Luleå bommade guldchansen – Brynäs tvingar fram rysare.
SDHL 1

Brynäs tvingar fram femte SM-final – efter jättekross

Luleå hade chansen att säkra SM-guldet vid seger i tisdagens finalmatch.
I stället kollapsade laget – och Brynäs vinner med hela 7-2 för att tvinga fram en femte och helt avgörande match.

Inför kvällens fjärde finalmatch så hade Luleå skaffat sig guldläge då de vunnit två av de tre första matcherna och vid seger hemma i Delfinen hade Luleå/MSSK kunnat fira sitt fjärde raka SM-guld.

Men så blev det inte.

Det såg visserligen ljust ut för hemmalaget då Viivi Vainikka gjorde 1-0 efter elva spelade minuter. Men Brynäs blixtvände då genom två mål på 21 sekunder. Lara Stalder, tillbaka från sin avstängning, sköt 1-1 innan Denisa Krizova satte 1-2.

Därefter kollapsade Luleå fullkomligt i den andra perioden medan Brynäs klev fram och gjorde en kanonperiod. Bortalaget sköt nämligen fem raka mål i mittperioden för att gå från 1-2 upp till 1-7 i finalmatchen.

Två mål och två assist av backstjärnan

Josefin Bouveng gjorde mål redan 30 sekunder in i perioden innan backstjärnan Maja Nylén Persson klev in i handlingarna. Först sköt hon två mål innan hon skiftade till att agera passningsläggare genom att assistera till både Katerina Mrazovas 1-6-mål samt Denisa Krizova som satte sitt andra mål i matchen för 1-7.

Nylén Perssons 2+2 var bäst i matchen och matchades endast av Katerina Mrazova som gjorde 1+3.

Redan efter 40 spelade minuter var den fjärde finalmatchen avgjord och det blev sedan endast till att spela av de sista 20 minuterna för de båda lagen även om Viivi Vainikka snyggade till siffrorna genom att göra sitt andra mål i matchen och skriva slutresultatet till 2-7.

Därmed väntar en femte och helt avgörande SM-finalmatch i Gävle på torsdag där det ska avgöras vilket lag som får lyfta SM-bucklan.

Luleå – Brynäs 2–7 (1-2,0-5,1-0)

Luleå: Viivi Vainikka 2.
Brynäs: Denisa Krizova 2, Maja Nylén Persson 2, Lara Stalder, Josefin Bouveng, Katerina Mrazova,

2-2 i matcher.

TV: Hemmaplansfördel kan avgöra för MoDo