Kim Martin Hasson och Emma Söderberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Maxim Thore/Bildbyrån
Intervju

Experten Kim Martin Hasson om Emma Söderbergs prestation i premiären

ANNONS

Sara Grahn har vaktat kassen för Damkronorna genom hela OS-kvalet och har imponerat under säsongen i SDHL. På grund av ett positivt Covid-19-test blev hon kvar hemma i Sverige och i OS-premiären idag var det i stället Emma Söderberg som fick vakta kassen. Discovery-experten och den tidigare målvakten Kim Martin Hasson var efter matchen förtjust i Söderbergs insats.
–  Jag tycker att hon gjorde det fantastiskt bra, säger hon till Hockeysverige.se.

Damkronorna förlorade under förmiddagen premiärmatchen mot Japan med 3-1 och det var en tung förlust för laget som siktar mot att nå ett slutspel. En spelare som har lyfts fram efter matchen är målvakten Emma Söderberg, som utefter förutsättningarna, gjorde det bra i det svenska målet.

Själv var hon kritisk till sin egen prestation efter matchen och berättade för Radiosporten att det fanns ytterligare växlar att lägga i.

– Jag tycker att jag ger upp alldeles för mycket returer så jag är inte jättenöjd med min insats och tycker att jag kan göra det bättre. Jag kände att jag kunde gör många bra förstaräddningar, men i de räddningarna så gav jag upp de här returerna och om jag bara kan vara lite renare i min räddning kan jag hålla de. Då kan vi få en paus i spelet, vilket kan hjälpa utespelarna, sa hon.

Discoverys expert Kim Martin Hasson håller däremot inte med målvakten helt, och tycker att Söderbergs prestation var stark.

– Jag tycker att hon gjorde det fantastiskt bra, det var ju hennes första stora seniormästerskapsmatch och jag tycker att hon spelade med en trygghet och höll Sverige kvar i matchen. Hon gjorde en bra match och sen är det bara bra att hon är lite kritisk mot sig själv samtidigt som hon håller kvar i självförtroendet och känner att hon gjorde en bra match. Man kan ändå känna att man har saker kvar att jobba på.

“EMMA GÖR EN BRA MATCH”

Det bistra faktumet är att dagens förlust i förlängningen kan komma att innebära tuffar motstånd för Sverige om de tar sig till en kvartsfinal. Det är långt ifrån spikat ännu, men favoriterna till att sluta på första- eller andraplats i Grupp A är Kanada och USA.

De båda nationerna står allt som oftast för ett mycket tufft motstånd, vilket även kan innebära att Söderberg får än mer att göra än vad hon hade i förlust mot Japan.

– Det är roligt att spela sånna matcher och hon har ingenting att förlora, utan kan gå in i matcherna och spela ganska avslappnat. Sen är det klart att det blir mycket att tänka på. Man måste ha koll på vart returerna går med mera, men de är ganska roliga och i de matcherna kan hon verkligen bara gå in och spela sitt spel.

Tror du att det hade gjort någon skillnad om Sara Grahn varit med idag?

– Jag tror inte hon hade gjort särskilt stor skillnad i matchen idag, Emma gör en bra match och båda målen är snygga mål för Japans del. Sen tycker jag att det hade varit viktigt att ha med henne för sin erfarenhet och vad det kan innebära för de här yngre spelarna. Sverige har två riktigt bra målvakter och jag tycker inte att Ida Boman eller Agnes Åker är riktigt  där internationellt ännu. Om Emma behöver en vilodag så kan det bli svårare.

Emma Söderberg. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

“SLARVAR ALLDELES FÖR MYCKET”

Kim Martin Hasson tror att det finns ytterligare nivåer i det svenska laget och tycker att det fanns positiva sidor i prestationen, som laget måste ta med sig vidare i spelen.

– Jag tycker att laget börjar bra och det finns stunder i matchen där de ändå ser bra ut och har potential, men de slarvar alldeles för mycket framför allt i uppspelet. Vi såg två byten, där Sverige straffades väldigt hårt vid en av dem. Sverige får inte göra sånna misstag om de ska gå långt i den här turneringen och det är flera grejer som måste förbättras för att gå långt. Det man tar med sig för Sveriges del är att de hade bra boxplay och powerplay, vilket de får ta med sig och bygga vidare på, säger hon och fortsätter:
– Det var absolut tufft och det kan nu bli svårt för Sverige att vinna gruppen nu. Då kan man få svårt motstånd i kvartsfinalen om man tar sig dit. Det är absolut tufft, men det finns fortfarande möjligheter kvar.

Dagens förlust kan vara, som nämnt tidigare, ett steg mot en kvartsfinal där Damkronorna kan få desto tuffare motstånd. Kanada besegrade under morgonen Schweiz med 12-1 i en rejäl utskåpning till match. I OS-genrepet inför turneringen slog Schweiz Sverige med 5-0, och frågan som då dyker upp är: 

Hur ska Sverige kunna hantera ett sånt motstånd?

– Det är svårt att möta USA och Kanada. De är otroligt skickliga, spelar med mycket fart och Sverige har inte mött lag av den kalibern nu när de blev degraderade. Det kommer bli en stor skillnad fartmässigt för Sverige, men det är bara att göra det bästa av situationen, spela enkelt, hålla dem på utsidan och ta vara på chanserna man får framåt.

Vad tror du om Sveriges chanser i spelen?

– Jag tror det blir tufft att nå en medalj. Framförallt om man inte vinner den här gruppen så blir det otroligt tufft för att då ska man slå Kanada eller USA i en kvart, om det inte blir någon skräll i den andra gruppen. Sveriges grupp är inte lika bra, men den är otroligt jämn och det är svårt att spela sådana matcher. Nu måste de ta en match i taget och hoppas att de kan ta sig till kvartsfinal i alla fall.


TV: Tre Perioder om Damkronornas OS-Chanser

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch