Kim Martin Hasson.
Foto: Bildbyrån
Old School Hockey

Den folkkära målvakten – Old School Hockey Kim Martin Hasson

ANNONS

Hon är målvakten som blev nationalhjälte under OS 2006 och som nu är tv-expert under OS 2022. 
I veckans Old School Hockey berättar en av Sveriges största spelare någonsin, Kim Martin Hasson, om karriären.

En av experterna som syns regelbundet på tv under OS i Peking är Kim Martin Hasson – som är en tidigare stormålvakt som är en av de stora hjältarna från när Damkronorna vann sitt sensationella silver 2006. I Old School Hockey går stjärnmålvakten här igenom sin hyllade karriär. 

Det råder nog inget tvivel om att Kim Martin Hasson är en av svensk hockeys största spelare genom alla tider. Hon spelade fyra OS och nio VM-turneringar innan hon bestämde sig för att sluta spela 2015. Efter det har hon varit General Manager i Linköping och nu ska hon bli sportchef för Frölundas nystartade damlag senare under2022. 

Som så många andra tjejer som ville spela hockey på 1980-talet inledde även Kim Martin Hasson sitt hockeyspelande med killar.

– Jag har alltid varit relativt intresserad av hockey eftersom brorsan (Kristoffer Martin) spelade. Precis som Rielly är med mig nu så var jag mycket i hallen med min bror och där skapades intresset, berättar målvaktslegendaren då vi ses för en intervju till OLD SCHOOL HOCKEY på Linköpings kansli i Stångebrohallen.
– Sedan höll jag på med många olika sporter och det var först då jag var nio år som jag testade på hockey.

INLEDDE I ”BAJEN”

Första klubbadressen för henne blev Hammarby.

– Yes, vi höll till på Zinken (Zinkensdamms IP). Det gör ont i hjärtat när jag hör att man ska riva hallen. Jag hoppas stan bygger upp en ny hall där eftersom det är många stora spelare som fötts upp i den hallen och det behövs en ny hall för alla barn och unga som vill spela hockey.

Foto: Arkivbild.

Var det några av dina tjejkompisar som också spelade hockey?
– Nej, det fanns nästan inga tjejer alls som spelade på den tiden. Det var i alla fall väldigt få. När vi mötte Lidingö var det första gången jag såg en tjej spela och det var Angelica Lorsell. Hon är fortfarande en väldigt nära vän till mig.
– Det var då vi mötte varandra som vi började snacka och så vidare. Sedan var hon i AIK och då gick jag också dit och började spela med tjejerna där.

Det lag Kim Martin Hasson spelade med i Hammarby innehöll flera killar som skulle få fina karriärer. Bland annat spelade Anton Hedman, Jonas Höög och Christopher From-Björk i laget.

– Jag togs emot väldigt bra, hade en väldigt bra uppväxt och bra tränare (Fredrik Wikman, Krister Falk) så det var inga konstigheter alls. Jag var en i laget precis som alla andra.

VM-DEBUTERADE SOM 15-ÅRING

När blev du medveten om att det faktiskt fanns damhockey?
– Det var nog först när jag kom till AIK. Jag visste inte om det innan, men jag tror att det var Angelica som nämnde det eftersom hennes pappa, Hans, var tränare för flicklaget där. Även Cissi Lorsell var med och spelade lite där.
– När jag var 13 år blev Joakim Ahlgren tränare för damlaget. Det var då jag spelade min första dammatch. Jag har för mig att första matchen var SM-finalen. Någon av målvakterna hade blivit sjuk eller skadad. I alla fall förlorade vi den finalen (6-3) mot M/B (Mälarhöjden/Bredäng) som var helt överlägsna vid den tiden.
– Jag tyckte att det var ganska kul att träffa andra tjejer, men jag spelade även pojkhockey i AIK samtidigt.

Kim Martin Hasson slog tidigt igenom i AIK. Foto: Arkivbild

Med den tidens mått mätt måste du ha varit ganska överlägsen övriga tjejer som du spelade med eftersom du fick chansen att spela A-lagshockey redan då du var 13 år?
– Jag spelade med tjejerna mest för att ha kul medan att spela med killarna var utmaningen. Det var till och med så att jag någon gång här och där spelade som utespelare med tjejerna för kul skull.
– Framförallt tyckte jag att det var kul att se flera tjejer som spelade. Idag är ju hockeyn mer populär bland tjejer än vad den var då.

Kim Martin Hasson får göra VM-debut redan som 15-åring då förbundskaptenen Christian Yngve tog med henne till USA som back-up åt rutinerade Annica Åhlén från Brynäs. Sverige slutade på en sjundeplats.

Hur var det att kliva in bland dom här gamla tanterna som då var i 30-årsåldern?
– Jag tänkte nog inte så mycket på det, säger 32-åringen med ett skratt och fortsätter:
– Jag var ganska van med åldersskillnaden från damlaget hemma i AIK. I AIK var det med både äldre och yngre. Dom tog in i princip det som fanns att tillgå. Det kändes aldrig som någon större grej och jag fick ett bra omhändertagande. Jag har inte heller något minne av att jag skulle känt mig annorlunda bara för att jag var yngst.

SÅG UPP TILL KOLLEGAN

Var hockeyn stor i USA när du fick VM-debutera 2001?
– Ja, det var den absolut. I just den VM-turneringen var jag mest med för att lära. Annica Åhlén blev magsjuk inför sista matchen som var om nedflyttning mot Kazakstan (vinst 3-1). Även (Erika) Holst blev magsjuk. Då fick jag hoppa in och spela, men jag tänkte inte så mycket på att det handlade om att vi kunde flyttas ner till B-gruppen.

15-åringen från Söder i Stockholm var också lite så att hon tog dagen som den kom och var inte speciellt nervös då hon fick hoppa in mellan stolparna.

– Ja, när jag var yngre var jag absolut så. Det där blev värre då jag blev äldre och insåg vad jag gjorde för något (skratt).

Kim Martin Hasson och Annica Åhlén. Foto: Bildbyrån

Annica Åhlén var Kim Martin Hassons målvaktskollega första säsongerna i landslaget och kom att betyda en del för den då unga målvaktstalangen.

– Hon var den stora på målvaktssidan då och en jag såg upp till. Annica hade varit med ganska länge och var ganska gammal då (26 år). Hon lade dessutom av i landslaget efter OS 2002. Det blev verkligen ett generationsskifte där.
– Min bror har alltid varit min förebild. Framförallt då jag var yngre. Då visste jag ju inte ens om Annica. När jag sedan började komma in i Damhockeyn så var hon den stora målvakten.

SPELADE HEM OS-BRONSET

Vid OS 2002 får Kim Martin Hasson sitt internationella genombrott då hon är med om att spela hem ett brons till Sverige efter en numera klassisk match om tredjepris mot Finland. Det var den då största framgången någonsin inom svensk damhockey.

– I den åldern var jag nog ganska kylig och, som jag sa tidigare, förstod nog inte hur stort ett OS var. Jag kände samma sak som på VM, att det bara var att gå ut och lira.
– ”Lillen” (Christian Yngve) tog in mig på rummet innan bronsmatchen. Han frågade ”vad händer om du misslycka, hur kommer det påverka dig?” Jag skulle gå iväg och tänka lite innan jag svarade. När jag kom tillbaka sa jag ”Vad händer om jag lyckas?”
– Då förstod han att jag vågade och var tillräckligt mogen för att spela den matchen.

Var du någon gång rädd för att misslyckas?
– Nej, inte i den åldern. Det kom senare.

Som målvakt står man där bak och tänker, hur kunde du undvika att få negativa tankar och bli nervös för att misslyckas?
– Jag var ganska talangfull och hade egentligen presterat på topp under hela mitt liv. Det hade gett mig ett bra självförtroende. Jag visste att jag var en duktig målvakt.
– Jag tror inte att jag upplevdes som kaxig utan jag litade på mitt spel samtidigt som jag inte tänkte så mycket.

Kim Martin Hasson jublar efter att OS-bronset säkrats. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

KASTADES IN I SEMIFINALEN

Det är så mycket annat kring ett OS än bara hockey, men det här var ingenting som störde tonåringen Kim Martin Hasson.

– Klart att jag gick och målade naglarna, klippte mig och allt sådan vi kunde göra i OS-byn. Vi var en äldre grupp och inte många som var i min ålder. Då blev det att jag anpassade mig efter dom.
– Tjejerna i laget kunde säga ”Kim, nu får du haka på oss”. Så blev det också och det var aldrig så att jag gick ut och gjorde saker själv. Laget såg till att jag gjorde rätt grejer, säger målvaktsstjärnan med ett skratt.

OS-turneringen var inte bara en framgång för att Damkronorna vann en bronsmedalj, även spelet i flera av matcherna var riktigt bra.

– Det var alltid jämt mot Ryssland som vi spelade mot i öppningsmatch. Det brukade bli 3-2 varje gång vi möttes och så blev det då med. Efter det mötte vi Kazakstan och vann med 7-0. Det var en relativt lätt match, men jag fick i alla fall göra några räddningar. Efter det förlorade vi mot Kanada med 11-0.
– I semifinalen mötte vi USA. Då fick jag stå, vilket var en liten chock för mig eftersom jag var med för att se och lära. I grundserien hade jag bara spelat mot Kazakstan. Jag tänkte att ledningen ändå trodde att vi skulle förlora eftersom det är ganska tufft att spela mot USA och Kanada och då ville vila Annica till bronsmatchen.
– Det blev bara 4-0 mot USA, vilket på den tiden var ganska bra siffror. Sedan blev det bronsmatchen och det var innan den ”Lillen” ställde den där frågan. Han kanske kände att det var dags för ett generationsskifte. Finland var i alla fall storfavoriter, vilket gjorde att vi som ”underdogs” kunde komma in med ett annat lugn.
– Det var en jäkla kämpaglöd och jag skulle säga att vi både 2002 och 2006 hade väldigt bra grupper med ledande spelare och bra sammanhållning. Det tror jag gjorde att vi båda gångerna vann medaljer.

Är den här medaljen egentligen större för damhockeyn i Sverige än silvret i Turin 2006?
– Det här var egentligen startskottet. Vi hade inte tidigare vunnit någon medalj och när vi blev ditskickade blev vi kallade blåbär. Ingen förväntade sig att vi skulle göra någonting på OS, så jag tror absolut att medaljen blev en milstolpe.

KNEP SENSATIONELLT SILVER

Tankarna inför OS 2002 var att inte Damkronorna ens skulle få åka till turneringen.

– Nej, inte efter den svaga turneringen landslaget gjort i Nagano 1998. Vi var tvungna att inför Salt Lake City göra bra resultat på fys-testerna för att få åka. Det här kom dessutom ganska tätt inpå att vi skulle åka, men vi fick till slut åka.

Vid OS 2006 vann Sverige silver efter att ha högst sensationellt slagit ut USA i semifinal efter straffar.

– Där kände jag inte heller den där pressen. Jag var fortfarande ganska ung (20 år) men ändå stabil och trygg. Dessutom hade vi en väldigt bra grupp där också. Vi hade haft många träningstimmar nere i Landskrona innan den turneringen. Timmar som gjorde att vi stärktes som grupp.
– Där började vi också gruppspelet bra och vann mot Ryssland igen, men nu med 3-1. Den matchen stod jag och i andra matchen mot Italien (vinst 11-0) stod Cecilia Andersson. Efter det mötte vi Kanada i gruppspelet (1-8). Sedan kommer vi till semifinalen där vi fick möta USA.

Hur ser du tillbaka på den matchen?
– Vårt mål var att göra en väldigt bra match. Jag minns att (Maria) Rooth och dom andra tjejerna sa att vi faktiskt kunde vinna. Det här fick vi inpräntat. Jag minns att bland annat Pernilla Winberg sa ”shit, vi kan faktiskt vinna”.
Det tog ett tag innan polletten trillade ner, men kvällen innan fick vi den här känslan att vi faktiskt kunde vinna.

Segerjubel från OS 2006. Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån

BLEV HJÄLTE

USA tog ledningen i matchen med 2-0 efter mål av Kristin King och Kelly Stephens.

– Jag kände ändå att vi fortfarande var med i matchen. Sedan gjorde Rooth 2-1 och ganska snabbt efter det även 2-2. Då började USA bli lite skakiga.
– USA hade väldigt många powerplay i slutet av andra perioden, till och med fem mot tre, utan att få in pucken. Dom missade till och med öppet mål. Då kände jag att det här kunde vara vår turdag och allt flöt på.
– I tredje perioden var det relativt lugnt ändå och vi hade det under kontroll. I sudden tycker jag att vi hade bättre lägen än USA. När vi kom in till straffarna kände vi fördelen av att ha en het målvakt jämfört med USA som kanske hade en skakig målvakt (Chanda Gunn) som inte hade fått så många skott på sig. Det gör faktiskt en väldig skillnad.

Sverige vinner sedan efter straffar. Maria Rooth och Pernilla Winberg blev tillsammans med Kim Martin Hasson straffhjältar. Det här kom också att bli en av Martin-Hassons bästa matcher i karriären.

– Jag tror att jag har gjort bättre matcher, mer räddningar och så vidare, men där och då gjorde jag en bra match vid rätt tillfälle.

Många pratar om drivet fanns i den här gruppen som vann silvret i Turin. Martin Hasson vill tillskriva dåvarande förbundskapten Peter Elander en stor del i det.

– Allting skapades på alla sommarlägren. Peter Elander var med 02 också, men fick inte vara med under själva turneringen. Sedan var han med hela vägen fram till 06.
– Det var mycket svett och många tårar under den här tiden, Bland annat var vi i Landskrona och körde under tre, fyra veckor i streck. Det var långa dagar med mycket träning. Man må säga vad man vill om Peter Elander, men han fick verkligen ihop ett lag. Han hade också en stor del i att vi hade succé med landslaget under hans år som förbundskapten.
– Det här gjorde att vi kom ihop samtidigt som vi i laget passade ihop. Ibland har man det flytet att alla funkar bra ihop och det gjorde vi. Dessutom var både spelare och tränare fruktansvärt bra ledare som gjorde att vi fick ihop gruppen.

HJÄLTEN – Kim Martin Hasson. Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån

VÄXTE UT TILL EN LEDARE

Var du också en av ledarna i gruppen?
– Fösta åren skulle jag inte säga att jag var det. Jag blev det mer och mer ju äldre jag blev. Framförallt bidrog jag med en trygghet i mitt spel och att jag var lugn, positiv och oftast glad. Däremot var jag inte lika bra på att prata som våra ledande spelare.

Gick du in till matcherna med målet att du skulle ge laget chansen att vinna matchen?
– ”Gunsan” (Gunilla Andersson-Stampes) och Erika Holst frågade alltid ”Kim, ska du hålla nollan idag, är det någon idé att spela” (Skratt). Jag försökte alltid kriga på varje puck och göra mitt.

Det pratas om din fokusering på att verkligen ta alla puckar även om det inte var så snyggt alla gånger.
– Precis. Jag var nog en spelare som litade mycket på min spelförståelse och jag gav mig aldrig. Så var jag även träningarna. Det var verkligen att ingen puck fick gå in. Jag älskade att träna på det sättet.

FICK SPELA VM PÅ HEMMAPLAN

När Damkronorna kom hem till Sverige efter OS i Turin fick laget ett värdigt firande med svenska folket.

– Min bror spelade i Italien då och var där på OS. Dessutom var pappa där.
– Sedan blev det väldigt stort då vi kom hem och blev firade tillsammans med herrarna på Medborgarplatsen. Samtidigt blev det här verkligen ett uppsving för damhockeyn.

Vilken skulle du säga är din stora VM-turnering?
– Det var jättehäftigt att vinna VM-brons här hemma i Linköping. Det var Sveriges första. Sedan vann vi brons i Winnipeg 2007. Vi hade många guldår där det gick väldigt bra för oss.
– Sedan tappade vi några av ledande spelarna och det blev ett generationsskifte. Vi var tvungna att börja om på något nytt. Där tappade vi en del och sedan dess har vi inte vunnit någonting.

Hur upplevde du att spela inför hemmapubliken i Linköping 2005?
– Det var ganska mycket folk på matcherna, många skolor var inbjudna. Efter 2002, det blev inställt 2003 i Kina på grund av risken med sjukdomar (SARS-utbrott). Vid VM 2004 kom vi fyra och sedan fick vi vinna första VM-bronset -05.
– Jag gick ut gymnasiet samma år och jag minns hur kul det vara att få visa upp sig i landslaget på hemmaplan i ett VM. Då startade också i princip damhockeyn här i stan. Det är kul att fått vara med om att vunnit medalj här och fått upp intresset för Damhockeyn i Linköping. Å nu jobbar jag här (skratt).

Är det inte samma sak i Malmö nu, att damhockeyn har blivit starkare där efter VM 2015?
– Jo, så är det. Det är också därför vi vill att folk ska komma och kolla på våra matcher och få upp ögonen för Damhockeyn. Det spelas nu för tiden en väldigt bra hockey både i landslaget och i SDHL.

Kim Martin Hasson i Redhawks. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

SPELADE MED KILLAR

OS-säsongen 2010 spelade inte Kim Martin Hasson någon damhockey utan hade fokus på att spela med killar.

– Jag spelade med Malmös J20 (killar). Det blev väldigt få matcher och jag satt mest på bänken.

Hur påverkade det här dig inför OS?
– Jag gjorde egentligen samma resa och upplägg 2006 och tyckte att det fungerade jättebra. Jag tänkte att det skulle fungera bra den här gången med.

Om du ser till din första OS-turnering 2002 till din sista som spelare 2014 i Sotji, hur skulle du säga att OS som arrangemang utvecklats?
– Intresset är större, men annars känns det väldigt lika. Det är en OS-by, invigning… Sedan är det såklart så att hockeyn förändras.
– Teknologin och allt med ”fancy” har utvecklats, men annars är upplägget i princip den samma.

FICK SPARKEN – AV LEIF BOORK

Vilket är ditt roligaste minne vid sidan av hockeyn under dina fyra OS-turneringar?
– Vi var faktiskt och kollade på väldigt lite andra sporter och jag var aldrig iväg och såg någon svensk vinna guld. Vi kollade curling och någon gång skidor.
– Det är väldigt kul att åka ut och titta på andra tävlingar och det är synd att vi inte fått mer tid för det. Jag hann inte ens med att se något annat än hockeyn då jag var expertkommentator i Sydkorea.
– Givetvis var vi alltid och kollade på hockey. Bland annat var vi 2002 och tittade när Sverige mötte Vitryssland. Det kanske inte är något roligt minne, men samtidigt något jag aldrig kommer att glömma.

Om vi vänder tillbaka till din karriär vid sidan av Damkronorna, du gör först fyra säsonger i AIK.
– Jag fortsatte i AIK fram till det att jag gick ut gymnasiet. Det var samma säsong som jag jag spelade i Malmö (2006).
– En av säsongerna var jag även i Hammarby, men där fick jag sparken av ”Boorken” (Leif Boork) eftersom jag var tjej. Efter det valde jag att åka ner till Malmö. Där jag blev väldigt väl omhändertagen. Det var också därför jag valde att komma tillbaka till Malmö 2010 där hade jag Roger Öhman som tränare.

Kim Martin Hasson och Leif Boork. Foto: Andreas Fröberg/Bildbyrån

Kim Martin Hasson trivdes också väldigt bra under sina år i AIK.

– Ja, den tiden var jättebra. Vi var väldigt framgångsrika. Vi vann två SM-guld och två EM-guld. Vi hade väldigt bra spelare i den gruppen och sjukt roligt ihop. Man kan aldrig tvinga någon att hänga med någon annan, men ibland har du turen att hitta spelare som klaffar med varandra och så var det då.

BLEV TJAFS – FÖR ATT HON SPELADE MED KILLARNA

Nu ville Martin Hasson spela med killarna i AIK också, men även där blev det så småningom kalla handen.

– Jag spelade med killarna någon säsong i AIK innan det blev tjafs. Problemen har aldrig varit spelarna eller tränarna i lagen utan det har alltid kommit från högre positioner att tjejer inte ska spela med killar.

Fick du någon gång någon motivering till varför du eller tjejer överhuvudtaget inte skulle spela med killar?
– Nej, inte mer än att jag var tjej och tog en killes plats. Man kan väl säga att jag var för bra, säger Kim Martin Hasson med ett leende.

Kim Martin Hasson vann SM-guld med AIK. Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån

Hur tog du det här med att inte få spela med killar för det måste ha varit ganska tufft eftersom du då inte fick chansen att spela och utvecklas på den nivån du ville?
– Jag tyckte framförallt att det var tråkigt. Det var aldrig någon som sa att jag var för dålig utan det var, som jag sa, för att jag var tjej och tog en plats för en kille.
– Jag ville ändå fortsätta spela med killar, men jag minns inte riktigt hur möjligheten till Malmö dök upp. Det kan ha varit Peter Bohlin som var med i Damkronorna som hjälpte mig dit. Min bror var inte heller i Malmö då utan han kom dit 2010. Under första året i Malmö bodde jag för övrigt hemma hos ”Katta” Timglas.

KOM IN PÅ COLLEGE

I Malmö fick hon även chansen att träna med A-laget som då låg i Hockeyallsvenskan.

– Det var kul. Framförallt, att ens bli tillfrågad var väldigt häftigt. Där var det inte heller några konstigheter hos någon spelare eller tränare.

Efter första säsongen i Malmö väljer Kim Martin Hasson att tacka ja till ett ”full scholarship” från University of Minnesota-Duluth.

– Rooth och Holst hade gått där. Det var också anledningen till att jag inte fick spela en match med Malmös herrar 2006. Hade jag spelat professionell hockey så hade jag inte fått åka över. Därför var också anledningen till att jag var tvungen att tacka nej till att spela med herrarna kvällen innan den matchen för fyra år på college var verkligen något jag ville uppleva.
– Elin Holmlöv och jag åkte över dit samtidigt. Senare kom även Jenni Asserholt och ”Pilla” (Pernilla Winberg) också dit.

Kim Martin Hasson på college. Foto: Arkivbild

Hur tajta var du och Elin Holmlöv innan ni åkte över till Minnesota?
– Vi hade spelat tillsammans i AIK så vi kände absolut varandra, men vi blev väldigt tajta där över. Vi gick i samma klasser hela tiden och bodde ihop. Vi umgås fortfarande till och från.
– Utbildningen var också bra. Jag pluggade ”business marketing” och det är ungefär samma sak som jag håller på med nu. Sedan kommer jag inte ihåg så mycket från min skolgång, men någonstans i huvudet sitter det väl kvar något (skratt).  Det var i alla fall häftigt att kunna spela hockey och samtidigt få en utbildning. Det hade varit väldigt mycket pengar om jag skulle betalat den.
– Där fick jag också känna på hur damhockeyn ska vara med väldigt bra förutsättningar. Vi fick inte tjäna några pengar, men vi hade is-bad, pool, fysio och schyssta omklädningsrum, något som jag inte hade fått uppleva andra ställen. Även om vi inte var proffs så kände jag mig som ett.

BERÄTTAR OM ÄTSTÖRNINGARNA

Utvecklades du mycket som målvakt under den perioden?
– Första säsongen var det ganska hård konkurrens. Jag delade målvaktsjobbet med en tjej, Riitta Schäublin, men det gick ändå ganska bra den säsongen. Vi förlorade dock finalen, men andra säsongen vann vi och jag utsågs till topp tre av bland alla collegespelare, men vann inte priset. Jag blev även MVP i slutspelet den säsongen.
– Även om det var en bra säsong så började redan där lite av ätstörningarna. När det började blev varken college eller OS lika bra.

Vad tror du ätstörningarna bottnade i?
– Jag gick upp i vikt lite första åren och sedan ville jag gå ner igen. Sedan blev det att jag gick ner mer och mer.

Hur illa var det då du hade det som jobbigast?
– Min mera normala vikt var 72 kg, men jag var nere under 60. Det här gick jag ner succesivt. Sedan tog jag hjälp efter OS 2010. Familjen och alla runt om mig höll på ganska längre och pratade med mig om det här.
–  Sedan var det på ett landslagsläger som jag sa att jag hade väldigt ont i magen. Då hade förbundskaptenen Niclas Högberg erfarenhet från det här med ätstörningar. Både han och jag sa då att det var dags att ta hjälp.

Var du någonstans i bakhuvudet medveten om att du hade ätstörningar?
– Ja, det var jag, men jag vägrade att inse det, men på landslagslägret… Det var droppen eftersom jag hade så pass ont i magen. Då hade allt gått för långt. Det här var i november och OS skulle gå i februari.  
– Så här i efterhand är jag sur på mig själv eftersom jag antagligen hade kunnat spela ett lika bra OS som både 2002 och 2006. Jag var inte dålig 2010, men jag var inte på topp när det gällde fokus, kraft och så vidare.

Kim Martin Hasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

FÖRBJÖDS FRÅN ATT SPELA

Kim Martin Hasson gick alltså på University of Minnesota-Duluth när det här började, men det var inga där som talade i negativa termer om vikt eller liknande.

– Nej, det var ingenting därifrån. Allt kom från mitt eget huvud och sedan förbjöd man mig att spela hela det året på college. Jag spelade i princip inte alls mitt sista år där eftersom dom ville att jag skulle bli frisk. Jag var med och tränade, men inte speciellt mycket.
– Vi har ännu inte pratat om det här med ätstörningar i Linköping, men vi har haft uppe det här med kostlära. Däremot borde vi alla prata mer om det för jag tror att ätstörningar är vanligare än man tror.

Det var även på college Kim Martin Hasson träffade sin man Jay Hasson som hon idag lever med hemma i Linköping. Tillsammans har dom dessutom sonen Reilly.

– Det var under mitt andra år där så det är ett tag sedan nu. Han kände en i mitt lag eftersom dom kom från samma stad.
– Vi hade bortamatch och han åkte med hennes familj och släktingar för att se på matchen. Sedan blev vi insnöade på ett hotell så ingen av oss kunde åka därifrån. Vi hade vunnit matchen så coachen sa att vi kunde fira eftersom det var ett tag till nästa match. Då hade vi fest. Alla satt på hotellrummet och snackade skit och då kom första snacket mellan oss. Sedan var det kört, säger Kim Martin Hasson med ett leende.

Hur fick du med honom till Sverige?
– Det blev först att jag flyttade till Ryssland. Efter det ville jag avsluta min karriär i Sverige. Då sa han att han ville flytta med.

Är ni ofta över till hans hem i USA?
– Vi försöker flyga över två, tre gånger om året. Nu blir det lite dyrare då Reilly har fyllt två år. Vid jul vartannat år, i maj och någon gång i september brukar vi i alla fall försöka över till USA.

HAMNADE I RYSSLAND

Kim Martin Hasson spelade alltså en säsong i Ryssland där hon spelade för Torpedo Dmitrov tillsammans med bland andra Elin Holmlöv och Danijela Rundqvist.

– Det var väldigt annorlunda, säger 32-åringen med ett leende och fortsätter:
– Vi hade absolut inte samma förutsättningar som vi hade haft i USA. Det var ganska ryskt… (skratt). Dmitrov är en väldigt liten stad, men hade ett bra hockeylag. Det här var första gången jag tjänade bra pengar på min hockey. Jag kunde till och med lägga undan lite. Annars har jag inte tjänat speciellt bra under karriären.
– Vi var fem utlänningar i laget, men bara tre fick spela. Coachen kom och sa ”vacation Kim” varje gång jag inte skulle spela. Det blev ändå ganska mycket matcher och vi fick vinna ryska mästerskapet och EM-guld.
– Jag tycker att det var en väldigt häftig upplevelse och hade nog kunnat stanna en säsong till precis som Elin gjorde. Det var bra där. ”Dani” var där, Elin likaså och Frida Nevalainen spelade i ett annat ryskt lag, men det fanns inget att göra i Dmitrov förutom hockeyn, vilket var lite segt.

Ryska spelarna var inte heller alltid superförtjusta över att ha tre svenskor i laget.

– Det blev att vi svenskor var lite mer favoriter. Tränaren var väldigt hård. Efter träningarna kunde spelare sitta och gråta efter att han skällt ut dom, givetvis då på ryska. Vi satt i omklädningsrummet och ibland såg vi någon gråta. Då sa vi till varandra ”Okej, nu är det något som vi inte ska förstå”. 
– Man kan väl säga att det var väldigt hårt och mansdominerat.

Efter tiden i Ryssland valde landslagsmålvakten att flytta hem till Sverige och spela för Linköping under tre säsonger.

– Jag var sugen på att komma hem eftersom jag närmade mig slutet av karriären och ville stadga mig så Jay och jag kunde flytta ihop. Samtidigt hörde Linköping av sig.

FLYTTADE TILL LHC

Var det en ren värvning?
– Ja, så var det. Jag kände också att Linköping är en klubb som satsar på damhockey. Det kändes bra samtidigt som jag inte var jättesugen på att flytta tillbaka till Stockholm. Jay var inte heller så sugen på Stockholm eftersom han kommer från en mindre stad.

Kim Martin Hasson blev mästare igen i LHC. Foto: Andreas Fröberg/Bildbyrån

Det har blivit två SM-guld för Kim Martin Hasson även i Linköping.

– Ja, precis. Det var ungefär samma känsla som med AIK. När jag spelade med AIK var M/B dom stora favoriterna, men ena gången slog vi ut dom i semifinalen och Limhamn i finalen. Vi blev lite som ”underdogs”.
– Det var samma här i Linköping, men då var Modo dom stora favoriterna och vi slog ur underläge. Andra SM-guldet, då var vi mer favoriter. Det var samma sak i AIK.

Varför valde du att sluta 2015?
– Jag var sugen på att ha en familj samtidigt som jag inte blev speciellt rik på att spela hockey. Jag kände att det var dags och motivationen var inte densamma. Dessutom hade jag upplevt nästan allt inom hockeyn.

BLEV SPORTCHEF

Nu börjar pengarna komma in lite mer i Damhockeyn, kan du känna att du kom fram i fel generation när det gäller just den delen?
– Ja, absolut. Dessutom finns nu Stålbucklan och U18-landslaget. Trappstegen är mycket bättre än att som 14-åring direkt komma upp i A-landslaget. Nu funkade det bra för mig, men det kan också vara ganska krävande för en 14-åring att behöva prestera på OS och VM. Trappstegen som är idag gör allt mycket enklare.
– Det är helt andra förutsättningar idag, men det är även kul att fått vara med om historien eller vad man ska kalla det.

Varför klev du in i sportchefsrollen och vad är du mest stolt över att ha genomfört eller presterad där?
– Jag hade precis avslutat min karriär. Johan Bunnstedt blev sjuk och jag fick en förfrågan att ta över. Jag älskar fortfarande hockeyn och jag kände att det var mitt sätt att ge tillbaka och kunna bidra genom att försöka göra så tjejerna får bättre förutsättningar.
– Det jag är mest stolt över är att jag fått ett bra betyg av spelarna. Då känner jag att jag ändå har gjort något värdefullt och fått vara med och bygga vidare på det som redan var påbörjat här i Linköping. Idag har vi bättre förutsättningar och det har framförallt blivit ännu bättre för tjejerna.

Kim Martin Hasson är nu i stället sportchef för Frölundas nystartade damlag samt är expert på Discoverys hockeysändningar under OS. 

Kim Martin Hasson som expert under OS. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

TV: Vad kan vi förvänta oss av Damkronorna i OS?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 mars
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten