Magnus Hellberg.
OS 2022

Tre Kronor klara för kvartsfinal – trots tappet i slutperioden

Tre Kronor ställdes under förmiddagen mot ärkerivalen Finland och det krävdes då förlängning för att utse en segrare i matchen. Detta trots att Tre Kronor hade ledningen med 3-0 inför den tredje perioden. Finland vann till slut matchen med 4-3 efter förlängningsavgörande.

Det vankades rivalmöte i OS och Tre Kronor skulle för första gången i turneringen ställas mot de finska lejonen från andra sidan Östersjön. Då blev det fem passiva inledande minuter innan tempot i matchen ökade markant.

Marcus Krüger fick den första stora svenska chansen, då den finske målvakten Juho Olkinuora hade hamnat ur spel och målet var helt öppet. Olkinuora slängde sig på fottbollsmanér och stoppade det låga skottet som Krüger fick i väg. Returen från chansen, som Olkinuora stoppade, gav Tre Kronor ytterligare chanser som inte de heller resulterade i något mål.

Finländarna fick sedan chansen att ta ledningen i powerplay, men lyckades inte ta ledningen i det numerära överläget och i stället var det Tre Kronor som fick en egen chans i powerplay efter att Miro Aaltonen störtat in i Magnus Hellberg, mellan de svenska stolparna. Likt det finska powerplayet blev det ingen utdelning där heller.

Perioden slutade i ett likaläge och det var en jämn första period, vilket Anton Lander håller med om.

– Vi var lite slarvig ai vårt powerplay och det får vi försöka ta tillvara på nästa gång, säger han till DiscoverySport och tillägger:
– Det är alltid viktigt att få det första målet och vi jobbar för att få det första.

TAPPEN UR TUNNAN – I POWERPLAY

Direkt i den första perioden fick Sverige chansen igen i powerplay efter en rörig situation i den finska zonen och som Lander önskade sig i periodpausen blev det ett mål direkt. Det viktiga första målet kom från Tre Kronors succéspelare Lucas Wallmark som hittade nätet med ett direktskott bara minuter in i perioden.

– Jag fick ingen klockren träff, men Tömmernes säljer den riktigt bra och det är inprincip öppet mål. Vi försöker bara gnugga på, hålla oss till vårt system och det handlar om att inte hamna i någon dålig sits när de (Finland) kommer med armbågar, sa Lucas Wallmark i periodpausen mellan den tredje och andra perioden.

Sverige skulle komma att göra ytterligare två mål i powerplay under periodens gång och det andra målet kom bara minuter efter det första. Markus Granlund tilldelades ett matchstraff efter en ful tackling på Tre Kronors Philip Holm.

Lukas Bengtsson laddade ordentligt och hittade nätet med ett stenhårt slagskott som gav Sverige ledning med 2-0.

Den andra perioden karaktäriserades av ett odisciplinerat Finland, som fortsatte dra på sig mängder med utvisningar. Det kom även att drabba laget hårt, då Sverige var starka i powerplay och Tre Kronors tredje mål i matchen kom som ett brev på posten efter att Finland dragit på sig ytterligare en utvisning.

Anton Lander hittade returen framför det finska målet och lyckades snyggt få fram pucken genom att sparka den till bladet och på det viset utöka den svenska ledningen till 3-0.

JÄTTETAPPET

I den tredje perioden skulle Finland inleda bäst och de fick utdelning i periodens första powerplay. Teemu Hartikainen skickade i väg ett svårt skott som letade sig in bakom Hellberg, vilket ledde fram till en reducering.

Finland forcerade i slutet av den tredje perioden och trots Hellbergs flera försök att stoppa finskarnas försök släppte han in ytterligare ett mål, då Iiro Pakarinen lyckades hitta nätet på sin tredje retur framför målet. Efter ytterligare forceringar från Finland lyckades hitta nätet ytterligare en gång och utjämna matchen.

Likt vid Finlands andra mål i matchen var det Pakarinen som lyckades stöta in en retur och kvittera i matchen.

I och med att matchen slutade lika efter fulltid var båda lagen direktkvalificerade till kvartsfinal, men efter förlängningsavgörande kunde Finland till slut stå som segrare, vilket betyder att Finland blir gruppsegrare och därför kan få ett lättare motstånd i kvartsfinalspelet.

Finland - Sverige 4-3 efter förlängning (0-0, 0-3, 3-0, 1-0)
Finland: Teemu Hartikainen, Iiro Pakarinen 2, Harri Pesonen
Sverige: Lucas Wallmark, Lukas Bengtsson, Anton Lander.

TV: Därför vinner Finland OS