Leksand är ute – Oskarshamn går vidare.
SM-slutspelet 2022

Oskarshamn till historisk kvartsfinal – slår ut Leksand

Oskarshamn är klara för kvartsfinal för första gången i klubbens historia.
Det efter att ha besegrat Leksand med 4-2 i den tredje och avgörande matchen för att gå vidare med 2-1 i matcher från play in-serien.

Efter dubbla hemmavinster i åttondelsfinalen mellan Leksand och Oskarshamn var det nu dags för en tredje och avgörande match där det var vinna eller försvinna för båda lagen.

Då var det Oskarshamn som var starkast och kunde ta sig vidare till kvartsfinal för första gången i klubbens historia.

Det var Leksand som fick den bästa starten på matchen och redan efter tre minuter bombade Calle Själin in 1-0 till hemmalaget. Bara ett par minuter senare kom dock kvitteringen då Oskarshamns glödheta förstakedja klev fram och kombinerade för 1-1 efter att Fredrik Olofsson passat fram till Kim Rosdahl som sköt in pucken från en snäv vinkel.

Samuelsson oväntad målskytt

I slutet av perioden kunde sedan bortalaget också ta ledningen – efter att en oväntad målskytt klivit fram. Defensive backen Philip Samuelsson hade bara skjutit två mål under grundserien men här smackade han dit 1-2 för att se till att IKO hade övertaget efter 20 spelade minuter.

Leksand kom sedan återigen ut starkast i inledningen av den andra perioden och Linus Andersson kunde då peta in en retur för 2-2.

Fyra minuter senare så kom Oskarshamn i en kontring och självklart var det förstakedjan som konverterade chansen. Den här gången var det Kim Rosdahl som passade fram till Fredrik Olofsson som sköt 2-3.

– Det är otroligt viktigt. Det var skönt, vi har det i egna händer nu så det är himla kul. Vi ska bara fortsätta kriga för varandra. Vi har jobbat hårt och tränat hårt hela året och det är nu det ska avgöras, säger Olofsson till C More efteråt. '

I Leksand var de det dock kritiskt mot lagets insats i andra perioden.

– Vi släpper till väldigt mycket lägen hemåt, det måste vi rätta till. Vi spelar fast oss själva lite grann. Om vi spelar på våra styrkor i stället för deras så kommer vi nog vinna den här, säger målskytten Linus Andersson till C More inför den tredje perioden.

Kaptenen punkterade matchen

För en gångs skull var det då Oskarshamn som kom ut hetast när perioden började och redan efter 69 sekunders spel så kom 2-4 då lagkaptenen Jonas Engström höll sig framme och lade in en backhand för att utöka ledningen.

Leksand blev sedan det jagande laget men Tim Juel i Oskarshamnskassen storspelade på nytt och höll emot pressen.

Oskarshamn vann därmed och går vidare till kvartsfinal där de ställs mot seriesegrande Rögle.

Leksand – Oskarshamn 2–4 (1-2,1-1,0-1)

Leksand: Calle Själin, Linus Andersson.
Oskarshamn: Kim Rosdahl, Philip Samuelsson, Fredrik Olofsson, Jonas Engström.

Oskarshamn vidare med 2-1 i matcher.

TV: Road to SHL – Linköping

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL