Bildbyrån
OS 2022

Sverige utslagna - föll i åttonde (!) straffomgången

Det blir ingen OS-final för Tre Kronor. De semifinalföll med 2-1 efter en galen straffrysare mot det favorittippade ryska laget.
– Det är bara tomt, säger målvakten Lars Johansson.

Det tippades bli en jämn match - och det blev en jämn match. OS-semifinalen mellan Tre Kronor och Ryssland blev en rysare.

Förstaperioden var chansfattig och blev mållös. Den enda riktiga målchansen som Tre Kronor hade var en styrning i stolpen från Frölundaforwarden Max Friberg. Sverige inledde matchen bäst - men Ryssland tog över mer och mer och skapade ett fint tryck i periodens slutminuter.

– Jag tycker vi fick matchbilden som vi väntade oss. Vi har lite chanser men spelar också uppoffrande och blockar skott här i slutet, sade kaptenen Anton Lander till Discovery Plus.

I den andra perioden fick Sverige en mardrömsstart. Redan efter några sekunder tog sig NHL-meriterade Anton Slepysjev förbi backen Christian Folin, bröt sig in framför kassen - och rundade Lars Johansson innan han lade in pucken i mål.

“MITT FEL”

För första gången i turneringen hade Sverige hamnat i underläge. Det fick Christian Folin att såga sig själv.

– Jag går bort mig. Jag trodde jag hade kontroll på honom men han går förbi mig alldeles för enkelt. Det är mitt fel. Jag ska göra ett bättre jobb där, sade han om det ryska lagets ledningsmål.

Sverige hade problem att bryta igenom den ryska defensiven i den andra perioden - men i den tredje kom det efterlängtade kvitteringsmålet. I en snabb omställning slängde Jonathan Pudas pucken på mål, och på returen dök Anton Lander upp och satte pucken bakom Ivan Fedotov i den ryska kassen. Målet var Landers fjärde i turneringen.

STRAFFAR

Efter Landers kvittering tog Tre Kronor över allt mer av spelet och skapade en del chanser, men utan att få pucken förbi Fedotov. Det blev förlängning - och sedermera straffar.

Där lyckades Lucas Wallmark och Joakim Nordström överlista Fedotov i de fem ordinarie straffomgångarna - men då även Ryssland gjorde två mål gick det vidare till sudden death-straffar. Efter att bådeCarl Klingberg och Nikita Gusev missat blev det en sjunde straffomgång. Där missade skyttekungen Wallmark - och Gusev missade på nytt för ryssarna. I omgång åtta var det Max Fribergs tur, men även han missade. Då kunde i stället Arsenij Gritsjuk kliva fram och avgöra.

Ryssland är i OS-final mot Finland. Sverige är i bronsmatch mot överraskningen Slovakien.

– Det är svårt att tänka på nu. Vi får deppa nu och ge allting imorgon, sade målvakten Lars Johansson.