Jonas Bergqvist.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Jonas Bergqvist: "Finns alla chanser i världen för Sverige att vinna"

ANNONS

Jonas Bergqvist vann VM-guld tre gånger under karriären och tog OS-guld med Sverige i Lillehammer 1994. För Hockeysverige.se berättar han nu om matchen mot Sovjet i VM 1991 i Åbo och om hans tankar kring Tre Kronors möjligheter till avancemang från matchen mot Ryssland.
– Överlag tycker jag att det har sett bra ut, säger han om Pekingspelen så här långt.

14.00 väntar semifinal i OS mellan Sveriges Tre Kronor och Ryssland. Tre Kronor har spelat många klassiska matcher mor Sovjet/Ryssland genom åren.

En av dom mest minnesvärde är avslutningsmatchen i slutspelet vid VM 1991 i Åbo. En match som Sverige vann med 2-1 efter mål av Jonas Bergqvist och Mats Sundin. 

- Vi låg under i slutet mot Sovjet i grundserien. Skulle vi ta en poäng så skulle vi ta silver i EM. På den tiden var det medaljer i EM också. Då kom jag in och passade till Thomas Rundqvist som satte dit 5-5. Vi fick ett EM-silver och var fortsatt obesegrade, berättar Jonas Bergqvist som även hade en stor roll i den så kallade guldmatchen mot Sovjet.
- Inför själva finalen, som jag kallar det, kände alla i laget att vi hade en väldigt bra chans. Det var fortfarande Sovjetunionen då och vi laddade enormt för den matchen. Vi hade en ganska klar bild över hur vi skulle spela. Det första som hände för min egen del i den matchen var att jag klev ut på isen, bröt en passning och fick göra 1-0 i VM-finalen. Det kommer jag aldrig att glömma, det suveräna ögonblicket. 

Mats Sundin hittar nätet mot Sovjet. Foto: Bildbyrån

“VAR EXTREMT SPELSKICKLIGA”

Givetvis är även guldmålet något som Jonas Bergqvist alltid kommer minnas. 
- ”Suddens” avgörande minns jag såklart väl, men också sista sekunderna med tekning i egen zon och även när det stod klart att vi hade vunnit VM-guld. 



Vad var svårigheten med att möta ryska lagen vid den här tiden?
- Dom var extremt spelskickliga och kunde utföra tekniska detaljer i väldigt hög fart, vilket gjorde att var laget utspritt på banan blev man totalt överkört på något sätt. Vi höll ihop laget så vi inte skulle ge Sovjet dom ytorna. 
- Sedan hade Sovjet (Valeri) Kamenski som var på topp då. Vi var fyra i laget som skulle ha ett extra öga på honom. I min kedja var det jag som skulle håll koll, Bengt-Åke (Gustavsson) i hans kedja, men jag minns inte vilka dom andra var. 
- Sovjetunionen hade, som sagt var, några riktigt bra spelare. Kamenski, (Vjatjeslav) Fetisov, (Sergei) Makarov… Dom var otroligt skridsko och passningsskickliga. 

Jonas Bergqvist. Foto: Arkiv

CROSSCHECKINGEN PÅ GARPENLÖV

Även om inte svenska spelarna hade någon nära relation till ryska spelarna vi den här tiden fanns det en som Jonas Bergqvist hade en speciell relation till. 

- Jag hade en relation med Makarov i och med att vi spelat i Calgary tillsammans. Åren innan det hade vi inga relationer alls med deras spelare. Dels höll dom sig på sin kant dels kunde dom inte engelska heller. För mig var det ändå lite speciellt eftersom Makarov och jag umgåtts mycket i Kanada. 



På slutsignalen blev Johan Garpenlöv fullt överfallen av Andrei Lomakin då han crosscheckade nuvarande Förbundskaptenen på hakan. 

- Jag tror det finns många parametrar varför Garpenlöv vill vinna dagens match. Inte minst för sin tid som Förbundskapten. Han vill visa att även han kan ta Tre Kronor till final. 
- Det är rätt roligt kring den där grejen. Conny Evensson tittade på mig och Garpenlöv, vem som skulle spela sista tolv sekunderna. Han valde Garpenlöv. Sedan fick han den crosscheckingen. Annars var det jag som skulle fått den. 

Du får tacka Conny Evensson med andra ord?
(Skratt) Ja, det var roligare på efterfesten när man inte hade 14 stygn i skallen. 

Johan Garpenlöv på tränarbänken i OS. Foto: Bildbyrån

“HAN AVGÖR”

Nu väntar alltså semifinal för ett Tre Kronor som gjort en mycket bra turnering så här långt enligt Jonas Bergqvist. 

- Jag tycker att det har varit en ganska förväntad insats så här långt. Vi har en förmåga i Sverige att leta alla jäkla fel som finns på Tre Kronor. Hur det än är så tog man poängen man behövde mot Finland och gick till kvartsfinal. 
- I kvartsfinalen tycker jag att Tre Kronor gjorde en superbra match. Killarna stod upp för varje centimeter på banan och lyckades vinna med 2-0. En otroligt bra match taktiskt där alla spelarna gjorde det dom var uttagna för att göra. 



Vilka spelare har stuckit ut lite extra som du ser det?
- Klart att när (Lucas) Wallmark gör fem mål… Alla diskuterade innan varför tog Garpenlöv inte ut honom eller honom, vem som skulle göra målen och allt vad det var för något. 
- Anton Lander, (Henrik) Tömmernäs… Lasse Johansson har varit bra. Han behövde inte stå på huvudet i kvartsfinalen, men jag känner mig väldigt trygg med att ha honom där bak. Över lag tycker jag det har sett bra ut. 

Vilken matchbild förväntar du dig i OS-semifinalen?
- Fortsatt ganska avvaktande från båda håll. Inget av lagen kommer vela ge upp någonting. Sverige har gått tillbaka lite till ett spel där man vill hålla ihop det lite på ett annat sätt. 
- Ryssarna gillar att ta hem mycket folk och spela på säkerhet och sedan kontra. Ryssarna har inte visat upp något direkt form i OS och hat haft fullt sjå med Danmark två gånger. Jag tror det finns alla chansen för Sverige att vinna. 

Vem avgör?
- Dennis Everberg. Han passar för sådana här matcher, har varit med och vunnit guld två gånger och vet vad som behövs. 

Dennis Everberg. Foto: Bildbyrån

TV: Det är Rysslands svaghet


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch