Damkronorna.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Dam-VM 2022

Damkronorna flyttas upp till A-VM – tar Rysslands plats

ANNONS

Damkronorna flyttas tillbaka upp till A-VM. 
Detta efter att Rysslands uteslutits från mästerskapet. 
– Det ska bli fantastiskt roligt och intressant, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg. 

9 april 2019 var en mörk dag i svensk damhockeyhistoria då Sverige degraderades från A-VM efter att ha förlorat den avgörande matchen mot Japan.

Damkronorna har dock aldrig fått möjligheten att spela för att ta sig tillbaka upp till A-VM igen då B-VM ställts in både 2020 och 2021. 

Nu är dock Damkronorna tillbaka i huvudturneringen igen – utan att ha spelat om det. Svenska Ishockeyförbundet bekräftar nämligen att de kommer att ta Rysslands plats i VM som spelas senare under 2022. Det efter att Rysslands uteslutits från mästerskapet samtidigt som Sverige är det högst rankade laget utanför A-VM. 

– Vårt mål har hela tiden varit att vinna B-VM och ta oss upp till A-VM igen. Nu får vi möjligheten att spela A-VM tidigare än vad vi planerat för och den chansen tänker vi självklart att ta, säger generalsekreteraren Johan Stark i ett pressmeddelande.

”STÄLLER OM KOMPASSEN”

Det innebär att Damkronorna kommer att få göra sig redo för att ställas mot världens bästa landslag igen – bara några månader efter att de spelade OS i Peking där de tog sig till kvartsfinal. 

– Världen är i gungning och det fasansfulla som händer lämnar ingen oberörd. Nu har IIHF tagit sitt beslut att flytta upp oss och vi ställer om kompassen mot VM i Danmark i augusti i stället. Det ska bli fantastiskt roligt och intressant, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg

Damernas A-VM spelas i Herning och Frederikshavn, Danmark mellan 26 augusti och 4 september. De kommer att spela i gruppen med lag rankade 6–10. 


Road to SHL: Djurgården

Den här artikeln handlar om: