Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Inser att det nog var fel strategi - kommer ta dem till kval

Som jag skrev häromdagen var jag och spanade in seriens två formsvagaste lag under onsdagen. Västervik mot Troja/Ljungby där jag lade lite extra fokus på tabelljumbon och deras spel.

Med åtta raka förluster inför onsdagens match hade jag knappast några förhoppningar på champagnehockey från nykomlingens sida. Troja, som förra säsongen tog steget upp från Hockeyettan, har behållit stora delar av spelartruppen där man endast värvat ett par spetsspelare. Där ska man dessutom komma ihåg att truppen från Hockeyettan långt ifrån var den spetsigaste Hockeyettantruppen. Steget upp togs tack vare hårt jobb av en välsmord gnuggarmaskin som hittade vägar att vinna matcher den del av säsongen då det var som viktigast.

Senaste gångerna man tagit steget upp, säsongerna 16/17 och 07/08, har man varit mycket spetsigare som lag. Inte minst 07/08 där känslan var att man satt inne på spetskompetens i samtliga fyra formationer. Där blev även den hockeyallsvenska sejouren långvarig i form av sex säsonger i andraligan. Senast det begav sig blev det dock respass direkt, säsongen efter avancemanget.

VÄRVAT BREDDSPELARE

Synonymt för Trojas tre senaste avancemang är att man behållit många spelare från avancemangstruppen. Skillnaden den här gången är att Hockeyettantruppen består av färre spetsspelare än tidigare. Med färre spetsspelare som följer med upp i seriesystemet krävs det nyförvärv av klass för att krydda en Hockeyettantrupp. Det har man inte lyckats med.

Som jag ser det har sportchef Håkansson endast gjort två värvningar av hög kvalitét, centern Joakim Hillding och backen Dennis Fröland. Utöver de två är det inte mycket att hurra för där lagets enda utländska spelare, finnen Julius Vähätalo, i det närmaste får betraktas som flopp.

Joakim Hillding. Foto: Bildbyrån.

För att dra paralleller till avancemanget till Hockeyallsvenskan som jag var med om med Västervik säsongen 15/16 behöll även vi stora delar av avancemangstruppen. Hela 14 spelare tror jag vi var som fick följa med upp. 

Skillnaden mot Trojas lagbygge var att spelarna som värvades in var, i princip, ren spets. Eller vad sägs om namn som Jonas Fransson, Andreas Frisk, Emil Wahlberg, Fredric Andersson, Mats Frøshaug, Olle Liss, Nicolai Meyer och Conny Strömberg?

 Alla nyförvärv gick in och färgade, vilket starkt bidrog till att vi slutade på tredje plats premiäråret i Hockeyallsvenskan.

Förutom nämnda Hillding och Fröland är det mer av breddspelare Troja värvat inför säsongen. Spelarna var för sig är knappast dåliga, men man behöver minst två formationer som kan göra mål vilket man inte har i dagsläget. Att endast ha tre spelare som noterat tvåsiffrigt i antalet individuella poäng håller inte efter 18 omgångar. Kvällar när förstakedjan, med Hillding i spetsen, blir nedplockad av en skicklig motståndare eller bara har en dålig dag behövs det andra formationer som kliver fram. Det har Troja saknat.

LÄTT ATT VARA EFTERKLOK

Har Håkansson tänkt fel?

Inte nödvändigtvis då det är lätt för mig att sitta här och vara efterklok och peka med hela handen. Troja och Håkansson har säkerligen varit väldigt måna om att hålla nere utgifterna när man värvade ihop laget i våras/somras. Man visste helt enkelt inte hur framtiden skulle se ut med restriktioner och dylikt och värvade därför ihop ett lag med smal budget. Det får man givetvis ha respekt för även om man med facit i hand också inser att det förmodligen var fel strategi. Nu sitter man istället med en påse pengar redo att värva för samtidigt som det finns knapert med spelare på marknaden, och de som finns tillgängliga hellre väljer ett annat alternativ.

Att värva spelare som nykomling inför en säsong kostar ofta mer pengar just för att man är nykomling, framförallt om spelaren har anbud från andra lag i samma liga. Den enda konkurrensfördelen man då har är att lova eller locka med en större och/eller mer utvecklande roll. Där ska man dock veta att det inte är helt okomplicerat för spelaren att anamma en ovan roll högre upp i hierarkin. Ibland slår det väl ut och ibland gör det inte det.

Något som är än mer kostsamt, återigen med facit i hand, som nykomling och dessutom med en jumboplats i tabellen efter 18 omgångar är att försöka värva spets när man har sex poäng upp till säker mark. All tillgänglig spets på marknaden kommer med största sannolikhet ha andra intressenter.

Om jag tänker ur en spelares perspektiv som kanske står och väljer mellan ett slutspelslag kontra ett lag som ligger sist i tabellen känns valet ganska lätt om kontraktsförslagen skulle vara likvärdiga. 

Ska man ha en rimlig chans att kunna landa spetsspelare gissar jag att man måste lägga kontraktsförslagen ca 50 procent över sina ligakonkurrenters förslag för att spelaren ens ska vara intresserad.

LÖSNINGEN? ENORMT DYR

Det är en enormt knivig situation man har hamnat i. Frågan är vilken väg man väljer att gå framöver? Värvar man spets inom kort och hoppas skeppet vänder? Litar man på att spelartruppen ska lösa situationen och att man är tillräckligt starka för att kunna vinna play out i slutet av säsongen? Eller förstärker man laget precis innan transfer-deadline, när det förmodligen finns mer spets tillgänglig på marknaden, och därigenom stärka upp luckorna man har för att klara ett play out?

Det är en knepig sits man hamnat i där lösningen är enormt dyr om man vill undvika play out. Som jag ser det behöver man tre absoluta spetsspelare som man dessutom tvingas betala överpris för. Den vägen ser jag som osannolik i det här läget när man dessutom på kort tid värvat Romans Semjonovs, Arvid Degerstedt samt Oskar Lindgren.

Romans Semjonovs. Foto: Bildbyrån.

Jag tror att klubben, mer eller mindre, kommer köra på befintligt spelarmaterial för att sedan stärka upp det man tror sig behöva för att klara ett play out innan fönstret stänger. Säsongen kommer bli en stor prövning för både spelare, ledare och fans. Men om man lyckas behålla sin allsvenska status även efter säsongen tror jag man har lärt sig mycket på vägen och kommer stå bättre rustade framöver.

Jag vill poängtera att jag inte avundas situationen Troja hamnat/satt sig i. Oavsett nivå tär det på både psyke och humör att åka omkring och förlora i parti och minut. 

Och alla som följer Troja ser att avsaknad av spets är grundbulten till att man inte vunnit mer än man gjort.


TV: Är Rögle guldfavorit nu?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten