OLD SCHOOL HOCKEY
Jim Kyte.
Foto: Privat & Arkiv
Old School Hockey

Den döve NHL-spelaren – Old School Hockey Jim Kyte

Redan vid födseln var Jim Kyte döv. 
Trots det blev han en professionell hockeyspelare med nästan 600 NHL-matcher i sin karriär. 
I Old School Hockey berättar Kyte nu själv om sin fascinerande resa. 

Jim Kyte, eller James Kyte som han egentligen heter, hade en bra karriär i NHL. Under 13 säsonger spelade han totalt 598 matcher och svarade för 17 mål och totalt 66 poäng. Lägg där till att Kyte satt utvisad 1 342 minuter. Klubbarna han representerade i NHL var Winnipeg, Pittsburgh, Calgary, Ottawa och San José. 

Men det Jim Kyte blivit mest känd för är att han är den första och hittills enda döva hockeyspelaren som spelat i NHL. Han spelade med hörapparater och en specialkonstruerad hjälm som skydd.

– Jag var döv redan vid födseln. Min hörsel testades när jag var tre år. Min bror hade problem på dagis och då upptäcktes hans hörselnedsättning, berättar Jim Kyte för hockeysverige.se och OLD SCHOOL HOCKEY och fortsätter:
– Jag kommer från en familj med fem pojkar och en tjej. Min pappa och vi alla pojkar är döva, men min mamma och syster har en perfekt hörsel. 

Hur påverkade det här dig som hockeyspelare?
– Svårt att svara på eftersom jag inte vet vad jag missat i och med att jag aldrig haft någon bra hörsel.
– Det jag kan säga är att jag ibland inte hörde då domaren hade blåst av så det hände att jag tacklade spelare trots att spelet var avblåst. 
– Sedan kunde svettningarna få hörapparaterna jag hade att sluta fungera så jag var tvungen att använda en fön i alla periodpauserna för att torka dom. Det var såklart något dom andra spelarna inte behövde göra. 

”SPELARE MED BRA HÖRSEL KAN HÖRA SÅDANA SAKER”

Det sägs också att Jim Kyte använde sig av reflexerna från plexiglaset när han spelade.

– Ja, det stämmer. Plexiglaset i både juniorligorna och NHL rengörs både på ut och insidan inför varje match. I stället för att kolla igenom glaset kunde jag se i reflektionerna från glaset om jag hade någon spelare som var på väg mot mig. Jag har förstått att spelare med bra hörsel kan höra sådana saker genom skridskoskären mot isen. 
– Nu hade jag inte förmånen att kunna höra det så med en snabb blick fick jag kolla upp och se om ”forechecken” kom från höger eller vänster. 
– Om jag var i hörnet kunde jag också se med en snabb blick i plexiglaset om min ytter var i bortre sidan så jag kunde skicka en puck till honom med ett pass efter sargen. 

Vad var det som fick dig att börja med hockey hemma i Ottawa?
– Alla barn i mitt kvarter spelade ishockey på vintern och landhockey på sommaren. Plus att jag har fyra bröder som också älskade att spela hockey. 

Jim Kyte var inblandad i flera fajter – här mot Detroits Jay Koucur. Foto: Arkiv

Redan som junior spelade Jim Kyte tufft, men dom tuffaste fighterna på isen var under åren i NHL. 

– Jag har blivit knockad några gånger, men jag har även slagit ut några spelare under åren. Om du vill veta vem den bästa ”enforcer” jag spelat mot så svarar jag Dave Brown som spelade i Philadelphia, Edmonton och San José. 
– Den tuffaste spelaren jag spelat mot är annars John Tonelli som spelat för New York Islanders, Calgary och Los Angeles. Han var ingen som slogs, men det var armbågar och klubbor. Dessutom var han stark som en tjur. Det gällde att vara redo när man skulle möta honom. 

”SÅG TILL ATT INGEN BRÅKADE MED HONOM”

Innan Jim Kyte klev in i NHL för Winnipeg gjorde han två säsonger i OHL för Corwall Royals. 

– Tiden i Cornwall var fantastik. Det fanns bara en rutinerad back där, vilket gjorde att jag som rookie fick mycket speltid. Det här gjorde också att Winnipeg valde att drafta mig i första rundan. 

En av lagkamraterna i Cornwall var Doug Gilmour

– ”Killer” blev aldrig draftad som 18-åring vilket gjorde att han behövde bevisa något under tiden i Cornwall. Han hade ett monster år och slog Jim Fox OHL-rekord genom att göra minst en poäng 55 matcher i rad. 
– Han avslutade säsongen med att ha gjort 68 mål och totalt 177 poäng, vilket är den tredje mesta produktiva säsongen i OHL:s historia. Som ett resultat av hans fina säsong blev han sedan som 19-åring draftad av St. Louis. 

Säsongen 1982/83 debuterade Kyte i NHL i en match mot Vancouver. I Winnipeg spelade då bland andra Thomas Steen och Bengt Lundholm

– Thomas och ”Bennie” var fantastiska lagkamrater. Thomas är nog den tuffaste svensk jag sett spela. Han backade inte för någon. ”Bennie” var en sann gentleman och så smidig på isen. Det var ett sant nöje att se då han spelade. 
– Jag spelade även med ”Freddy” (Fredrik Olausson). Han var min backpartner under två säsonger. Jag såg till att ingen bråkade med honom så han fick utrymme att spela sitt offensiva spel. Han var en mycket begåvad spelare. 

Thomas Steen spelade med Kyte i Winnipeg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”TACKLADE WAYNE GRETZKY”

Thomas Steen:
– Jim var en jättebra lagkamrat samtidigt som han hade det tuffaste jobbet i laget. Dessutom är han en bra dansare, skrattar förra kapten i Winnipeg Jets och fortsätter:
– Han hade nog den värsta fighten jag sett live. Det var mot Gord Kluzak i Boston. Dom slog varandra 40 gånger i ansiktet, vilket jag tror vi räknade till då vi sett på videon efteråt. Bägge stod upp och det var blod överallt. 
– Jim är en av dom trevligaste man kan träffa vid sidan av isen. Han har jämt varit involverad i välgörenhet. Speciellt för döva. Han har jobbat med hockeyn efter att han slutat spela, men är numera professor. En ödmjuk och fin kille. Inte alls som man lätt kan tro om en slagskämpe i NHL. Samma sak gäller för övrigt dom flesta tuffa killarna i NHL.

I Winnipeg Jets spelade Jim Kyte med Dale Hawerchuk som nyligen avled efter en tids sjukdom. 

– Jag var i kontakt med Dale fram till slutet, men till och med dagen han gick bort. 
– Dale är den mest begåvade spelare jag sett spela efter Wayne Gretzky och Mario Lemieux. Det är närmast ett dåligt skämt att han inte utsågs till en av NHL:s bästa 100 spelare genom tiderna. Dale var en ödmjuk superstjärna. Väldigt jordnära. 

Vad är ditt bästa minne från tiden i Winnipeg?
– Första matchen är alltid speciell plus matcherna mot Edmonton. Jag kommer ihåg då jag tacklade Wayne Gretzky med en ”open ice” vid blålinjen. För det fick jag två minuters utvisning för armbågstackling. 

”DÅ GICK DET BRA ATT SNACKA SKIT”

Inför säsongen 1989/90 trejdades Jim Kyte till Pittsburgh med Randy Gilhen och Andrew McBain to mot Randy CunneyworthDave McLlwain och Rick Tabaracci.

– Jag var i Chicago och hjälpte till på en skola för döva då jag fick beskedet av Kevin Stevens att jag var trejdad. Det här var vid NHL-draften. 
– Bästa minnet från tiden där är att jag fått spela och träna med Mario Lemieux och Paul Coffey. Båda var otroliga att titta på när dom spelade. 

Jim Kyte med sin specialhjälm i Pittsburgh Penguins. Foto: Arkiv

I december 1990 var det dags för en ny trejd. Jim Kyte hamnade i Calgary medan Jiri Hrdina fick åka över till Pittsburgh. I Calgary spelade han bland annat med Tomas Forslund och Roger Johansson

– Det stämmer. Två bra spelare och väldigt trevliga människor. Tomas och Roger…, vi hade mycket kul tillsammans. 

Tomas Forslund:
– Jim var den första döva spelaren i NHL. Jag hade ingen aning om det då jag kom dit. Sedan var det någon som sa det till mig eftersom när han tog av sig dom där ”dövgrejerna” i duschen hörde han ingenting. Då gick det bra att snacka skit om honom, säger Tomas Forslund skämtsamt och med ett skratt innan han tillägger:
– Om man tordas. 
– Jim var en stabil back, stor och tuff. Han fick en hel del smällar. En klassiker är då Joey Kocur spräcker hjälmen på Jim då han var i Winnipeg. Det var en jäkla smäll, men han har klarat sig rätt bra genom åren och var också i stort sett en fighter under sina år i NHL. 
– En jättetrevlig kille vid sidan av och det finns inget ont att säga om honom. Han och jag var skadade samtidigt. Dom andra var på en roadtripp så det var bara han och jag som tränade. Vi åkte runt där och jag frågade om jag kunde få några tips av honom om jag skulle hamna i fight. 
– ”Well Tomas, if it's a bigger guy, go near him and throw him”   
– ”Okej”
– ”If it's one of the same size grab him and throw him”
– (Skratt) Det var tipsen jag fick. 

Tomas Forslund och Jim Kyte i Calgary. Foto: Bildbyrån & Arkiv

Jim, vad ser du som bästa minnet från tiden i Calgary?
– Självklart att återförenas med min kompis från juniortiden, Doug Gilmour, men också att få spela i samma backpar som Gary Suter

”VAR SÅ BESVIKEN ATT JAG VAR NÄRA ATT SLUTA MED HOCKEYN”

Inför säsongen 1992/93 var tanken att Jim Kyte äntligen skulle få spela ”hemma” i Ottawa Senators, men det blev bara fyra matcher för honom.

– Jag bröt min fotled illa då jag spelade i Calgary säsongen innan. Min fotled var inte 100 procentig i början av säsongen så jag behövde gå ner till AHL för att bygga upp styrkan i foten igen. 
– Jag var såklart besviken över att inte bli uppkallad till Ottawa senare under säsongen. Faktiskt så mycket att jag var nära att sluta med hockeyn. 

Du fortsatte trots allt och fick senare chansen att spela två säsonger i San José. 
– Ja och jag älskade min tid i San José. Det slutade med att jag spelade 20-25 minuter per match för Kevin Constantine i slutspelet 1995. 
– Jag såg det personligen som ett bevis för att jag inte borde ha spelat i ”minor” då jag tillhörde Ottawa. Jag behövde bara någon som gav mig förtroendet och möjligheten att visa upp mig. 
– Vi var nära att slå Calgary i slutspelet den säsongen. Bland annat förlorade vi två av matcherna efter övertid. 

I vilken organisation har du trivts bäst?
– I Winnipeg och San José. 

Varför just där?
– I Winnipeg valde dom att satsa på att jag skulle utvecklas som hockeyspelare. San José hjälpte mig att få tillbaka mitt självförtroende. 

Jim Kyte fick en nytändning i Sharks. Foto: Arkiv

Du är ensam om att vara döv och spela i NHL, hur tänker du kring inte flera i samma position fått chansen?
– Det handlar om att ett lag måste ge även döva möjligheten. Många tränare tror att en döv spelare inte kan vara lika bra som en som inte är det. 
– Vart fjärde år är det ”Winter Deaflympics”. Ishockey är en av sporterna där. Lag från Kanada, USA, Ryssland, Finland och Kazakstan är med. Varför har inte Sverige något lag med?

Vilken kontakt har du med dina tidigare lagkamrater från Sverige?
– Jag har inte hållit kontakten med så många förutom Thomas Steen. Vi sågs på Heritage Classic 2016, men jag var också med då hans tröja pensionerades i Winnipeg. Vad jag har förstått så är han tillbaka i Sverige och jobbar med sin son Alex. 
– Om jag någonsin kommer till Sverige skulle jag älska om jag fick tid att träffa mina svenska lagkamrater som vi pratat om, men också Marcus Ragnarsson, Ulf Dahlén och Willy Lindström som alla är väldigt fina killar.                          

Ulf Dahlén:
– Jim är en riktig kanonkille. Han var tuff som fasen på isen, klev upp och det smällde bra. En enkel och stabil back. Du visste då han var på isen eftersom han kunde göra en ”open-ice” och lade inte direkt fingrarna emellan. Dessutom var han stor och stark.
– Lite samma sak som Doug Smail. Han var en kille som var så snäll och trevlig att det inte var klokt och väldigt bra lagkamrat. Samma sak var det med Jim. 
– Vi var ute och käkade några gånger, men det var aldrig så att jag umgicks med honom jättemycket annars. 

Ulf Dahlén var lagkamrat med Kyte i San José. Foto: Bildbyrån

TVINGADES LÄGGA AV EFTER OLYCKAN

Säsongen 1996/97 blev Jim Kytes sista. Han spelade då i IHL för Kansas City Blades då en olycka avslutade hans karriär. 

– 27:e oktober 1997. Jag spelade i Kansas City och var på väg hem från träningen. En annan bil stannade inte vid en stoppskylt utan körde ut och träffade min förardörr. Min bli åkte över vägen och träffade trottoarkanten på andra sidan, vilket fick min att välta. Enligt vittnen hade bilen voltat tre gånger. 
– Jag vaknade av brandmän som klippte sönder min bil för att få ut mig. Jag bröt ingenting, men mitt huvud träffade passagerarsidans nackstöd med en sådan kraft att det vreds sig 180 grader. 
– Jag fick diagnosen ”post concussion syndrome”. I juli 1998 sa Doktor James Kelly, den främsta experten i Nordamerika på hjärnskakningar vid den här tiden, till mig att jag aldrig mer skulle kunna spela hockey igen, så min karriär var över. 
– Vid den här tiden hade jag en väldigt ung familj. Två av pojkarna var tre år och en var två. Tyvärr slutade det med att jag fick tillbringa två år hemma på soffan för att återhämta mig. Den här tiden var inte kul alls och det blev såklart jobbigt för min fru, men hon är verkligen ett helgon. 

Hur ser ditt liv ut idag?
– Jag är ”Dean of the School of Hospitality and Tourism at Algonquin College in Ottawa, ON.” Livet är bra. Jag har tre friska pojkar och varit lyckligt gift i snart 29 år, avslutar Jim Kyte.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten