Johan Tornberg och Niklas Wikegård.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Experterna kritiska mot Svenska Ishockeyförbundet och IIHF

ANNONS

Tjeckiska Ishockeyförbundet tog under dagen ställning till invasionen av Ukraina och meddelade att de vill stoppa Rysslands deltagande i framtida turneringar.
I C More-studion riktar experterna Niklas Wikegård och Johan Tornberg stor kritik mot IIHF samt det Svenska Ishockeyförbundet.
– Det blir snuskigt, det är läskigt och det är äckligt i mina ögon, säger Niklas Wikegård om vänskapsrelationen mellan ishockeyn och Ryssland.

I torsdags påbörjade Ryssland invasionen av Ukraina och under de efterföljande dagarna har flera sanktioner införts mot det förstnämnda landet. Sanktionerna har varit så väl ekonomiska som sportrelaterade och inom fotbollsvärlden har Ryssland fråntagits Champions League-finalen.

Vid årsskiftet är planen att landet ska arrangera JVM i Novosibirsk och Omsk samt till våren står staden Sankt Petersburg fortsatt som arrangör av hockey-VM. Ännu har det inte blivit några ändringar i den planeringen och tidigare i veckan berättade borgmästaren i Novosibirsk att planen att arrangera JVM fortsatt gäller.

IIHF ska ha kallat till ett möte i frågan, men ännu har ingenting kommunicerats från mötet. I C More-studion inför veckans SHL-omgång var det kritiska röster som riktades både mot IIHF samt mot det Svenska Ishockeyförbundet.

– Det är snuskigt och det har varit det hela tiden. Vi fick knappt loss hockey-VM från Belarus. Det har varit så i många många år och hockeyn är trög när det kommer till att ta ställning för saker. Det är väldigt mycket vänskapskorruption, det blir snuskigt, det är läskigt och det är äckligt i mina ögon, säger Niklas Wikegård om ishockeyvärldens agerande.

“DET ÄR KRIG – TA STÄLLNING”

Av kollegan Johan Tornberg får han medhåll, men Tornberg väljer även att kritisera Svenska Ishockeyförbundets (SIF) agerande i frågan.

– Det är så segt på IIHF. Varför kommer det inget tydligt? Vi ser det från fotbollen, men inte från IIHF. Då blir det den här vänskapsrelationen, säger han och fortsätter:
– När Anders Larsson (Ordförande SIF) inte gör någon markering, han sitter i styrelsen och de ska komma ut tillsammans, men jag vill höra hans värdering. Vad tycker du? Vi ska säga vad vi tycker, men han snärjer in sig och säger att “vi återkommer med information över vad internationella…". Man sitter i svenska och man sitter i internationella, men säg vad du tycker. Det är ett krig, ta ställning i vad du tycker.

TJECKISKA FÖRBUNDET FÖRESPRÅKAR UTESTÄNGNING

Tidigare under dagen gick det tjeckiska Ishockeyförbundet ut på sin hemsida och markerade sin ställning i frågan på sin hemsida. Där skrev förbundet:

“På grund av den fortsatta ryska aggressionen på Ukrainas territorium kommer han att föreslå ett omedelbart inställande av bilaterala nationella evenemang med deltagande av hockeyspelare från Ryska federationen. Presidenten för tjeckiska förbundet kommer också att be att få diskutera den ståndpunkt som tjeckiska förbundet kommer att främja i förhandlingar om ryska hockeyspelares deltagande i evenemang som anordnas på multilateral basis.”

Och fortsatte:

“Enligt Tomáš Králs (President i Tjeckiska Ishockeyförbundet) åsikt bör det internationella förbundets aktiviteter i förhållande till den ryska aggressionen innefatta ett samordnat tillvägagångssätt från nationella förbund och internationella idrottsförbund, inklusive IIHF.”

Det återstår nu att se om Svenska Ishockeyförbundet eller IIHF gör något liknande uttalande i frågan om ryska spelares deltagande i idrottsevenemang.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM