Schweiz slog ut Tjeckien ur OS-hockeyn.
Foto: Annegret Hilse/Reuters/Bildbyrån
OS 2022

Tjeckien utslaget ur OS – föll mot Schweiz

ANNONS

Den olympiska turneringen gick inte som det var tänkt för Tjeckien. Istället gick Schweiz segrande med 1-4 ur morgonens kval till kvartsfinal, vilket innebär ett historiskt fiasko för Tjeckien.

Tjeckien, som efter ett dåligt utfört gruppspel ändå hade chansen att nå kvartsfinal, lyckades aldrig hitta formen som många förväntade sig av laget.

Det var dock Tjeckien som tog greppet om matchen i början av första perioden. Lukas Sedlak fick ett mål bortdömt, innan Lukas Klok kunde göra matchens första mål efter drygt tio minuter. Schweiz kunde dock kvittera några minuter senare genom Andres Ambühl i powerplay. Bara 13 sekunder senare var det dags igen, då Schweiz gick upp i ledning efter att Killian Mottet gjort mål direkt efter en tekning. 

Tjeckien skapade mycket framåt i den andra perioden men lyckades ändå inte få det att resultera i mål. Leonardo Genoni höll tätt och tillät inte Tjeckien att komma tillbaka in i matchen. Ganska talande för den tjeckiska turneringen i sin helhet, då de inte riktigt har fått det att stämma. Andra periodens enda mål kom då Denis Malgin i powerplay, kunde sätta ett slagskott bakom Simon Hrubec i den tjeckiska buren.

Tredje perioden var länge mållös, men med fem minuter kvar av matchen gjorde Raphael Díaz 1-4 för Schweiz. Tjeckien reducerade med fyra minuter kvar av matchen genom Roman Cervenka, men återigen så lyckades man aldrig slå sig in i matchen. Det räckte alltså inte för Tjeckien, som i och med uttåget i åttondelsfinalen för första gången sedan det nuvarande slutspelsformatet infördes (1992) missar kvartsfinalen.

För Schweiz väntar Finland i kvartsfinal i morgon.

Tjeckien – Schweiz 2–4 (1–2, 0–1, 1–1)
Tjeckien: Lukas Klok, Roman Cervenka.
Schweiz: Andres Ambühl, Killian Mottet, Denis Malgin, Raphael Diaz.


TV: Studio Oddset inför OS-slutspelet

Den här artikeln handlar om: