VM-GUUUUUULD
Skärmklipp SVT
U18-VM

JÄTTESKRÄLLEN: SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE

ANNONS

SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE! För andra gången i historien vann Sverige idag VM-guld på U18-nivå - detta efter ett jättedrama och en sanslös skräll mot superfavoriten USA. 

USA hade inför kvällens final vunnit alla matcher med minst fyra mål. De krossade bland annat Kanada med 8-3 och hade 43-11 i målskillnad. De nio matcher USA ställt upp med det bästa laget under säsongen hade de vunnit samtliga matcher med otroliga 73-16 i målskillnad. De besegrade bland annat Sverige med 5-2 tidigare under säsongen - och det var den minsta segermarginalen de haft.

USA var med andra ord storfavorit i kvällens final av U18-VM - men chockades av ett närmast osannolikt effektivt Sverige. Trots att USA dominerade matchen igenom lyckades Magnus Hävelids manskap, mot alla odds, säkra ett sensationellt VM-guld.

Djurgårdsstjärnornas show

USA kom ut i ett rasande tempo och gjorde 1-0 redan efter ett par minuter, mot ett till synes paralyserat svenskt lag. Sverige hade problem att få något som helst anfallsspel, och Oskar Petterssons 1-1-mål efter tolv minuter kom från ingenstans. Och av bara farten satte Djurgårdens Noah Östlund 2-1 på volley en minut senare. Innan den första perioden var över hade dock USA kvitterat till 2-2.

I den andra perioden tilltog den amerikanska pressen, om möjligt, än mer. De skapade chans på chans på chans men en storspelande Hugo Hävelid i den svenska kassen höll Sverige kvar i matchen. Och precis som i den första perioden var Sverige extremt effektivt. Inom loppet av ungefär tre minuter i mitten av den andra perioden kom både 3-2 och 4-2 från Liam Öhgren och Noah Östlund. 

Men den svenska glädjen blev kortvarig. Rutger Rutger McGroarty reducerade till 4-3 bara minuten efter Östlunds mål.

USA fortsatte att trycka på för en kvittering, men i stället för 4-4 gjorde Sverige som man gjort hela matchen: Svarade med ett eget mål. Och precis som vanligt var det Djurgårdens supertalanger som klev fram. I en blixtrande snabb kontring spelade JVM:s poängkung Jonathan Lekkerimäki fram Liam Öhgren, som gav Småkronorna ledningen med 5-3. Men dramat var inte över där. USA reducerade på nytt, genom tvåmålsskytten McGroarty, och de sista minuterna blev en ren pina. USA skapade massvis med chanser och Hugo Hävelid tvingades göra en mängd räddningar. 

Sammanlagt hade USA en bit över 50 skott på mål på den storspelande Hävelid. Sverige kom inte ens upp i 20 skott på mål.

Lekkerimäki stängde butiken

Med ett par minuter kvar tog USA ut målvakten - men i stället för 5-5 kom 6-4 genom Jonathan Lekkerimäki som därmed levererade sin fjärde (!) poäng i den alldeles galna VM-finalen.

I premiären förlorade Småkronorna mot Lettland. Nu är man världsmästare på U18-nivå för andra gången någonsin. Senast, 2019, hette hjältarna Hugo Alnefelt och Lucas Raymond. Nu hette de Hugo Hävelid, Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Öhgren.


TV: "NHL-svenskarna behövs i VM"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL