Johan Tornberg och Niklas Wikegård.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Experterna kritiska mot Svenska Ishockeyförbundet och IIHF

ANNONS

Tjeckiska Ishockeyförbundet tog under dagen ställning till invasionen av Ukraina och meddelade att de vill stoppa Rysslands deltagande i framtida turneringar.
I C More-studion riktar experterna Niklas Wikegård och Johan Tornberg stor kritik mot IIHF samt det Svenska Ishockeyförbundet.
– Det blir snuskigt, det är läskigt och det är äckligt i mina ögon, säger Niklas Wikegård om vänskapsrelationen mellan ishockeyn och Ryssland.

I torsdags påbörjade Ryssland invasionen av Ukraina och under de efterföljande dagarna har flera sanktioner införts mot det förstnämnda landet. Sanktionerna har varit så väl ekonomiska som sportrelaterade och inom fotbollsvärlden har Ryssland fråntagits Champions League-finalen.

Vid årsskiftet är planen att landet ska arrangera JVM i Novosibirsk och Omsk samt till våren står staden Sankt Petersburg fortsatt som arrangör av hockey-VM. Ännu har det inte blivit några ändringar i den planeringen och tidigare i veckan berättade borgmästaren i Novosibirsk att planen att arrangera JVM fortsatt gäller.

IIHF ska ha kallat till ett möte i frågan, men ännu har ingenting kommunicerats från mötet. I C More-studion inför veckans SHL-omgång var det kritiska röster som riktades både mot IIHF samt mot det Svenska Ishockeyförbundet.

– Det är snuskigt och det har varit det hela tiden. Vi fick knappt loss hockey-VM från Belarus. Det har varit så i många många år och hockeyn är trög när det kommer till att ta ställning för saker. Det är väldigt mycket vänskapskorruption, det blir snuskigt, det är läskigt och det är äckligt i mina ögon, säger Niklas Wikegård om ishockeyvärldens agerande.

“DET ÄR KRIG – TA STÄLLNING”

Av kollegan Johan Tornberg får han medhåll, men Tornberg väljer även att kritisera Svenska Ishockeyförbundets (SIF) agerande i frågan.

– Det är så segt på IIHF. Varför kommer det inget tydligt? Vi ser det från fotbollen, men inte från IIHF. Då blir det den här vänskapsrelationen, säger han och fortsätter:
– När Anders Larsson (Ordförande SIF) inte gör någon markering, han sitter i styrelsen och de ska komma ut tillsammans, men jag vill höra hans värdering. Vad tycker du? Vi ska säga vad vi tycker, men han snärjer in sig och säger att “vi återkommer med information över vad internationella…". Man sitter i svenska och man sitter i internationella, men säg vad du tycker. Det är ett krig, ta ställning i vad du tycker.

TJECKISKA FÖRBUNDET FÖRESPRÅKAR UTESTÄNGNING

Tidigare under dagen gick det tjeckiska Ishockeyförbundet ut på sin hemsida och markerade sin ställning i frågan på sin hemsida. Där skrev förbundet:

“På grund av den fortsatta ryska aggressionen på Ukrainas territorium kommer han att föreslå ett omedelbart inställande av bilaterala nationella evenemang med deltagande av hockeyspelare från Ryska federationen. Presidenten för tjeckiska förbundet kommer också att be att få diskutera den ståndpunkt som tjeckiska förbundet kommer att främja i förhandlingar om ryska hockeyspelares deltagande i evenemang som anordnas på multilateral basis.”

Och fortsatte:

“Enligt Tomáš Králs (President i Tjeckiska Ishockeyförbundet) åsikt bör det internationella förbundets aktiviteter i förhållande till den ryska aggressionen innefatta ett samordnat tillvägagångssätt från nationella förbund och internationella idrottsförbund, inklusive IIHF.”

Det återstår nu att se om Svenska Ishockeyförbundet eller IIHF gör något liknande uttalande i frågan om ryska spelares deltagande i idrottsevenemang.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL