så och jag har ångrat det många gånger efteråt. Jag var väldigt dum som lade av för tidigt, 24 år är ingen ålder på en hockeyspelare.

Spelade resandet in?
– Ja, så var det säkert. Dessutom hade jag en far som var ganska krävande. Han ville att jag skulle jobba mycket här hemma med allt möjligt. Det påverkade en del också. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Givetvis var AIK mån om att ”Lill-Tumba” skulle fortsätta spela, men det ”tjatet” misslyckades.
– Ja, det är klart att AIK försökte med lite påtryckningar men även med lite ekonomi. Det fanns även lite pengar då, men inte i närheten av summorna som man talar om idag.

Bengt ”Mini-Tumba” Larsson hade lagt av i AIK redan nåra säsonger dessförinnan.
– Han kom inte riktigt in i A-truppen. Han försökte ta sig in igen när ”Ankan” var ledare, men det blev inget mer där. Han var bra och spelade också några matcher med juniorlandslaget.
– Jag kommer ihåg när vi flög hem från Colorado efter en jul och nyårsturneringen. Då hade juniorlandslaget haft någon turnering samtidigt. När jag gick av planet fick jag besked om att brorsan hade gjort ett drömmål. Han hade gått igenom hela det tjeckiska laget och satt dit pucken.

Efter tiden i AIK blev det inte spel på någon högre nivå. I stället hjälpte ”Lill-Tumba” Sigtuna att ta sig upp genom hockeyns seriesystem.
– Jag var spelande tränare där under tre, fyra säsonger. Vi låg i Division 6 men gick upp till Division 3 och vi var faktiskt ganska överlägsna. Bland annat hade vi en kille som hette Lennart Forsgren som började jobbade här. Tidigare hade han spelat i Strömsbro och var verkligen jätteduktig. Vissa av våra matcher vann vi med 20 eller 25-0.
– Det var en kul tid det med eftersom jag då fick en fin kontakt med folk och ungdomar här uppe.

Kärleken till hästarna

Den kontakt han har idag med hockeyn är främst genom hans två barnbarn Rasmus Larsson och Olle Dahlman som spelar i Arlanda.
– Båda två är väldigt duktiga och något som jag ser fram emot väldigt mycket att följa. Jag ser nästan varje hemmamatch som Rasmus eller Olle spelar.

Innan vi stänger igen och åker hem igen kommer vi in på Björn Larssons kärlek till hästsporten.
– Jag var intresserad av hästar redan som grabb. Farfar och farmor bodde tre eller fyra kilometer från den här hockeyplanen vid Kassmyra i Tumba. Dom hade en bondgård och hästar. Jag cyklade upp dit nästan varje dag efter skolan på sommaren och fick köra hästarna uppe i skogarna där redan som 12 åring. Jag tyckte verkligen det var superroligt. Det var där kärleken till hästsporten började.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Björn Larsson.

Hur länge var du tävlingskusk?
– Jag vann mitt första lopp då jag var 18 år och mitt sista i Frankrike faktiskt. Då måste jag ha varit 60 år skulle jag tro. Vi tillbringade sex vintrar i utanför Paris på en stor träningsanläggning. Där bodde min fru och jag samtidigt som vi hade hästar och personal där. Vi hade med oss hästarna dit ner och tävlade på Vincennes och alla andra stora banor där nere. Det var riktigt häftigt. Jag körde ett lopp i Reimes, Champagnemonopolet, och vann det. Som pris fick jag en enormt stor Champagne flaska. Det var sista loppet som jag körde.

Har du druckit upp Champagnen?
– Det tog nog inte så lång tid tror jag ha ha…

Vad ser du som din främsta merit i sulkyn?
– Det jag kommer ihåg mest är de stora loppen. Största loppet är nog Sprintermästaren på Halmstad. Sedan har jag vunnit Sweden Cup på Solvalla med Bravur Sund. Det var 30 000 på läktaren. Jag glömmer aldrig då vi segerdefilerade. Vrålet sitter fortfarande kvar i mina öron.
– Jag vann även ett stort lopp i Italien, i Padua, men en miljon i förstapris. Det var rätt stort vid den tiden. Drottningspokalen vann jag också… Det har blivit en hel del vinster faktiskt.

Hur ser Björn Larssons liv ut idag?
– Senaste åren har jag gjort så att jag hjälper yngsta sonen Henrik på hans gård, en filial kan man säga, som ligger två kilometer härifrån. Jag kör hos honom två dagar i veckan och sedan kör jag här hos Fredrik två dagar i veckan. Vi tränar på samma anläggning allihop. Sedan sköter jag travbanorna här hemma och håller dem i ordning. Som du hör har jag lite att pyssla med, avslutar ”Lill-Tumba” med ett stort leende.


TV: Därför blev Färjestad svenska mästare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 25 juni
02:00 Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning NHL
måndag 27 juni
02:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten