Tommy Söderström.
Foto: Stig Kenne
Bilden

"Han och Kent Forsberg stod och sågade mig i TV"

ANNONS

Till VM-turneringen 1998 var Tommy Söderström lovad att bli förstemålvakt, men tackade nej efter att ha svikits av Kent Forsberg i OS-turneringen några månader tidigare. Något som inte uppskattades av den dåvarande förbundskaptenen – eller av media.
– För det fick jag en jäkla massa skit av bland andra den där Claes Åkesson, minns Söderström.

Tommy Söderström är en av svensk hockeys största målvakter genom alla tider. Han vann inte mindre än tre SM-guld med Djurgården, men framför allt kan han titulera sig dubbel världsmästare.

– VM-guldet 1991 vann jag som tredjemålvakt bakom (Rolf) Ridderwall och "Pekka" Lindmark. Vi fick en del skador på målvaktssidan så jag spelade mot Kanada (3–3). Jag spelade sedan även i Canada Cup med ”Riddarn” och det tyckte jag var stort eftersom han alltid varit min idol.
– Det var 1992 som Expressen hade en helt svart sida efter halva turneringen, “Nattsvart Tre Kronor”.
– Jag var jäkligt sliten efter en lång säsong kommer jag ihåg. Vi hade spelat Canada Cup och en helt värdelös OS-turnering tidigare på säsongen. Dessutom hade vi gått till final med Djurgården.
– Jag och Peter Åslin delade på målvaktsjobbet i den turneringen, men mot slutet var det väl jag som fick stå dem viktiga matcherna.
– Vi vände den negativa trenden och vann till slut och den sommaren levde jag jäkligt högt på det guldet kan man väl säga.

Det finns en härlig historia om att du helst ville slippa se på en kvartsfinal i ett VM, är den sann?
– Jo, men den stämmer. Det var med Conny Evensson. Vi skulle gå och se när Schweiz spelade eftersom vi skulle möta dem i slutspelet. När grabbarna skulle gå i väg för att titta på matchen bad jag att få slippa. Jag gillar att spela hockey men är helt ointresserad av att titta på det.
– Nu gick jag liksom hela laget dit ändå, skrattar Söderström.

Vad hade Conny Evensson för styrka som ledare?
– Han var alltid lugn och sansad på en polare-nivå men ändå hela tiden distans till oss spelare. Jag gillade honom mycket och jag tror att han hade ett gott öga till mig med.

KENT FORSBERG BAD OM URSÄKT

Du spelade i två OS men hinner man njuta av att vara en svensk representant i en sådan stor tävling?
– OS i Albertville 1992 var helt kasst. Vi bodde i en egen OS-by med alla övriga hockeylag. Det gjorde att vi inte kunde komma ifrån och se på några andra sporter. Vi spelade var tredje dag eller något liknande. Det var mest bara en jäkla massa dötid. Sedan åt vi i ett uppvärmt tält utomhus… nej, det var inte kul.
– Vid OS 1998 blev jag förbannad på Kent Forsberg. Jag och Tommy Salo skulle dela på målvaktsjobbet och det hade gått jäkligt bra för mig den säsongen. Innan turneringen sa Kent att inge kan peta Söderström då han har varit så bra det här året. Men då OS började valde han Salo i stället som då fick stå alla viktiga matcher.
– Efter turneringen bad Forsberg om ursäkt och sa att jag skulle vara förstamålvakt i VM oavsett hur bra Salo var. Men jag tackade nej till spel i VM och för det fick jag en jäkla massa skit av bland andra den där Claes Åkesson… eller vad han heter. I alla fall stod han och Kent Forsberg och sågade mig i TV.

Värdesätter du SM-gulden eller VM-gulden högst?
– Det är fel att jämföra, eller rättare sagt det går inte att jämföra med varandra. SM vinner du med ett lag som du jobbat tillsammans med under ett helt år. VM spelar du under tre intensiva veckor. Jag uppskattar nog ungefär gulden likvärdigt men på två olika sätt, avslutat Tommy Söderström.


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken

Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln". Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL