TV: Nicklas Bäckström säsongsdebuterade – producerade direkt

En höftskada har förskjutit Nicklas Bäckströms säsongspremiär.
Men i Washingtons övertidsförlust med 5-4 mot Chicago gjorde han comeback.
– Allt kändes bra. Höften kändes bra, säger han till Washington Post efter matchen

Washington Capitals har ändå klarat sig bra utan sin svenska stjärna Nicklas Bäckström

Laget parkerar just nu på en andraplats i Metropolitan division, på målskillnad bakom New York Rangers.

Men oavsett så är det ett bra tillskott i laget att få in assistkungen Nicklas Bäckström, som direkt kom in och visade sin klass.

I den andra perioden såg vi någonting som inte var för första gången. Vid ställningen 0-0 fick Washington Capitals ett powerplay och då visade rutinerade duon Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström att gamla takter sitter i.

Svensken lämnade över pucken till T.J. Oshie som fann en framstormande Alexander Ovetjkin på bortre stolpen. Ryssen hittade, som vanligt, nät och det var hans 115:e mål i powerplay som har assisterats av Nicklas Bäckström.

– För att vara första matchen tillbaka och inget träningsläger, en väldigt lång process, så tyckte jag att han gjorde ett väldigt bra jobb, säger tränaren Peter Laviolette om sin svenska center till Washington Post.

NYTT REKORD FÖR OVETJKIN

Washington Capitals första mål i matchen blev också ett historiskt sådant.

Alexander Ovetjkin lyckades med målet tangera Dave Andreychuks rekord för antal powerplay-mål i NHL-historien. Det var mål nummer 274 i spelformen för ryssen.

Efter ledningsmålet skulle Washington falla ihop. Det blev sedan tre raka mål för Chicago i den andra perioden och bortalaget Washington fick jobba hårt för att komma tillbaka in i matchen.

Man lyckades också komma tillbaka till 3-3 i den tredje perioden.

Men när Alex DeBrincat sedan satte 4-3 till Chicago med fem minuter kvar av matchen kändes det avgjort.

Men med tre sekunder kvar av den sista perioden hittade Alexander Ovetjkin fram till Conor Sheary som kunde kvittera och ta matchen till övertid.

– Vet du vad som är bra med “Ovi”? Det där kvitteringsmålet, du ser hans känslor för spelet, och det är det som gör honom speciell. Han älskar ishockey. Så att kriga tillbaka och ta poängen, om du kollar på det igen så kan du se hur exalterad han var att kunna hjälpa laget och forcera en övertid, berättade Peter Laviolette för NHL.com efter matchen.

PATRICK KANE ANSLÖT TILL CELEBER GRUPP

I övertiden kunde Chicago samla sig och ta två poäng.

Det var backen Caleb Jones som satte avgörandet efter assist av Kirby Dach och Patrick Kane.

Det var Patrick Kanes andra assist i matchen. Det innebar att superstjärnan tog sig över 700 assist i karriären. Det finns i nuläget bara fyra andra aktiva spelare som har lyckats med den milstolpen.

Det är Joe Thornton, Sidney Crosby, Nicklas Bäckström och Ryan Getzlaf. Patrick Kane blev också den tredje spelaren i Chicagos historia att nå 700 assist, efter Stan Mikita och Denis Savard.

Matchfakta:
Chicago Blackhawks – Washington Capitals 5-4 (0–0), (3–2), (1–2), (1–0).
0-1 Alexander Ovetjkin (T.J. Oshie, Nicklas Bäckström), 1-1 Alex Debrincat (Patrick Kane, Dominik Kubalik), 2-1 Philip Kurashev (Kirby Dach, Caleb Jones), 3-1 MacKenzie Entwistle (Brandon Hagel, Jonathan Toews), 3-2 Daniel Sprong (Lars Eller), 3-3 Lars Eller (T.J. Oshie, Conor Sheary), 4-3 Alex Debrincat (Brandon Hagel, Dylan Strome), 4-4 Conor Sheary (Alexander Ovetjkin, John Carlson), 5-4 Caleb Jones (Kirby Dach, Patrick Kane).

TV: Tre Perioder om Lehners OS-nobb - blir det NHL-spelare i OS?