VM-PREMIÄREN
Joel Kellman glänste i VM-debuten.
Foto: Bildbyrån
VM 2022

Joel Kellmans drömdebut: "Inget man hade räknat med"

ANNONS

Joel Kellmans VM-debut blev en smärre succé - med ett mål och en assist redan i den första perioden.
– Det var såklart jättekul. Skönt att få första målet gjort, säger han efter 3-1-segern mot Österrike.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige kom till spel i dagens VM-premiär med endast nio forwards. Tre av dem blev målskyttar. Den som slog till först var Joel Kellman, som gav Tre Kronor ledningen mot Österrike redan efter ett par minuters spel.

Målet kom efter en riktigt elegant passning av Carl Klingberg.

– Det var en fantastiskt bra pass av Calle. Det var bara att nypa dit den, konstaterar Kellman som överlag var nöjd med matchen.
– Först och främst var det väldigt kul att spela. Det var lite nervös i början och man hade en klump i magen - men det var jättekul. Och skönt att få en vinst. Det var en helt okej match. Det var en premiär och lite nerver och sådant.

“Ska inte klaga”

“Helt okej” får ses som en underdrift, åtminstone vad gäller Växjöcenterns egen prestation. Han levererade 1+1 i VM-debuten efter att ha spelat fram Max Friberg till 2-0 -  och kunde konstatera att det var en drömdebut.

– Ja, absolut. Det var inget man hade räknat med kanske. Men det är kul - nu kan slappna av lite.

Den stora snackisen runt matchen var just faktumet att Sverige spelade med blott tre kedjor, då Johan Garpenlöv valt att hålla hela sju utespelarplatser öppna i VM-truppen till senare.

– Man ska inte klaga på att få spela mycket, det är alltid kul. Och det var lätt att komma in i matchen på tre kedjor. Vi får se hur det blir imorgon (mot Tjeckien). Man får kanske ha det lite i bakhuvudet och hålla trean högt och så. Vi gjorde det bra som fick långa anfall, för då kunde vi andas lite där och sätta varandra i bra situationer.

Förbundskapten Johan Garpenlöv ville inte bekräfta att någon spelare skulle anmälas till matchen imorgon - men sade att det var “mycket möjligt”. 

– Jag har inte spelat på nio forwards sedan jag var yngre, skrattade Garpenlöv.
– Vi får se hur spelarna reagerar på den här matchen. Är du inte van vid det blir det en annorlunda match, konstaterade den svenske förbundskaptenen.

Hyllade Kellmans kedja

“Garpen” var imponerad över just Joel Kellmans insats.
– Väldigt bra match från hans sisda. Han gjorde en jättebra Beijerturneringen. Den kedjan (med Max Friberg och Rasmus Asplund) gjorde det väldigt bra och därför lät vi dem spela vidare nu också.

Tjeckien väntar alltså imorgon. Ett Tjeckien som imponerat under den nye förbundskaptenen Kari Jalonens ledning och som nyligen vann både Czech Hockey Games och  Beijer Hockey Games efter att bland annat ha slagit Tre Kronor med 9-3 (!) och 2-1.

– Vi har mött dem två gånger på kort tid. De är ett bra motstånd. Vi får ta i oss bra näring i kväll och ladda om till imorgon. Puckhanteringen kommer bli viktig. Det gäller att få ner den och bygga långa anfall på dem, menar Joel Kellman.


TV: Se Kellmans assist till Max Fribergs 2-0

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL