Rolf ”Mackan” Pettersson
Old School Hockey

En legendar från Bajen – Old School Hockey Rolf "Mackan” Pettersson

Han var med om att erövra Tre Kronors första VM-guld 1953 och kom att ha en mycket produktiv karriär i Hammarby IF. I dagens Old School Hockey får ni ta del av en intervju med den numera avlidne målspottaren Rolf ”Mackan” Pettersson.

I dagens Old School ska vi resa rejält bakåt i tiden och träffa en av svensk hockeys tidigaste stora målskyttar. Ni som kan er hockeyhistoria känner mycket väl till Rolf ”Mackan” Pettersson som avled 2010. I slutet av sitt liv bodde han i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Visserligen inledde han sin bana som hockeyspelare i Karlbergs BK, men spelade i huvudsak hela karriären för Hammarby IF. En klubb han även kom att representera i både fotboll och bandy.

”Mackan” är en av våra första världsmästare. Han var med i den underliga VM-turneringen 1953 i Schweiz, där man kvällen innan finalen mellan Sverige och Tjeckoslovakien fick beskedet att det inte skulle bli någon match. Tjeckoslovakernas president Klemens Gottwald hade hastigt avlidit och det utlystes landssorg i landet. Det här medförde att Sverige vann sitt första VM-guld efter vinst på walk over.
– Det här var på kalla krigets dagar så vi förstod att det var ryssarna som tvingat hem spelarna. Tjeckoslovakien var då en så kallad öststat. Jag minns att vi gick runt på stan i Zürich för att ha något för oss medan vi väntade på vad som skulle hända. Då kom radions Lennart Hyland knallande så då berättade vi för honom att vi var världsmästare vilket han inte hade en aning om, berättar Lasse Björn för hockeysverige.se och fortsätter:
– Hasse Isaksson hade varit fantastisk i mål. Sedan hade vi en bra kedja med bröderna Stig och Hasse Tvilling som lirade ihop med (Gösta) ”Lill-Lulle” Johansson. Men jag har för mig att ”Vicke-Hallon” (Göte Blomqvist) blev bäste målskytt. Sedan hade vi Tumba med och han var som vanligt väldigt bra. ”Mackan” gjorde också en bra turnering och var en bra kille att ha med i ett lag.

SPELADE SM-FINAL I BANDY 1957

Rolf Pettersson föddes 1926 och hockeysverige.se fick en intervju med honom två år innan hans bortgång. Vi kom först in på hur han inledde sin hockeykarriär.
– Jag började med hockey när jag var 14-15 år och hockeyn var väl ganska stor redan då. Vi lirade hos tvillingarna (Hans och Stig Tvilling) i Traneberg och vi spolade upp någon is-plätt där på en lekplats med hoppställning och gungor. Det var lite trångt, men där fungerade det ändå att vara.
– Lasse Björn kom också därifrån men han var yngre än jag så honom minns jag bara som en liten plutt då, skrattade Rolf Pettersson och fortsatte:
– Den enda belysning vi hade var månskenet, så under dom kalla vintrarna var lite annorlunda jämfört med idag.

”Mackan” själv växte dock aldrig upp i Traneberg.
– Nej jag växte upp i barackerna i Alvik så vi ”hojade” över till ”Tranan” (Traneberg) när vi skulle lira.

Vilka andra sporter höll du på med parallellt med ishockeyn?
– Det var bandy och fotboll i första hand, men allt eftersom kom hockeyn att bli sporten nummer ett för mig.

SM-final i bandy mot Örebro 1957 på olympiastadion i Stockholm, fotboll i division två med bland andra Lennart ”Nacka” Skoglund i Hammarby och hockeyspelare med Karlberg och Hammarby, hur hann du med allt?
– Det var väl inga stora problem. Man tränade bara några gånger i veckan och körde fotboll fram till isen frös och då blev det bandy och hockey tills isen tinade bort. Det fanns inte konstfruset vid den här tiden så vi fick rätta oss efter naturen.

Jag antar att du jobbade samtidigt?
– Jag har alltid jobbat i ”rörsvängen”, men det gick bra att både jobba och idrotta samtidigt.


”Nacka” Skoglund. Foto: Bildbyrån

LIRADE FOTBOLL MED ”NACKA” SKOGLUND

”Mackan” Pettersson hade alltså äran att spela fotboll tillsammans med Lennart ”Nacka” Skoglund i Hammarby.
– Lennart var en fin och bra kille att ha i laget. På den tiden bodde jag och min fru Rigmor på Gräsgatan 6 på söder, inte alls långt ifrån ”Nacka”. Även ”Kurre-Kjellis” (Kurt Kjellström) bodde på Gräsgatan så vi var många hammarbyare samlade där omkring.

Vad var den stora skillnaden på ishockeyn när du började mot den som spelas idag?
– Alla åker så mycket bättre skridskor idag än när jag höll på. Det var ofta så att vi som var duktiga på ”rören” fick åka och jaga efter pucken medan dom som åkte ”skrynkligt” mest stod och vänta på att få en passning så dom kunde skjuta mot mål, sa ”Mackan” på utbrett söderdialekt samtidigt som han log lite.

Var Karlbergs BK första klubben för dig?
– Jag började i Karlberg och var väl 17 år när jag kom med i deras A-lag…

Var Kristinebergs IP var hemmaplan?
– Nej, vi lirade uppe på Stadion i division 1, som det hette på den tiden, och det var många ”gammelgubbar” som var med i laget. Dom flesta är väl borta nu och jag minns inte riktigt vad alla hette men det var ”Kalle-Forsis” (Karl Forsström) och grabbarna.

Inför säsongen 46/47 så bytte ”Mackan” Pettersson Karlberg mot Hammarby.
– Det var en ren värvning av mig och min kompis Bert ”Musse” Nyström. Hammarbyledaren ”Kurre-Pipen” (Curt Piper) bjöd oss på saft och kakor på Mosebacke. Sedan var det bara att skriva på.
– Det handlade inte om några pengar alls när man skrev kontrakt vid den här tiden utan jag fick pröjsa allt själv.

Vilka var dom stora spelarna i Hammarby på den här tiden?
– Det var ”Kurre-Kjellis” (Kurt Kjellström), Stig ”Stickan” Andersson, hans bror Åke ”Plutten” Andersson, ”Svenne Berka” (Sven Bergqvist), ”Hogge” (Holger Nurmela), Charlie Larsson stod i mål…
– Jag minns inte uppriktigt sagt vad alla hette. Jag hade äran att spela med så många bra kompisar i Bajen i hockey, bandy och fotboll vilkt gör att man på ålderns höst tappar bort några namn. Det var i alla fall mycket skratt under de här åren och att tillhöra Bajen var verkligen som att tillhöra ett kamratgäng. Trots det var vi bäst i Sverige under många år.

Ni hade ett så kallat stridsrop innan matcherna som löd ”Bamsing stångkorv” eller något liknande. Vad kom det ifrån?
– Det vet jag inte om vi hade, utan det var väl på läktarna som dom skrek så. Men jag kan berätta om när vi var i Skutskär och spelade bandy med Hammarby. Då sa ”Plutten” Andersson vid en hörna att ”vi försöker rusa ut på deras spelare när dom slagit hörnan”. Det är väl något dom fortfarande gör men det var ”Plutten” och vi andra i Hammarby som testade det första gången.

Du spelade i Hammarby fram till och med 1961. Vad var din största framgång med Bajen?
– Jag blev svensk mästare med Hammarby i hockey 1951, vilket gjorde mig till ständig medlem i klubben vilket är stort för mig.


Foto: Rekordmagasinet

BLEV SVENSK MÄSTARE 1951

Svensk mästare blev man 1951 genom en separat turnering med klubbar från hela landet. I kvartsfinalen ställdes Hammarby mot Forshaga och vann med 2–1. I semifinal var det dags för lokalderby då Hammarby och ”Macka” Petterssons gamla klubb, Karlberg, möttes uppe på Östermalms IP. Hammarby vann så småningom den heta bataljen med 3-1 och i final väntade Södertälje.
– Södertälje hade ett jäkla bra lag vid den här tiden med ”Brand-Johan” (Arne Johansson), Sven Thunman, Erik ”Epa” Johansson, ”Vicke” (Göte Blomqvist) och Stig ”Stickan” Carlsson. På den tiden var alla som spelade i Sportklubben från Södertälje och vi i Hammarby var stockholmare, vilket gjorde rivaliteten lite extra rolig.
– Jag minns inte så mycket av själva matchen, men vi vann till slut med ett mål (3-2) och vår ”målis” ”Challe” Larsson gjorde en fantastiskt fin match.

Målskyttar i finalen var för övrigt: 1-0 Hans Hjelm, 2-0 Sven Ersson, 2-1 Tore Sundin, 2-2 Stig Carlsson och 3-2 Östen Johansson.

Vilka var oftast de kedjekamrater du spelade med under dom här åren?
– Från början spelade jag ihop med ”Hogge” Nurmela och Östen Johansson. Östen var bror till VM-backen Rune Johansson för övrigt. Längre fram så spelade jag ihop med Hasse Hjelm en tid och även Georg ”Kinna” Kreamer.

Du varvade ner från 1962, först i Kungsholms IF sedan i Reymersholms IK och avslutningsvis i Tranebergs IF. Hur har du följt hockeyn efter det?
– Jag höll på med hockey och bandy till jag var 42 år och nu är jag 82, skrattade Pettersson och fortsatte:
– Efter jag slutade i ”Tranan” tränade jag inga lag utan jag slutade helt. Idrotten har trots det följt med mig under alla år och självklart vet jag hur det går för mitt Hammarby i alla sporter de är med i.

I februari 1947 så fick du landslags debutera mot Schweiz. Du gjorde ett mål och i laget fanns storheter som Holger Nurmela, ”Brand-Johan” Johansson, ”Plutten” Andersson, Lasse Ljungman med flera. Det måste ha varit stort för dig att få debutera bara 20 år gammal.
– Var det inte mot ”tjecko” som jag debuterade? Det var så länge sedan, men hela landslaget bestod mer eller mindre av spelare från Hammarby så det var nog mest ganska naturligt att det blev landslagsspel även för mig.
– Som du sa var jag bara 20 år då och det är alltså över 60 år sedan. Det blev några landskamper genom åren. Det hände ofta att klubblag fick representera Sverige, framförallt mot dom lite sämre nationerna. Ungefär på samma sätt som det kanadensiska lagen som kom över hit och spelade uppvisningslandskamper.

”ROPADE ATT PETTERSSON SKULLE UTGÅ FÖR TRANSPORT MOT OS”

Det blev även VM–debut för ”Mackan” Pettersson samma år i Prag i den första VM-turneringen som spelats efter krigsuppehållet.
– Det stämmer, vi fick silver där, men jag kommer inte riktigt ihåg matcherna. Året därpå var jag med och spelade OS i S:t Moritz vilket kanske är det största man kan spela som ishockeyspelare. När OS spelades 1952 i Oslo tyckte dock förbundsgubbarna att jag var för dålig antagligen för jag fick inte vara med i alla fall.
– Året därefter så blev vi världsmästare i Schweiz, säger ”Mackan” medan hustrun Rigmor kommer och visar upp guldplaketten med han namn ingraverat.
– Jag minns väldigt väl när vi skulle åka till OS 1948. Jag gjorde värnplikten på I1 vid Sörentorp och vi hade någon högmässa eller liknande på Gärdet (Ladugårdsgärde i Stockholm) Vi stod uppställda hela förbandet. Då kom en bil nere på vägen och dom ropade att Pettersson skulle utgå för transport mot OS, ett kul minne för mig.

Då är vi återigen framme vid VM-guldet 1953 i Schweiz som vi inledde med.
– Vi hade väl slagit ”Tjecko” i första matchen och när vi skulle spela finalen var dom tvungna att åka hem. Jag har för mig att vi bara var väldigt nöjda över att vi var världsmästare och pratade väl inte så mycket om att tjeckerna inte fick spela finalen.
– Minns jag inte helt fel var killarna från ”Tjecko” kvar och såg på vår extramatch mot Schweiz. Det var ju lite märkligt eftersom deras killar lika gärna kunde ha spelat då.

Sverige gick igenom VM 1953 obesegrat efter raden Schweiz 9-2, Tyskland 8-6 och Tjeckoslovakien 5-3, Schweiz 9-1 och Tyskland 12-1. ”Mackan” Pettersson noterades inte för några mål.

Hur firades guldet på kvällen i Zürich?
– På den här tiden firades inte guldet utan det var väl en korv och en öl ute på stan, trots att jag inte gillar öl.

Varifrån kommer förresten smeknamnet ”Mackan”?
– Det är ett arv från farsan. Han var målvakt i Reymers (Reymersholms IK) fotbollslag, Harry hette han och efter matcherna satte sig han och min farbror i gräset och åt en macka och drack en bira. Då kom namnet ”Mackan” och jag kallades först ”Lill-Mackan”.

Om du skulle plocka ut ett All Star team med spelare du spelat med hur skulle det se ut?
– ”Hogge” Nurmela var duktig på skridskorna så han måste vara med. Sven Tumba från Djurgården och ”Masen” Jansson (Folke) från Södertälje var två duktiga killar. Backar får bli Rune Johansson, och Gunnar Landelius från Hammarby. Målvakt blir Lasse Svensson från MP som var väldigt duktig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 24 november
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - HV 71 SHL
19:00 Luleå - Timrå SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Linköping - Rögle SHL
19:00 Växjö - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Brynäs SHL
fredag 25 november
18:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
18:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Carolina Hurricanes NHL
19:00 HV 71 - Leksand SDHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
20:00 Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens NHL
20:00 Minnesota Wild - Toronto Maple Leafs NHL
20:00 Washington Capitals - Calgary Flames NHL
20:30 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
21:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
23:30 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins NHL
lördag 26 november
02:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
02:00 Detroit Red Wings - Arizona Coyotes NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
02:00 Tampa Bay Lightning - St Louis Blues NHL
02:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
02:30 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:30 San Jose Sharks - Los Angeles Kings NHL
12:00 Linköping - Modo SDHL
13:00 Djurgården - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Vita Hästen - Östersund Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - Leksand SDHL
15:15 Frölunda - Linköping SHL
15:15 Oskarshamn - Timrå SHL
15:30 AIK - SDE SDHL
18:00 Malmö - Växjö SHL
18:00 Skellefteå - Leksand SHL
18:00 Rögle - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Brynäs - HV 71 SHL
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 New York Rangers - Edmonton Oilers NHL
19:45 Rapperswil - Zug National League
20:45 Modo - Björklöven Hockeyallsvenskan
22:00 Carolina Hurricanes - Calgary Flames NHL
00:30 Florida Panthers - St Louis Blues NHL
söndag 27 november
01:00 New Jersey Devils - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 New York Islanders - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
12:00 Linköping - Luleå SDHL
13:00 Djurgården - Modo SDHL
15:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
20:00 Minnesota Wild - Arizona Coyotes NHL
måndag 28 november
01:00 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
02:00 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Seattle Kraken NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
19:00 HV 71 - Modo SDHL
tisdag 29 november
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:00 Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Dallas Stars NHL
03:30 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Brynäs - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Malmö - Rögle SHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:45 Davos - Biel National League
onsdag 30 november
01:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Montreal Canadiens - San Jose Sharks NHL
01:30 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
02:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
02:00 Nashville Predators - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
04:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
19:00 Brynäs - AIK SDHL
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Modo Hockeyallsvenskan
torsdag 01 december
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks NHL
03:30 Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers NHL
19:00 Örebro - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Timrå - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Malmö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
19:00 Leksand - HV 71 SHL
19:00 Skellefteå - Luleå SHL
fredag 02 december
01:00 New Jersey Devils - Nashville Predators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche NHL
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
04:00 Seattle Kraken - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
19:00 Kristianstad - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - SDE SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten