Sök
Stefan "Skuggan" Nilsson.
Foto: Bildbyrån
Old School Hockey

"Guldet är det största jag varit med om – firandet var fantastiskt"

Stefan ”Skuggan” Nilsson är kanske den som ska gå under epitetet ”Mr Luleå Hockey”. Han debuterade i Luleås A-lag 1984 och gjorde sin sista elitseriematch 2004, alltså tjugo år senare. I dagens Old School hockey berättar Nilsson om europaäventyren, titlarna han aldrig glömmer och om tiden i Luleå Hockey.
– Jag hade fått betydligt bättre betalt i dom andra klubbarna än vad Luleå erbjöd mig, så det var inte för pengarnas skull jag flyttade hem, berättar ”Skuggan”, i dag general manager i samma klubb.

Totalt gjorde Stefan Nilsson sjutton A-lagssäsonger i Luleå och under tre säsonger provade han på proffslivet i Österrike och Schweiz. Vi fick även uppleva hans magiska framspelningar under tre VM-turneringar 1993, 1995 och 1997.

Men om vi ska lära känna spelaren och människan Stefan ”Skuggan” Nilsson får vi börja med att resa tillbaka till Luleå på 1970-talet, eftersom det var där allt började.
– Jag är så pass gammal att jag till och med spelade för IFK Luleå innan man slog ihop med Luleå SK och bildade Luleå Hockey. Det hette även Groko något år däremellan. Hockeyn har alltid varit stark här i Luleå. Efter att man byggde Delfinen (Ishallen) här i stan har hockeyn bara blivit ännu starkare.
– I början var även konkurrensen från fotbollen (IFK Luleå) stark och dom spelade i allsvenskan så sent som säsongen 1970. Nu är det i första hand hockeyn och till en viss del basketen som är starkast här uppe.

Stefan

Stefan "Skuggan" Nilsson. Foto: Arkiv

Fanns det en tuff rivalitet mellan Kiruna, Boden, Piteå och Luleå eller vilka kan man säga var storebror i Norrbotten då du växte upp?
– Visst fanns rivaliteten mellan klubbarna kvar då mellan Luleå och främst Kiruna och Boden. Idag är jag ute och reser en hel del och träffar mycket folk. Det jag upplever är att rivaliteten är borta numera och dom allra flesta klubbar jobbar för att få fram bra spelare som i sin tur kan komma att spela med Luleå i Elitserien.

Var det någon eller några av dina barndomskamrater som tog sig vidare upp till elitserien?
– Roger Åkerström och jag spelade ihop från juniorlaget upp till debuten A-laget. Man kan nästan säga att jag och Roger följt varandra åt hand i hand under hela hockeykarriären.

Hur fick du beskedet att det skulle bli debut med Luleå i elitserien?
– Det är många år sedan nu, närmare bestämt säsongen 84/85. Vi mötte AIK hemma i Delfinen (6-6) och jag fick hoppa in i slutet av matchen.
– AIK hade ett bra lag då med killar som Per-Erik Eklund och Peter Gradin, så det väldig nervöst minns jag. Framförallt var det Matti Ruismas avskedsmatch i Luleå och den känns speciellt kul att få varit med och spelat i. Just i den matchen gjorde Ruisma fem assists och jag själv åkte ut två minuter i slutet av matchen. Det var nog det som Freddy Lindfors, vår coach, kommer att minnas av min debut. 

Av 17 A-lagssäsonger med Luleå HF och 573 matcher i elitserien, är SM-guldet den absolut finaste upplevelsen du haft som spelare i klubben?
– Guldet är en ganska given etta och det är ett stort avstånd ner till det som kommer tvåa. Det är helt klart det största jag varit med om i hela min idrottsliga karriär. Dels hade vi ett fantastiskt bra lag och dels var mottagandet hemma på Kallax (Flygplatsen utanför Luleå) och firande ute på stan senare något helt fantastiskt.

Stefan

Stefan "Skuggan" Nilsson säsongen 1996/97 Foto: BJÖRN TILLY/Bildbyrån.


HYLLAR ”OSTEN” FÖR INSTÄLLNINGEN

Finaldramatiken säsongen 1995/96 präglades av tufft spel och mycket skador, men framförallt av ett mycket bra powerplayspel för Luleå signerat Stefan Nilsson. Luleås finalmotståndare Västra Frölunda drabbades hårdast av skador då både Petteri Nummelin och Stefan Larsson försvann.

Det var egentligen bara i den andra finalmatchen som Luleå hade problem. Första matchen vann Luleå hemma i Delfinen med 7-1. Returen vann Frölunda med 6-2 innan Luleå avgjorde finalserien genom två raka segrar med 3-2.
– Vi hade redan tidigt bestämt oss för att Luleå skulle bli etta och vinna SM-guld genom att vara bäst förberedda av alla lag i elitserien och genom att helt enkelt träna bäst. Lars ”Osten” Bergström, vår tränare, tillät inte att det skulle finnas några träningar där spelarna kunde vara loja, utan det var fullt fokus jämt.
– Det kunde vara riktigt hetsigt och tufft ibland på träningarna, men bara på isen. Efter träningarna tycke alla att det var roliga träningar och uppskattade att det var ganska tufft därute. 

Vilken betydelse hade er tränare Lars ”Osten” Bergström för den här framgången?
– Vi hade varit i SM-final redan 1993 med Lasse Lindgren och Freddy Lindfors som tränare, men ”Osten” tog upp laget till en helt annan nivå. Han fick klubben att jobba seriösare både på och vid sidan av isen. Till exempel blev bortamatcherna mer seriösa vid sidan av isen då det infördes sovtider och andra regler.
– Självklart hade vi väldigt bra spelare i laget, men just den här lite nya inställningen tror jag var avgörande.

Av alla ledare du haft i Luleå under åren vem har varit den som har betytt mest för din utveckling som hockeyspelare?
– Min pappa (Lars-Åke ”Bobban” Nilsson) som tränade mig fram till och med A-juniorerna. Pappa var tuff mot mig, men även mot dom andra spelarna i laget under träningarna och matcherna.
– Fast då vi kom hem pratade vi nästan ingen hockey alls utan vi hade alltid en bra distans till idrottandet och framförallt då hockeyn i hemmet.

Du flyttade inför säsongen 97/98 till Österrike för spel i Klagenfurter och senare till La Chaux de Fonds. Vad var det som lockade dig ut i Europa?
– Det var Bosman-tider och jag var i lite av en kontraktskonflikt med Luleå då. Jag förde en dialog med Luleå där det till slut bestämdes att jag skulle få åka ut i Europa och tjäna en hacka.
– Om SM-guldet var nummer ett i min karriär så var åren i Österrike, där jag också blev mästare, nummer två. Jag har aldrig ångrat att jag åkte dit och spelade utan jag och familjen trivdes fantastiskt bra där både på och vid sidan av isen. 

Robert Nordmark, Roger Öhman, Jan Mertzig, Christer Olsson och Örjan Nilsson fanns alla i Klagenfurter. Vilken status hade ni svenska spelare i klubben?
– Svenska spelare hade en väldigt hög status och klass i Österrike. Vi i Klagenfurter hade, båda åren som jag var där, ett bra lag som kanske skulle tillhöra toppen av lagen i Hockeyallsvenskan här hemma.
– Alla matcher var kanske inte av toppkvalité, men det var en rolig hockey som spelades där och det känns alltid kul att få chansen att göra mycket poäng.

Såg österrikarna det som en liten ära att klämma dit någon av er svenskar i sarghörnen?
– Det fanns inget sådant därnere, utan det var otroligt fina ledare och spelare som vi bemöttes av i Österrike och som fick hela min familj att verkligen känna sig välkomna dit.

Stefan

Stefan "Skuggan" Nilsson. Foto: Bildbyrån

”SCHWEIZ – ETT FELVAL”

Efter två säsonger i Österrike flyttar Stefan Nilsson och Roger Öhman till Schweiz för spel i La Chaux de Fonds, trots att Nilsson hade ett treårskontrakt med sin österrikiska klubb.
– Att spela i Schweiz var helt klart ett felval av mig. Österrikiska ligans regler skulle göras om och dom meddelade oss svenskar att en av oss behövde lämna klubben. Då hade den här schweiziska klubben redan hört av sig. Jag trodde att det inte skulle vara så stor skillnad mellan Klagenfurter och La Chaux de Fonds.
– När jag kom dit visade sig att La Chaux de Fonds var ett ganska dåligt lag och framförallt en ganska tråkig stad att bo i. Min familj flyttade hem tidigt den säsongen och även jag fick hemlängtan till Luleå och att få spela där igen.
– När jag kom hem säsongen 2001 var jag fruktansvärt spelsugen och det kom kanske att bli mitt bästa år som hockeyspelare. Jag spelade ihop med ”Jonte” Hedström och Anders Burström och det var en otroligt rolig säsong. 

Du har alltid tillhört Luleå här i Sverige. Har det aldrig funnits några spännande kontraktsförslag från andra klubbar i elitserien?
– Det har det absolut och främst då jag flyttade hem från Schweiz var det flera föreningar här hemma i Sverige som var heta och ville ha mig dit.
– Jag valde tryggheten före pengarna. Jag hade fått betydligt bättre betalt i dom andra klubbarna än vad Luleå erbjöd mig, så det var inte för pengarnas skull jag flyttade hem.

Är det för många idag som saknar en riktig klubbidentitet?
– Jag vill inte hänga ut spelare som byter klubb för pengarnas skull. Tvärtom kan jag till en viss del förstå dom som kan dubbla sin lön genom att hoppa runt bland lagen. Det går inte att jämföra hur det var när jag spelade i Luleå mot hur det är idag. Då vi kunde behålla samma spelare år efter år och bara krydda med några toppspelare från utlandet. 

Du draftades redan 1988 för Vancouver Canucks. Varför tog du aldrig chansen att sticka över och testa på NHL-spel?
– Vancouver var över tidigt och hälsade på mig här hemma i Luleå, men då satt jag fast i ett kontrakt med Luleå som jag helt enkelt inte kunde bryta. Sen hade vi en bra dialog i några år ytterligare innan Vancouver klippte banden för att dom antagligen inte tyckte jag var tillräckligt bra längre.
– Efter det var det aldrig aktuellt med spel där borta, men hade jag kunnat bryta kontraktet med Luleå tidigare hade jag nog tagit chansen.

Stefan

Stefan "Skuggan" Nilsson. Foto: Arkiv

Du var VM-spelare 1993, 1995 och 1997. Den sista av turneringarna var du dessutom lagkapten. Vilken av turneringarna har du idag närmast ditt hjärta?
– VM 1993 i München var väldigt bra arrangerat och det var även mitt första VM vilket gjorde att turneringen blev lite speciellt.
– Däremot var nog VM 1995 den största besvikelsen för vi hade verkligen velat vinna på hemmaplan. Men istället förlorade vi till Finland i finalen.

Alla tre turneringarna som du spelade i slutade med silver för Tre Kronor. Vilket år känns så här efteråt som det VM:et som Tre Kronor låg närmast ett guld?
– I Helsingfors 1997 spelades finalserien i bäst av tre matcher. Vi vann den första mot Kanada, men sen orkade vi inte riktigt att vinna en match ytterligare. Det måste jag nog säga är det silvret som var närmast att bli guld.
– I München förlorade vi till ryssarna som var riktigt bra i finalen och 1995 var faktiskt Finland det klart bästa laget så det var inget att snacka om. Deras ”knatte- kedja” med Jere Lehtinen, Saku Koivu och Ville Peltonen samt Jarmo Myllys i mål dominerade deras lag stort. 

Vilken Tre Kronor spelare har du imponerats av som ledare på och vid sidan av isen under dina tre VM-turneringar?
– Jag har träffat så många sköna personer i Tre Kronor men tyvärr har jag aldrig fått förmånen att spela tillsammans med Mats Sundin. Han lär ha haft alldeles speciella ledaregenskaper.
– Thomas Rundqvist var lagkapten under VM 1993 och han utstrålar en väldigt stor pondus och trygghet som spelare och ledare för Tre Kronor. Thomas kanske är den spelare som haft dom bästa ledaregenskaperna av dom jag har spelat med.

Var kommer förresten smeknamnen ”Skuggan” ifrån?
– Det har hängt i sedan jag var 7 eller 8 år gammal. Pappa jobbade på en idrottsplats och då följde jag efter honom än vad han gjorde. Då sa Åke Wikman, som var ledare i IFK Luleå, att jag följde efter pappa som en skugga. Det var därifrån namnet kom. 

Jag måste även fråga dig något om din spelstil. Du är känd för att vara nästintill genialisk i dina framspelningar. Är det något man kan träna upp eller är det bara något som finns där i ryggmärgen?
– Jag tror inte att man kan träna upp spelsinnet, det måste nog vara medfött. Däremot kan du säkert träna upp spelförståelsen. Det jag var väldigt noga med att träna när jag var aktiv var mitt passningsspel. Att verkligen försöka hitta passningsvägar och slå bra passningar som hittade fram till mina lagkompisar. Tyvärr tycker jag att det slarvas en hel del inom ungdomshockeyn vad det gäller just passningsspelet, men vi får hoppas på en bättring där.


TV: Lagen som gör upp om SM-guldet
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten