INFÖR SM-FINAL 5
Hanna Rylander och Michelle Karvinen ger sin syn på den femte finalen.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Hanna Rylander och Michelle Karvinen tippar den avgörande finalen

ANNONS

I kväll spelas den femte och helt avgörande matchen i finalserien mellan Brynäs och Luleå. Hockeysverige.se tog hjälp av Hanna Rylander och Michelle Karvinen för att tippa utgången av matchen – och finalserien.
– Om jag ska välja en så skulle ändå säga att Tulus förtjänar att avgöra. Hon har varit så bra i hela serien, säger Michelle Karvinen.

2–2 i matcher och näst intill sprängda grindar inför kvällens avgörande final. Kan SDHL:s säsong avslutas på ett bättre sätt? Det finns såklart olyckskorpar som kommer kraxa om dåliga publiksiffror under serielunken och att det är så dags att gå på damhockey då det är final. Visst är det sanningen, men intresset kring finalspelet visar på att SDHL och klubbarna i ligan att här finns det en stor både sportslig och publik potential. Brynäs och Luleås sponsorer sitter knappast och gråter över att deras lag skapat detta intresse kring finalspelet. 

Michelle Karvinen kom till Luleå 2015 från University of North Dakota och blev kvar till 2020. Hon vann tre SM-guld med klubben och var även med i det finska VM-lag som vann silver 2019. Idag spelar Karvinen för KRS Vanke Rays i den ryska ligan. 

Hanna Rylander kom till Brynäs från MoDo 2015. Totalt spelade hon sex säsonger i klubben och har fått lite av en ikonstatus. Gotländskan har under den gångna säsongen gjort några inhopp i Falun, men även hjälpt till och tränat ungdomslag i Leksand. 

Hockeysverige lyssnade med Karvinen och Rylander hur dom ser på finalspelet så här långt och om vem som blir matchvinnare.

Michelle Karvinen:

Vad har imponerat mest på dig i Luleå så här långt?
– Kul med final. Det har varit en väldigt kul serie att kolla på. Såklart att jag hejar på Luleå. Jag har varit väldigt imponerad över det tålamod Luleå har haft och att laget använt den erfarenhet som man har. 
– Däremot tycker jag inte att vi har samma bredd som Brynäs, men jag tycker att dom förmått att hantera det på ett bra sätt, hållit Brynäs spelare på utsidan och tagit vara på chanserna dom fått. Jag tror också att det är vad som kommer behövas i sista finalmatchen. 

Vad har inte fungerat lika bra i Luleå under finalserien?
– Det syntes i senaste matchen att man släppte lite på det tajta spelet och att hålla deras spelare på utsidan. I stället blev det att alla försökte göra alla andras jobb. Sådant kan hända. Det är slutspel, alla vill jättemycket och ibland kan det bli fel. Jag är säker på att tjejerna i Luleå kommer komma tillbaka och göra det bättre i sista matchen. 

Luleå förlorade senast med 7–2, vilken betydelse tror du det har inför avgörandet?
– Klart det inte är så kul att förlora med 7–2 i ett slutspel. Jag brukar alltid säga att det lag som förmår att glömma sina misstag snabbast är det som kommer vinna. 
– Egentligen betyder inte 7–2 någonting inför sista matchen om du klarar att glömma bort och lära av det snabbt. Det ska bli kul att se om Luleå förmår att göra det, men jag tror att med den erfarenheten spelarna har så vet dom att det resultatet inte har någon betydelse inför sista matchen.

Michelle Karvinen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka tre spelare i Luleå har imponerat mest på dig så här långt i finalserien?
– Jag tycker (Noora) Tulus har varit fantastiskt bra i alla matcher. Det händer mycket runt henne hela tiden. Hon har gjort det bra individuellt, men jag tycker också att hon gör sina medspelare väldigt bra. 
– Jag tycker Viivi (Vainikka) varit lika som Tulus och dom båda spelar också i samma lina. Dom har det här lilla extra, vill göra mål och skapar chanser. Båda två är väldigt roliga att kolla på. 
– Sedan tycker jag att Sara Grahn har varit otroligt bra och väldigt säker. Det är synd att det blev som det blev i andra matchen. Samtidigt vet hon med hennes erfarenhet att det är hockey och sådant kan hända. Det ska bli kul att se vad hon kan göra med just sin erfarenhet och säkerhet i spelet i sista finalen. 

Vad tror du blir nyckeln till en Luleåvinst och vem avgör?
– Om Luleå ska vinna så tror jag det är tack vare sin erfarenhet. Spela på rätt sida, hålla Brynäs spelare på utsidan och göra mål på chanserna dom får. Vem i laget som avgör är alltid svårt att svara på eftersom jag tycker att Luleå har många spelare som har förmågan att avgöra och kliva fram när det gäller. Om jag ska välja en så skulle ändå säga att Tulus förtjänar att avgöra. Hon har varit så bra i hela serien. 
– Det kommer bli spännande. Brynäs har spelat bra och är ett roligt lag att kolla på. Väldigt kul för damhockeyn. Jag är väldigt glad för deras skull också, att dom har förmått sig att ta sig så långt senaste åren. Det här är något som även utvecklar damhockeyn i Sverige. 

Hanna Rylander

Vad har imponerat mest på dig i Brynäs så här långt?
– Jag tycker att Brynäs har haft tre starka femmor genom hela säsongen och som producerat framåt. Även att Ellen Jonsson äntligen fått kliva fram och visa för sig själv men även alla där ute vilken fantastisk målvakt hon är och vad ett större förtroende hos tränarna kan göra att en spelare lyfter sig när det väl gäller.

Vad har inte fungerat lika bra för Brynäs i finalserien?
– Är väl defensiven som är Brynäs svaga sida. Även toppspelarna har haft det svårt att hitta lägen och deras spel som funnits under säsongen då nu Luleå stängt av deras spel väldigt bra. 
– Sedan har Brynäs haft en del powerplay, men tyvärr inte utnyttjat sina lägen trots många skickliga spelare i laget. Någon måste göra skitjobbet framför mål också.

Hanna Rylander. Foto: Ronnie Rönnkvist

Brynäs vann senast med 7–2, vilken betydelse tror du det har inför avgörandet?
– Jag hoppas tjejerna behåller känslan från andra perioden för då gick det äntligen att känna igen det Brynäs vi sett under säsongen. 
– (Sara) Grahn i Luleå är en oerhört bra målvakt, men nu vet tjejerna att det går att göra mål på henne om dom spelar sitt spel och sänker axlarna.

Vilka tre spelare i Brynäs har imponerat mest på dig så här långt i finalserien?
– Ellen Jonsson: Äntligen har Ellen fått förtroende. Hon visar en självsäkerhet, sprider ett lugn och visar att hon vill vara nummer ett. 
Denisa Krizova: Denisa är en spelare som tänder till lite extra i sådana här matcher. Jag vet det av egen erfarenhet då jag har sett vilket fighter face hon tar på sig. Det syns verkligen att hon vill vinna. 
Lara Stalder: Jag måste ändå nämna Lara. Hon blev avstängd två matcher för något som absolut kan diskuteras som avstängning. Hon fick inte uppleva stämningen på hemmaplan, tog med sig all denna frustration som tändvätska upp till Luleå, gick in i match fyra och stänkte upp den i krysset. Hon visar varför hon vinner poängligan och är en spelare som kan göra det omöjliga.

Vad tror du blir nyckeln till en Brynäsvinst och vem avgör?
– 1. Fullsatt Monitor ERP arena 
– 2. Tjejerna sänker axlarna och spelar sitt fantastiska spel. 
– 3. Ellen (Jonsson) storspelar 
– 4. Brynäs vinner med 4–1. Emma Murén sätter fjärde målet som blir spiken i kistan. 

Matchen startar 18.05 och sänds på SVT. 


TV: Road to SHL - Brynäs

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL