INFÖR SM-FINAL 5
Hanna Rylander och Michelle Karvinen ger sin syn på den femte finalen.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SDHL

Hanna Rylander och Michelle Karvinen tippar den avgörande finalen

I kväll spelas den femte och helt avgörande matchen i finalserien mellan Brynäs och Luleå. Hockeysverige.se tog hjälp av Hanna Rylander och Michelle Karvinen för att tippa utgången av matchen – och finalserien.
– Om jag ska välja en så skulle ändå säga att Tulus förtjänar att avgöra. Hon har varit så bra i hela serien, säger Michelle Karvinen.

2–2 i matcher och näst intill sprängda grindar inför kvällens avgörande final. Kan SDHL:s säsong avslutas på ett bättre sätt? Det finns såklart olyckskorpar som kommer kraxa om dåliga publiksiffror under serielunken och att det är så dags att gå på damhockey då det är final. Visst är det sanningen, men intresset kring finalspelet visar på att SDHL och klubbarna i ligan att här finns det en stor både sportslig och publik potential. Brynäs och Luleås sponsorer sitter knappast och gråter över att deras lag skapat detta intresse kring finalspelet. 

Michelle Karvinen kom till Luleå 2015 från University of North Dakota och blev kvar till 2020. Hon vann tre SM-guld med klubben och var även med i det finska VM-lag som vann silver 2019. Idag spelar Karvinen för KRS Vanke Rays i den ryska ligan. 

Hanna Rylander kom till Brynäs från MoDo 2015. Totalt spelade hon sex säsonger i klubben och har fått lite av en ikonstatus. Gotländskan har under den gångna säsongen gjort några inhopp i Falun, men även hjälpt till och tränat ungdomslag i Leksand. 

Hockeysverige lyssnade med Karvinen och Rylander hur dom ser på finalspelet så här långt och om vem som blir matchvinnare.

Michelle Karvinen:

Vad har imponerat mest på dig i Luleå så här långt?
– Kul med final. Det har varit en väldigt kul serie att kolla på. Såklart att jag hejar på Luleå. Jag har varit väldigt imponerad över det tålamod Luleå har haft och att laget använt den erfarenhet som man har. 
– Däremot tycker jag inte att vi har samma bredd som Brynäs, men jag tycker att dom förmått att hantera det på ett bra sätt, hållit Brynäs spelare på utsidan och tagit vara på chanserna dom fått. Jag tror också att det är vad som kommer behövas i sista finalmatchen. 

Vad har inte fungerat lika bra i Luleå under finalserien?
– Det syntes i senaste matchen att man släppte lite på det tajta spelet och att hålla deras spelare på utsidan. I stället blev det att alla försökte göra alla andras jobb. Sådant kan hända. Det är slutspel, alla vill jättemycket och ibland kan det bli fel. Jag är säker på att tjejerna i Luleå kommer komma tillbaka och göra det bättre i sista matchen. 

Luleå förlorade senast med 7–2, vilken betydelse tror du det har inför avgörandet?
– Klart det inte är så kul att förlora med 7–2 i ett slutspel. Jag brukar alltid säga att det lag som förmår att glömma sina misstag snabbast är det som kommer vinna. 
– Egentligen betyder inte 7–2 någonting inför sista matchen om du klarar att glömma bort och lära av det snabbt. Det ska bli kul att se om Luleå förmår att göra det, men jag tror att med den erfarenheten spelarna har så vet dom att det resultatet inte har någon betydelse inför sista matchen.

Michelle Karvinen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka tre spelare i Luleå har imponerat mest på dig så här långt i finalserien?
– Jag tycker (Noora) Tulus har varit fantastiskt bra i alla matcher. Det händer mycket runt henne hela tiden. Hon har gjort det bra individuellt, men jag tycker också att hon gör sina medspelare väldigt bra. 
– Jag tycker Viivi (Vainikka) varit lika som Tulus och dom båda spelar också i samma lina. Dom har det här lilla extra, vill göra mål och skapar chanser. Båda två är väldigt roliga att kolla på. 
– Sedan tycker jag att Sara Grahn har varit otroligt bra och väldigt säker. Det är synd att det blev som det blev i andra matchen. Samtidigt vet hon med hennes erfarenhet att det är hockey och sådant kan hända. Det ska bli kul att se vad hon kan göra med just sin erfarenhet och säkerhet i spelet i sista finalen. 

Vad tror du blir nyckeln till en Luleåvinst och vem avgör?
– Om Luleå ska vinna så tror jag det är tack vare sin erfarenhet. Spela på rätt sida, hålla Brynäs spelare på utsidan och göra mål på chanserna dom får. Vem i laget som avgör är alltid svårt att svara på eftersom jag tycker att Luleå har många spelare som har förmågan att avgöra och kliva fram när det gäller. Om jag ska välja en så skulle ändå säga att Tulus förtjänar att avgöra. Hon har varit så bra i hela serien. 
– Det kommer bli spännande. Brynäs har spelat bra och är ett roligt lag att kolla på. Väldigt kul för damhockeyn. Jag är väldigt glad för deras skull också, att dom har förmått sig att ta sig så långt senaste åren. Det här är något som även utvecklar damhockeyn i Sverige. 

Hanna Rylander

Vad har imponerat mest på dig i Brynäs så här långt?
– Jag tycker att Brynäs har haft tre starka femmor genom hela säsongen och som producerat framåt. Även att Ellen Jonsson äntligen fått kliva fram och visa för sig själv men även alla där ute vilken fantastisk målvakt hon är och vad ett större förtroende hos tränarna kan göra att en spelare lyfter sig när det väl gäller.

Vad har inte fungerat lika bra för Brynäs i finalserien?
– Är väl defensiven som är Brynäs svaga sida. Även toppspelarna har haft det svårt att hitta lägen och deras spel som funnits under säsongen då nu Luleå stängt av deras spel väldigt bra. 
– Sedan har Brynäs haft en del powerplay, men tyvärr inte utnyttjat sina lägen trots många skickliga spelare i laget. Någon måste göra skitjobbet framför mål också.

Hanna Rylander. Foto: Ronnie Rönnkvist

Brynäs vann senast med 7–2, vilken betydelse tror du det har inför avgörandet?
– Jag hoppas tjejerna behåller känslan från andra perioden för då gick det äntligen att känna igen det Brynäs vi sett under säsongen. 
– (Sara) Grahn i Luleå är en oerhört bra målvakt, men nu vet tjejerna att det går att göra mål på henne om dom spelar sitt spel och sänker axlarna.

Vilka tre spelare i Brynäs har imponerat mest på dig så här långt i finalserien?
– Ellen Jonsson: Äntligen har Ellen fått förtroende. Hon visar en självsäkerhet, sprider ett lugn och visar att hon vill vara nummer ett. 
Denisa Krizova: Denisa är en spelare som tänder till lite extra i sådana här matcher. Jag vet det av egen erfarenhet då jag har sett vilket fighter face hon tar på sig. Det syns verkligen att hon vill vinna. 
Lara Stalder: Jag måste ändå nämna Lara. Hon blev avstängd två matcher för något som absolut kan diskuteras som avstängning. Hon fick inte uppleva stämningen på hemmaplan, tog med sig all denna frustration som tändvätska upp till Luleå, gick in i match fyra och stänkte upp den i krysset. Hon visar varför hon vinner poängligan och är en spelare som kan göra det omöjliga.

Vad tror du blir nyckeln till en Brynäsvinst och vem avgör?
– 1. Fullsatt Monitor ERP arena 
– 2. Tjejerna sänker axlarna och spelar sitt fantastiska spel. 
– 3. Ellen (Jonsson) storspelar 
– 4. Brynäs vinner med 4–1. Emma Murén sätter fjärde målet som blir spiken i kistan. 

Matchen startar 18.05 och sänds på SVT. 


TV: Road to SHL - Brynäs

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten