OS-GULDET 2006.
FOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN
Dokument

OS-guldet 2006 – minns tillbaka på turneringen som slutade i succé

För snart 16 år sedan åkte de största svenska hockeystjärnorna åkte ner till Turin för att vända hem med ett OS-guld. Efter flera år av tuffa motgångar vände lyckan för Tre kronor som i finalen besegrade ärkerivalen Finland. Men vad var det som egentligen hände innan turneringen? Varför höll en vattenpöl på att förstöra för svenskarna? Vad innebar läggmatchen mot Slovakien?
Hockeysverige.se ger en återblick på turneringen inför Tre Kronors premiär i OS 2022.

OS i Salt Lake City 2002 fick inte det slutet som det svenska folket trånade efter. Med minnena från Lillehammer 1994 ingraverade på näthinnorna fanns det inte mycket i svenskarnas ögon som kunde gå fel. Som vi alla vet i efterhand slutade turneringen i ett fiasko som endast kommentatorn Lasse Granqvist har kunnat sammanfatta.

– Salo tappar pucken. Tommy Salo tappar pucken! Det är fullständigt otroligt, vi är påväg mot det största svenska idrottsfiaskot sedan Japan 1936, katastrofuselt! Skrek Granqvist. 

Hans ord kommer förevigt att vara en ljudslinga som spelas upp i svenskarnas mörkaste minnen.

I turneringen "World Cup of Hockey" 2004 gick det inte bättre. Turneringen, som i efterhand endast får ses som uppvärmning, blev ytterligare ett fiasko för den svenska publiken. I kvartsfinalen på hemmaplan kunde Tjeckien räkna in sex mål mot Sveriges ett och de svenska mardrömsåren var fullbordade. 

Aldrig hade Tre kronor åkt på så många käftsmällar inom loppet av bara ett par år. 

Under OS 2006 skulle det bli ändring på det. För sista gången hade den svenska succétripletten Mats SundinNicklas Lidström och Peter Forsberg chansen att tillsammans vinna någonting stort i den blågula-tröjan - och som de gjorde det.

"HAN VAR BEDRÖVAD NÄR HAN GAV MIG BESKEDET"

Den andra februari 2006, bara nio dagar innan Tre kronor skulle inleda OS-äventyret mot Kazakstan, kom det första tråkiga beskedet. Den dåvarande Philadelphia-backen Kim Johnsson, som säsongen 2005/06 hade stått för 25 poäng på 47 matcher, tackade nej på grund av familjeskäl. Johnsson tog beslutet att stanna hemma för att ta hand om sin gravida hustru.

– Visst hade jag hoppats att kunna åka. Men ju närmare OS vi har kommit har jag förstått att familjen måste gå före. Turneringen är för nära inpå förlossningen. Jag behövs mer med familjen än i Italien, säger Kim Johnsson till Aftonbladet 2006.

Den andra smällen, som kommer inom loppet av några dagar, är att den unge Niklas Kronwall inte kommer att medverka då han efter en knäoperation inte var helt frisk, trodde man då.

– Jag kommer bara att hinna spela två matcher innan OS startar. Det känns alldeles för lite. Jag ringde honom (Bengt-Åke Gustafsson) och lämnade beskedet. Han tyckte det var synd att jag skulle falla så här på målsnöret, men samtidigt visste han ju att det var en liten chansning, sa Niklas Kronwall till Aftonbladet inför turneringen.

Den tredje och kanske absolut tuffaste smällen kom endast nio dagar innan öppningsmatchen mot Kazakstan. Markus Näslund behöver även han tacka nej till turneringen efter en tid med värk i ljumsken.

– Han var bedrövad när han gav mig beskedet, säger den dåvarande förbundskaptenen om Markus Näslunds återbud till Expressen.

Förutom de tre smällarna fick Bengt-Åke Gustafsson även ta ställning till hur han skulle hantera situationen med Peter Forsberg. "Foppa" hade en sargad ljumske som han dragits med under tiden i Philadelphia och för att kunna spela i OS 2006 var det en kamp mot klockan som nästan förlorades.

– Jag trodde att det skulle vara bra men jag förvärrade det. Det är värre än för en vecka sedan, sa Peter Forsberg till nhl.com då.

Den svenske lagläkaren var inte säker på att stjärnan skulle kunna komma till spel.

– Ja, ljumskskador kan vara problematiska. Men det är helt omöjligt för mig att uttala mig om skadan då jag sitter på den här sidan Atlanten, säger den dåvarande lagläkaren Lennart Hovelius till DN två veckor innan öppningsmatchen.

Diskussioner uppstod om vem som skulle ersätta svenskstjärnan. Namn som Mattias WeinhandlMarcus NilsonNils EkmanJonathan Hedström och Michael Nylander var alla uppe på tal men ingen av de hade samma kvaliteter som Peter Forsberg.  Det stora orosmolnet låg över Tre kronor inför inledningen av turneringen, men kom att lätta under turneringens gång.

Tomas Holmström hade det tufft framför Kazakstans mål.Tomas Holmström hade det tufft framför Kazakstans mål.Foto: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN
 

VATTENPÖLEN SOM ASSISTERADE

Sverige inledde gruppspelet med tacksamt motstånd. De blågula kazakerna, med Nikolaj Antropov i spetsen, hade inte mycket att sätta emot när svenskarna växlade upp.

Turneringens första match inleddes med Stefan Liv i målet. Elitseriemålvakten petade NHL-stjärnorna Henrik Lundqvist och Mikael Tellqvist, som fick följa matchen från sidan av isen. 

Sveriges tre mål på mindre än nio minuter i den första perioden avslutade matchen tidigt. Förste målskytten i den svenska vinsten var Daniel Tjärnqvist som klippte till och lyckades trycka in pucken i nätet. Mats Sundin stod för ett delikat solo-mål när han självmant tog sig förbi flera kazakstanska spelare och satte dit 5-1 målet.

En snackis efter matchen blev Kazakstans reduceringsmål tidigt i den andra perioden. När backen Christian Bäckman drev pucken framåt stannade den plötsligt i en överbliven pöl på isen, som i sin tur kunde assistera Jevgenij Koresjkov till reduceringsmålet.

Fredrik Modin försöker sig på köksvägen i matchen mot Ryssland.Fredrik Modin försöker sig på köksvägen i matchen mot Ryssland.Foto: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

"TRE KRONOR ÄR LATA"

Efter den slappa vinsten mot Kazakstan bjöds det på betydligt tuffare motstånd. I den andra matchen var det Ryssland som stod för motståndet. Storstjärnorna Kovalev, Datsiuk, Malkin, Ovetjkin och Kovaltjuk var bara några av spelarna som skulle stoppas.

Ryssarna hade precis kommit från en förlust mot Slovakien och var minst sagt sugna på revansch. 

Henrik Lundqvist var Tre kronors utvalde burväktare i matchen, som blev hans första i ett OS. Den då 23-årige målvakten fick ingen lätt debut när ryssarna körde över svenskarna med 5-0.

Den andra perioden blev en riktig mardröm för svenskarna som fick ta emot samma överkörning laget delat ut mot Kazakstan. På elva minuter gick matchen från 0-0 till 3-0 i Rysslands favör.

SVT-expertern Johan Tornberg sågade det svenska laget efter insatsen.

– Jag tycker att Sverige gjorde en riktigt dålig match. Det var slarvigt spel, vi tappade puckar och det var dåliga omställningar. Ryssland är ett intensivt och skickligt lag, samtidigt är jag förvånad över att Tre Kronor är så pass lata. Jag tycker bara att det är Mats Sundin som visar viljan och har glöden i ögonen, säger han efter matchen i SVT.

Den debuterande OS-målvakten Henrik Lundqvist var inte heller nöjd.

– Jag är inte nöjd med min egen insats. Det kändes bra efter att vi kommit in i det, men sedan åkte vi på två snabba mål i andra och där tappade vi matchen, sa han.

 Peter Forsberg och Henrik Lundqvist spelade inte matchen mot Kazakstan utan såg den från läktaren Peter Forsberg och Henrik Lundqvist spelade inte matchen mot Kazakstan utan såg den från läktarenFOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

"FOPPA KOMMER"

Det svenska nederlaget skulle följas av en uppiggande nyhet. Tillbaka i träning var Peter Forsberg som tillslut kom till Turin.

Måndagen den 14 februari, dagen innan Sverige mötte Kazakstan, blev det klart. Peter "Foppa" Forsberg skulle med laget till OS-byn. I SVT rapporterar de om nyheterna på måndagskvällen.

– Senaste nytt kom från text-tv redaktionen i Stockholm alldeles nyss. En lätt upphetsad röst sa: Foppa kommer, säger Peter Jihde i sändningen.

Hur mycket Forsberg skulle kunna spela och när han kommer till spel var fortsatt oklart men bara fyra dagar senare stod han redo att ta sig an Lettland.

Den största rädslan i matchen mot letterna var inte motståndet. Frågan var om Foppa skulle hålla, och det gjorde han. I matchen kunde Daniel Alfredsson göra två mål och Peter Forsberg noterades för två assist i den efterlängtade återkomsten.

Sveriges match mot Lettland slutade i en övertygande 6-1 seger för Tre Kronor som härnäst skulle ställas mot de tuffa amerikanarna.

USA kunde däremot inte stoppa svenskarnas framfart. En stabilt spelande Henrik Lundqvist hjälpte Sverige att kämpa sig till segern. Under matchen fanns Peter Forsberg på bänken, men han valde att vila för att inte slita upp någon skada.

Bengt-Åke Gustafsson, Peter Forsberg, Mats Sundin och Tomas Holmström under Slovakien matchen.Bengt-Åke Gustafsson, Peter Forsberg, Mats Sundin och Tomas Holmström under Slovakien matchen.FOTO:MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN
 

"VI GJORDE EN LITEN LÄGGMATCH"

Efter vinsten mot USA hamnade Sverige i en väldigt speciell och minst sagt omdiskuterad situation där de skulle kunna "välja" motståndare inför kvartsfinalen.

Dagen innan Sverige skulle ställas mot Slovakien i den sista gruppspelsmatchen gjorde den dåvarande förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson ett minst sagt omdebatterat uttalande i SVT.

– Det är som pest eller kolera. Ska man försöka välja motståndare eller ska man göra vad man kan för att vinna? Det är svårt men som det ser ut just nu så blir det Schweiz, sa han.

Matchen mot Slovakien förlorades och som Bengt-Åke Gustafsson lovade blev det Schweiz i kvartsfinalen. Om det var en läggmatch från svenskt håll diskuterades kraftigt under turneringen.

Bytet där Daniel Alfredsson, Peter Forsberg och Mats Sundin spelar i fem mot tre har blivit ett exempel som närmast påminner om Pierre-Luc Dubois icke-spelande i sina sista matcher i Columbus Blue Jackets, för ett par år sedan.

2011 togs diskussionen om läggmatchen upp igen efter ett uttalande av Peter Forsberg.

– Vi gjorde en liten läggmatch mot Slovakien. Skulle vi slå Slovakien skulle vi få en tuffare väg genom slutspelsrundan, säger han i SVT-dokumentären, #21 Peter Forsberg och fortsätter:
– Jag såg ingen anledning att vinna matchen, absolut ingen. Det var vår sista chans att vinna OS och ska vi gå ut och ta i och kanske blir skadade eller försöka vinna och få bättre motstånd i kvarten eller semi. Det såg jag ingen anledning till att göra.

Vad som egentligen stämmer i diskussionen om läggmatchen är fortfarande inte helt klart. "Foppa" säger även i dokumentären att det inte var ett beslut från ledningen, utan menar att det var en gemensam känsla att det inte var nödvändigt att ta ut sig i matchen och därmed riskera skador.

Samuel Påhlsson slänger sig igenom Schweiz försvararna.Samuel Påhlsson slänger sig igenom Schweiz försvararna.FOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

REPRISEN PÅ SALT LAKE CITY

Efter förlusten mot Slovakien stod Schweiz som motståndare i kvartsfinal. Det var inte ett Schweiz som vi är vana vid att se det nu, utan det var ett lag som påminde om mardrömmen i Salt Lake City. 

Skulle Sverige kunna sumpa ytterligare ett OS mot en mindre hockey-nation i ytterligare en kvartsfinal? Bottennappet mot Slovakien bara två dagar tidigare genererade en stor kritikstorm från det svenska folket. I en omröstning på Aftonbladet angav 29% av läsarna att de i kvartsfinalen kommer att hålla på Schweiz. 

– Om det var lite irriterat hemma i Sverige efter Slovakien-matchen är det inget mot vad som händer om vi förlorar mot Schweiz i kvartsfinalen. Då kommer det att blåsa orkanstyrka, sa generalsekreteraren på Svenska Ishockeyförbundet, Michael Englund, till Aftonbladet inför matchen.

Tre kronor motbevisade svenskarnas oro och kunde ta sig förbi Schweiz utan större problem. Efter en försäkrande 6-2 vinst kunde laget att ta sig vidare till nästa motståndare, som även de levde vidare i svenskarnas mardrömmar.

 Daniel Alfredsson kramas om av Per-Johan Axelsson och Samuel Påhlsson efter 6-3 målet mot Tjeckien. Daniel Alfredsson kramas om av Per-Johan Axelsson och Samuel Påhlsson efter 6-3 målet mot Tjeckien.FOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

"DE MINNS SÄKERT FÖRLUSTMATCHEN"

Efter överkörningen på hemmaplan i Stockholm ställdes Tre kronor återigen mot Tjeckien. Senast slutade matchen med en 6-1-vinst för Tjeckien och de svenska stjärnorna buades av isen. Den här gången skulle rollerna vara ombytta. Ett svenskt lag har aldrig sett starkare ut. Tre kronor körde över tjeckerna med 7-3 och finalen var nu säkrad.

– Jag tror det var skönt för många av spelarna att få vinna. De minns säkert förlustmatchen i World Cup i Globen. Det var en skön seger på många sätt. Men en sådan här dag kan man bara täppa till truten och säga grattis, kommenterade SVT:S expertkommentator Niklas Wikegård efter matchen. 

Även Mats Sundin var nöjd med resultatet, fast det ännu inte var klart vilka som skulle utgöra motståndet.

– Det är kul att så här sent i karriären få chansen att spela i en OS-final. Det spelar ingen roll vilka vi får möta där. Vi har chans att slå både ryssarna och finnarna, säger han till SVT.

Peter Forsberg fick chansen att förklara Sveriges succé efter matchen.

– Vi fick en bra lottning i kvarten mot Schweiz, sa han och skrattade.

Lyckan var stor efter matchen men det återstod fortsatt en match för de svenska hjältarna. Finland körde över Ryssland i semifinalen, samma Ryssland som slog Tre kronor i gruppspelet. Efter 4-0 vinsten stod det klart. Ärkerivalerna skulle ställas mot varandra i finalen.

DET TIDIGA UNDERLÄGET

Tre Kronor hade passerat samtliga hinder på vägen mot finalen. Ett Schweiz gjorde oss påminda om Salt Lake City 2002. Tjeckien gav oss en hemsk påminnelse om fiaskot på hemmaplan i World Cup of Hockey 2004. Vad kan stoppa Sverige nu?

Finland hade gått rakt igenom turneringen utan att förlora en enda match. Lejonen hade slagit ut USA i kvartsfinalen och sedan bevisat sin styrka när de krossade Ryssland med 4-0 i semifinalen.

Stjärnorna Teemu SelänneSaku Koivu och Kimmo Timonen var dominanta i turneringen. Att matchen var mot vårt grannland intensifierade endast vikten av en vinst. När matchen väl påbörjades söndagen den 26 februari skulle det visa sig vilket som var det bästa hockeylandet i Norden, Europa och världen.

Matchen började avvaktande, men ökade snabbt i tempo. Tidigt i matchen kunde Sverige skapa den första målchansen som inte ledde fram till någonting. Bara en minut efter första målchansen får Sverige sin första utvisning när Niclas Hävelid bestraffas med två minuter för hakning.

Finland, som hade gjort totalt 15 mål i powerplay under turneringen, kunde inte producera under övertaget, utan det var Tre Kronor som skapade chanser. Varje gång Tre kronor kom i kontringar hördes ett sorl som bara växte under matchens gång.

När Jörgen Jönsson drog på sig en utvisning i den femtonde minuten kunde Finland utnyttja situationen. Ett skott från Kimmo Timmonen tog sig hela vägen in bakom en skymd Henrik Lundqvist och underläget var ett faktum. 

Niklas Kronwall i OS 2006.Niklas Kronwall i OS 2006.FOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

NIKLAS KRONWALL ÄR TILLBAKA

Finland hade ledningen när den andra perioden påbörjades, men den skulle inte hålla i sig länge. När finsken Toni Lydman i den andra perioden visades ut för hakning kunde Sverige slå tillbaka.

Den så kallade "Detroit-kedjan" med Henrik ZetterbergMikael Samuelsson och Thomas Holmström inledde powerplay-spelet bra. Zetterberg fick efter rörigt spel i den offensiva zonen en snäv vinkel som han kunde utnyttja till fullo. Matchen var nu helt lika och spänningen steg.

Niklas Kronwall, som först tackade först nej till deltagandet i turneringen, följde till slut med till Turin som ersättare. Detta visade sig vara ett mycket bra beslut. I den andra perioden kunde den då 25-årige backen pricka rätt efter att han tagit sig förbi en spelare från sin position på blålinjen.

Sverige var nu i ledning mot den stora konkurrenten. Däremot skulle ledningsmålet snabbt reduceras bara en och en halv minut senare. Ställningen var återigen lika och höll sig hela vägen in i den tredje perioden.

De svenska hjältarna firar OS-guldet i Turin.
 

De svenska hjältarna firar OS-Guldet 2006. FOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

"GOOOOOOOOO!"

Direkt efter nedsläppet i den tredje perioden var det dags för de svenska superstjärnorna att sätta prägel på matchen. I det kanske mest kända svenska hockeymålet genom tiderna kunde Peter Forsberg ta med sig pucken in i den finska zonen och höra Mats Sundin börja skrika. ”Gooooooooo!”. 

– Jag visste inte vad som hände, jag hörde bara Sundin skrika. Uppenbarligen såg han att Koivu åkte för att hämta en ny klubba och då fanns det en öppning, säger Forsberg till NHL.com när han åtta år senare sammanfattar sin karriär.

Sundin fick pucken av Forsberg och droppade den vidare till Nicklas Lidström som i sin tur hade full koll och visste vad han skulle göra. Inför matchen hade Tre Kronor gått igenom den finske målvakten Antero Niittymäkis svagheter.

– Vi hade pratat om att han släppte till ibland på höga skott, så jag försökte få den högt på hans klubbhandsksida. Det var skönt att se den gå in, säger Lidström till Aftonbladet.

Trots målet var det en hel period kvar att spela. När Lidström, Sundin och Forsberg hade gjort sitt var det dags för den tidigt i turneringen kritiserade målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist att göra detsamma.

Svenskarnas firande på isen.Svenskarnas firande på isen.FOTO: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN
 

"DET HÄR VAR SISTA CHANSEN"

– Det känns bra men det känns ändå inte, säger kommentatorn Staffan Lindeborg när Finland begär timeout med en och en halv minut kvar av matchen.

Den finske målvakten Antero Niittymäki kliver i samband med timeouten av isen och Finland ställer inför tekningen upp med sex utespelare. Tekningen vinner Mikko Kouivo och pucken är därmed i finländarnas händer i den svenska zonen. Chanserna kommer på direkten, men Lundqvist står emot. Tre Kronor får ut pucken ur zonen men det är inte slut där.

När Finland kommer in i zonen igen uppstår ett jätteläge som får Wikegård att skrika.

– Den ska ut! Den ska ut!

Lundqvist står ett tag på huvudet och lyckas stoppa Finlands forcering med en helt otrolig parad, när Olli Jokinens skott stoppas.

– Han (Jokinen) frågade mig hur jag bar mig åt. Jag vet inte riktigt, svarade jag. Allt gick så snabbt, sa Lundqvist efter matchen om räddningen som resulterade i det svenska OS-guldet.

När Henrik Zetterberg slänger sig framför matchens sista skott är allting klart. De svenska spelarna var ute på isen bara sekunden efter matchens slut och stormade. på William Nylander manér, direkt mot matchhjälten Lundqvist.

– Det här var sista chansen för Sundin, för Foppa och några andra, säger Staffan Lindeborg från kommentatorplats.

Han hade helt rätt. Det var den sista chansen för flera av spelarna, men i huvudsak för de svenska stjärnorna Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström att göra detta tillsammans. Att de tre tillsammans var inblandade i det sista avgörande målet gör bara historien bättre.

Nicklas Lidström avgjorde OS-finalen.Nicklas Lidström avgjorde OS-finalen.Foto: Bildbyrån/Daniel Nilsson


TV: Tre Perioder om Tre Kronor i OS


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 24 november
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - HV 71 SHL
19:00 Luleå - Timrå SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Linköping - Rögle SHL
19:00 Växjö - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Brynäs SHL
fredag 25 november
18:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
18:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Carolina Hurricanes NHL
19:00 HV 71 - Leksand SDHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
20:00 Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens NHL
20:00 Minnesota Wild - Toronto Maple Leafs NHL
20:00 Washington Capitals - Calgary Flames NHL
20:30 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
21:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
23:30 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins NHL
lördag 26 november
02:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
02:00 Detroit Red Wings - Arizona Coyotes NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
02:00 Tampa Bay Lightning - St Louis Blues NHL
02:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
02:30 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:30 San Jose Sharks - Los Angeles Kings NHL
12:00 Linköping - Modo SDHL
13:00 Djurgården - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Vita Hästen - Östersund Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - Leksand SDHL
15:15 Frölunda - Linköping SHL
15:15 Oskarshamn - Timrå SHL
15:30 AIK - SDE SDHL
18:00 Malmö - Växjö SHL
18:00 Skellefteå - Leksand SHL
18:00 Rögle - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Brynäs - HV 71 SHL
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 New York Rangers - Edmonton Oilers NHL
19:45 Rapperswil - Zug National League
20:45 Modo - Björklöven Hockeyallsvenskan
22:00 Carolina Hurricanes - Calgary Flames NHL
00:30 Florida Panthers - St Louis Blues NHL
söndag 27 november
01:00 New Jersey Devils - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 New York Islanders - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
12:00 Linköping - Luleå SDHL
13:00 Djurgården - Modo SDHL
15:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
20:00 Minnesota Wild - Arizona Coyotes NHL
måndag 28 november
01:00 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
02:00 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Seattle Kraken NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
19:00 HV 71 - Modo SDHL
tisdag 29 november
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:00 Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Dallas Stars NHL
03:30 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Brynäs - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Malmö - Rögle SHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:45 Davos - Biel National League
onsdag 30 november
01:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Montreal Canadiens - San Jose Sharks NHL
01:30 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
02:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
02:00 Nashville Predators - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
04:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
19:00 Brynäs - AIK SDHL
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Modo Hockeyallsvenskan
torsdag 01 december
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks NHL
03:30 Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers NHL
19:00 Örebro - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Timrå - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Malmö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
19:00 Leksand - HV 71 SHL
19:00 Skellefteå - Luleå SHL
fredag 02 december
01:00 New Jersey Devils - Nashville Predators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche NHL
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
04:00 Seattle Kraken - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
19:00 Kristianstad - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - SDE SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten