Slog legendarens rekord – nu kan han bli historisk även i Sverige.
HockeyAllsvenskan

AIK:s Dalibor Dvorsky är en av världens största talanger: "Svenska folket tog mig in på ett fint sätt"

År 2013 kom en åttaårig pojke från Zvolen, Slovakien, till Stockholm med ett enda syfte: att spela ishockey. Dalibor Dvorsky har nu vid 16 års ålder redan etablerat sig som en av J20-seriens bästa spelare.

ANNONS

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)


Det tog ett tag.

 

Men nu har Slovakien fått fram sin gyllene generation av ishockeyspelare. Där vi kanske hittar den största av alla deras talanger i Sverige och AIK. 


År 2013 kom en åttaårig pojke från Zvolen, Slovakien, till Stockholm med ett enda syfte: att spela ishockey. Föräldrarna såg att det fanns något och ville ge sin son bästa möjliga chans att jaga proffskarriären. 

– Det var en stor uppoffring av dem och jag är glad att de gjorde det. Jag hoppas att jag kan återgälda det, säger Dalibor Dvorsky till hockeysverige.se.


Efter åtta år i Sverige har den unge talangen, som talar flytande svenska, hittat ett andra hem. 

– Jag kommer ihåg att det svenska folket tog mig in på ett fint sätt. Lagkamraterna och deras föräldrar var väldigt snälla mot mig från början så jag har bara bra upplevelser. Jag gillar verkligen att vara här.

 

Dalibor Dvorsky började sin svenska ishockeyresa i Tumba. Den snart 84-åriga förortsklubben skulle komma att forma en av de största talanger som Slovakien har fått fram.

– I Tumba fick jag verkligen möjligheten att vara på is väldigt ofta. Jag hade grymma tränare i Håkan Waerner och Tomas Storm. Jag tränade med dem mycket och jag älskade att vara på isen hela tiden, vilket jag fortfarande gör.

INTERNATIONELLA SUCCÉN

Trots att han har spottat in poäng i alla juniorserier han har spelat i var det få som visste vem Dalibor Dvorsky var för bara ett halvår sedan.

 

Det skulle komma att ändras.

 

I augusti tidigare år anordnades Hlinka Gretsky Cup där några av världens bästa juniorer under 18 år gjorde upp. Det slutade med en ren succé för det slovakiska laget som gick hela vägen till en final där man förlorade mot Ryssland.

– Ja, 04-kullen i Slovakien är riktigt stark och vi gjorde det rätt bra i Hlinka. Jag är glad att vi har den typen av grupp och jag hoppas bara att vi kan fortsätta köra. Vi kommer göra vårt bästa för att hålla det uppe. Slovakien gör många saker väldigt bra just nu. De har under-18 projektet och det är bara bra spelare i den åldersklassen.

 

Du gjorde mål mot Sverige?

– Ja, det var kul. Jag kände ett par grabbar i laget så det var roligt. På isen vill jag vinna men utanför så är vi riktigt bra kompisar.

 

Vad säger du om din insats i turneringen?

– Jag fick bra möjligheter från tränaren. Jag fick spela i en bra lina och i ett bra powerplay. Det var ett lagarbete, alla killarna hjälpte mig och jag fick många bra passningar för målen. Jag skulle säga att det var mest lagarbete men ja, det gick helt OK för mig.

 

OK?

Det är en viss underdrift skulle de flesta påstå. AIK:s slovakiska center gjorde, som tredje yngst i turneringen, tolv poäng på fem matcher. Endast supertalangen Matvej Mitjkov var bättre med tretton poäng. 


Slovakien under JVM 2020,Slovakien under JVM 2020, får Dalibor Dvorsky chansen i turneringen redan i år?


Som kronan på den unge slovakens verk så blev det också ett hattrick mot USA i en match som Slovakien vann med 5–2. Turneringen, som spelades på hemmaplan i staden Piestany, gav ringar på vattnet för Dalibor Dvorsky.

– Det var nog ett av mina största ögonblick som hockeyspelare att få göra det mot USA. Jag tror inte att så många visste vem jag var innan det.

SLOG LEGENDARENS REKORD

Dalibor Dvorsky hann, efter tiden i Tumba, med spel i Flemingsberg och Linköping innan han hamnade i AIK. Det var efter coronan kom som han valde att lämna Linköping för att flytta tillbaka till Stockholm.

– Jag saknade Stockholm och jag hade många av mina kompisar här samtidigt som det var ett speciellt år med corona.

 

Och mer speciellt skulle det bli. När han då skulle dra igång säsongen med AIK för ett år sedan stängdes Sveriges juniorserier ner med hänvisning till pandemin. Då valde Dalibor Dvorsky att flytta hem till Slovakien för att få spela hockey.

 

Där skulle han skriva historia.

 

Där spelade han som 15-åring i A-laget för HC Banska Bystrica. Bara en dryg halvtimme från där han växte upp.

 

Där lyckades han radera legendaren Marian Gaboriks rekord som yngste målskytt i den slovakiska högstaligan. Vid 15 år, sju månader och 18 dagar lyckades han hitta nät.

– Det var riktigt coolt. Att göra målet, det var roligt och jag är glad att gjorde det.

 

Se Dalibor Dvorskys historiska mål i spelaren ovan. 


Hur kändes det att slå Marian Gaboriks rekord?

– Han var självklart en grym spelare. Definitivt en av Slovakiens bästa. Det var en ära att slå hans rekord. Det var också riktigt coolt när han skrev till mig på Instagram efter matchen och gratulerade, det var roligt. Först kändes det som ett vanligt mål men sedan efter matchen, med alla kameror och intervjuer, det var nytt för mig och det kändes lite overkligt. Det var riktigt kul och jag njöt av det.

 

Det blev fyra poäng på 20 matcher för Dalibor Dvorsky i den slovakiska ligan. Med det också en kunskap om hur det är att spela mot män.

– Det var en stor utmaning för mig men samtidigt en bra erfarenhet. Att bara se männen i omklädningsrummet och på isen. De hjälpte mig väldigt mycket så jag kan bara säga bra saker om att vara där.


”ENDA SKILLNADEN ÄR VÄL SKÄGG"

En av sakerna man får leva med som en stortalang är att man allt som oftast är yngst. Det har Dalibor Dvorsky varit i i princip varje lag han har spelat i.

– I Slovakien var medspelarna i pappas ålder. I AIK känns det därför som att alla är i min ålder. Det har aldrig varit några problem utan jag har alltid blivit behandlad som en i gänget. Det känns inte annorlunda eller konstigt att vara yngst. Den enda skillnaden är väl skägg.

 

Den historiske talangen studerar på distans i Slovakien. Nu går han sitt andra år på ett fyraårigt sportgymnasium.

– Grejen är att jag har hängt på rinken konstant med andra spelare och mina kompisar. Vi hänger också utanför rinken så jag märker inte av det så mycket att jag inte går i skolan, socialt sett.

– Jag förbereder mig för examinationer i slutet på varje termin. Jag vill slutföra min gymnasiala utbildning, det är mitt mål med skolan. Sedan är mitt mål att satsa helt på hockeyn, så planerar jag.

 

Under säsongsstarten har Dalibor Dvorsky fått spela i AIK:s J20 lag, där han har fortsatt att skyffla in poäng. Nu är frågan när han får chansen att spela i klubbens representationslag.

– Just nu är jag i J20 och försöker göra mitt bästa för att få en möjlighet i A-laget. Jag gjorde två matcher med dem på försäsongen och jag kommer behöva jobba hårt för att få fler chanser. Det är upp till mig hur väl jag presterar.


Dalibor Dvorsky och Anton Blomqvist.Kommer Dalibor Dvorsky få chansen av Anton Blomqvist?


AIK sitter på en av världens bästa spelare född 2005. En spelare som även har möjligheten att bli den första i årgången att få spela i någon av Sveriges två högstaligor.
– Jag menar, under det senaste året i Slovakien så kändes det rätt bra på isen. Det är svårt att säga men om jag får chansen så måste jag bevisa att jag har verktygen för att vara där.

 

Tror du att du kommer bevisa det?

– Ja, jag tror att jag kan göra det.

TVÅ ÅR KVAR TILL DRAFT 

Med 185 centimeter och 86 kilogram underlättar det så klart, rent fysiskt, att kunna spela mot äldre spelare. För 16-åringen är det två år kvar tills dess att han är tillgänglig för att draftas av en NHL-klubb.

– Det är mycket tid kvar. Jag försöker bara fokusera på mig själv och på att göra mitt bästa hela tiden. Det är ett mål att bli draftad och jag hoppas att jag kan uppnå det. Jag hoppas att jag kan bli draftad så högt som möjligt, jag tänker inte på det så mycket.

– När draften väl är vill jag gå så högt som möjligt och jag kommer göra mitt bästa för att lyckas med det.


Vad är dina mål med den här säsongen?

– Den här säsongen är det att vara så bra som jag kan vara i J20-laget och självklart få spela ett par matcher i A-laget. Givetvis är det också ett mål att få vara med i JVM. Det är en dröm som jag har.


Dalibor DvorskyDalibor Dvorsky,

 

JVM spelas som vanligt över mellandagarna och årskiftet. Den här gången i hockeytokiga Edmonton och Red Deer, Kanada.

 

Slovakien, som har fått fram flera topptalanger samtidigt, har högt självförtroende.

– Först vill jag bevisa att jag ska vara med i laget. Jag tror att det kommer bli en tuff turnering men överlag har Slovakien som lag en bra chans och jag hoppas kunna hjälpa laget. Personligen kommer jag göra mitt bästa för att spela bra men jag tror att jag har chansen att göra någonting.

– Jag tror det, jag kommer göra mitt bästa för att göra det.

GYLLENE GENERATIONEN

Det var inte direkt i går vi såg en slovak som gick topp tio i draften. Den senaste gången var för 17 år sedan då backen Boris Valábik draftades av Atlanta Thrashers som nummer tio. 


Redan till nästa år kan det komma att ändras. Det finns då ett gäng vassa talanger som NHL-klubbarna suktar efter. Framförallt forwarden Juraj Slafkovsky och backen Simon Nemec.

– Juraj är grym och Simon också. De har bra chanser att plockas riktigt högt i draften. Jag är glad över att se Filip Mesar också. Det var riktigt kul att spela tillsammans och vi snackar ibland. De är bra spelare och vi hade kul utanför isen också.

– Juraj är i Finland med TPS A-lag, Filip och Simon är i Slovakien med sina respektive A-lag. Jag kollar på dem och hur det går i statistiken och sådant. Vi har kontakt och jag önskar dem all lycka i draften och hoppas att de går högt. Det är coolt med så många slovaker som har hög draft potential. Jag menar, vi har ett par killar som kan gå topp tio.

 

För den svenska hockeypubliken, som tappade två slovaker i Marek Hrivík och Peter Cehlárik inför säsongen, är Dalibor Dvorsky välkommen.

– Ibland pratar jag med Hrivik för att min tränare känner honom. Jag har träffat honom personligen ett par gånger. Det är en riktigt bra kille. En bra spelare, en av Slovakiens bästa centrar. Han var SHL:s bästa spelare förra säsongen och det är grymt bra. 


Marek Hrivík.Marek Hrivík imponerade på Dalibor Dvorsky när han vann SHL:s poängliga. 

 

Dalibor Dvorsky är inte helt olik Marek Hrivik i spelet. Det är två centrar som är starka på pucken och som kan dominera i den offensiva zonen. Men det finns också en svensk som den unge centern försöker lära sig av.

– Nicklas Bäckström. Jag gillar verkligen hans sätt att spela. Jag kollar på honom och Sidney Crosby. Jag gillar verkligen Bäckströms passningar och Crosbys puckkontroll och backhand. Jag kollar och ibland försöker jag göra något liknande i matcher.

 

I Nordamerika finns det i skrivande stund bara sju stycken spelare från Slovakien som sitter på ett NHL-kontrakt. En av dem är ligans äldsta spelare Zdeno Chára.

– Ja, han kommer aldrig sluta, skrattar Dalibor Dvorsky.


Den här artikeln handlar om: