Sjuka matchen - unik i NHL-historien: "Den var galen"

I natt fick vi se något vi aldrig sett i NHL-historien tidigare. Ett lag tappade en fyramålsledning - för att sen ändå vinna matchen med fyra mål.
– Det var en galen match, säger Winnipeg Jets-centern Pierre-Luc Dubois efter 8-4-vinsten mot Montréal.

Det vore kanske dumt att kallade det för säsongens galnaste match, med tanke på att Toronto så sent som häromnatten besegrade Detroit med 10-7. Men det var i alla fall en match vi aldrig sett tidigare i NHL:s 105-åriga historia.

Winnipeg Jets gick upp i en 4-0-ledning under första periodens första halva, och såg ut att gå mot en bekväm seger mot det pånyttfödda Montréal som faktiskt hade fem raka segrar inför matchen. Men Canadiens hade inte gett upp. Redan innan den första perioden var över hade Josh Anderson gjort två mål och Artturi Lehkonen ett. Det stod 4-3 - och det var match igen.

När Josh Anderson sen fullbordade sitt hattrick och gjorde 4-4 i inledningen av den andra perioden var den blixtsnabba upphämtningen i mål. Canadiens gjorde fyra mål på ungefär 13 minuter.

Men galenskaperna var inte över.

Adam Lowry gjorde 5-4 till Winnipeg i den andra perioden, och i den tredje kom ytterligare tre mål från hemmalaget. 4-0 blev 4-4 - och 4-4 blev 8-4. Det var första gången någonsin ett lag tappade en fyramålsledning för att sen vinna med 4-0, enligt nhl.com.
– Det var en galen match, mycket fram och tillbaka. Att vi lyckades fortsätta spela och inte fick panik känns väldigt bra. I det här skedet av säsongen tar vi med oss de två poängen och är glada för det, säger Winnipegs Pierre-Luc Dubois.
– Vi kan fortsätta bygga på det här.

Winnipeg - Montréal 8-4

Winnipeg: Mark Scheifele x3, Jevgenij Svetjnikov, Adam Lowry, Andrew Copp, Pierre-Luc Dubois, Paul Stastny
Montréal: Josh Anderson x3, Artturi Lehkonen

*****

Gabriel Landeskogs fina målform håller i sig. Svensken blev målskytt när Colorado 5-3-besegrade New York Islanders och har gjort sex mål på sina fyra senaste matcher.

Även André Burakovsky gjorde mål och har nu gjort mål i tre raka matcher. Svenskduons mål hjälpte Avalanche till lagets 40:e seger den här säsongen. De behövde bara 54 matcher på sig för att nå dit.

Colorado - New York Islanders 5-3

Colorado: Nathan MacKinnon, Devon Toews, Gabriel Landeskog, André Burakovsky, Erik Johnson
New York Islanders: Ryan Pulock, Jean-Gabriel Pageau, Kyle Palmieri

*****

Efter att ha missat fem matcher med en överkroppsskada var Robin Lehner tillbaka i hetluften igen i nattens match mellan Vegas och San Jose. Svensken hade en ganska lugn kväll på jobbet och behövde bara rädda 16 skott i 5-1-vinsten.

Reilly Smith blev matchvinnare efter att ha gjort två mål - och på båda målen fick William Karlsson och Jonathan Marchessault passningspoängen.

Keegan Kolesar blev också målskytt för Golden Knights del, medan Noah Gregor var den enda som överlistade Lehner i hemmalagets målbur.