Wayne Gretzky och "Krobbe" Lundberg tar plats på Thelvéns lista.
Foto: Arkiv
Lista

Michael Thelvén listar de sex bästa forwards han mött

Under sin framgångsrika, om än korta, karriär så hann Michael Thelvén både spela med och mot mängder av stjärnor. För hockeysverige.se berättar Thelvén om de sex bästa forwardsspelarna han stötte på under karriären.

Michael Thelvén inledde sin hockeykarriär i Hammarby, men förknippas, med all rätt, med Djurgården. Där kom han att göra sex A-lagssäsonger innan han tog steget över till Boston i NHL. Mats Thelin från AIK stack över till Boston Bruins i NHL 1984. Året efter var det Michael Thelvéns tur att ta flyget över Atlanten för att hamna i tebjudningarna stad.

– Redan samma säsong som Thelin åkte över skulle jag egentligen åkt, men ”Benke” Broberg i Djurgården stoppade mig. Året efter kände jag mig verkligen redo för att åka och den internationella hockeyn har alltid passat mitt sätt att spela och jag såg verkligen fram emot att sticka över dit.

Hur bemöttes du av killarna i Boston Bruins?
– Första campen minns jag mycket väl. Det var runt femtio spelare på plats och jag tyckte att alla var ruskigt bra. Fyra eller fem av killarna var ju redan etablerade, men sedan skulle jag konkurrera med fyrtiofem killar om plasterna som var kvar. Jag fattade bara inte hur jag skulle klara av det. Hemma i Sverige var jag ju trots allt lite stjärna, men på campen var jag bara en okänd back bland alla andra. Ville jag vara kvar så var det bara att gå in och ta fighten för att få spela i NHL.

Vilken var din bästa NHL-säsong?
– Säsongen 1987/88. Över huvud taget var åren mellan 1987 fram till att jag var tvungen att sluta med hockeyn mina bästa

AVSLUTADE KARRIÄREN SOM 28-ÅRING  

Säsongen 1987/88 gick Boston till final mot Edmonton. Thelvén gjorde ett mycket bra slutspel och svarade för sex poäng på 21 matcher. Trots det och trots hans lagkompis, Raymond Bourque, fina spel gick Edmonton vinnande ur finalspelet med 4–0 i matcher.

– Vi var jäkligt bra men det var fel år och mot fel lag. Edmonton hade ett fantastiskt fint lag och jag minns att Esa Tikkanen var helt otroligt bra. Sedan var det Jari Kurri(Wayne)) Gretzky och (Mark) Messier.
– Den säsongen hade vi fått en center från USA:s OS-lag som heter Craig Janney. Han hade varit grymt bra under slutspelet och vann nästa alla tekningar som han tog. Dom tre eller fyra första tekningarna i finalspelet ställdes han mot Mark Messier som crosscheckade honom stenhårt över armarna varje gång. Efter det så såg man ingenting mer av Janney den säsongen utan han var väldigt anonym i finalspelet.
– Jag tror inte att folk förstår hur otroligt tufft det är att spela en final om Stanley Cup. Det var ett krig varje minut där ute på isen och ingen klev undan i närkampsspelet. Tufft men även väldigt roligt.

Redan 1989 tvingades Michael Thelvén avsluta sin karriär i förtid endast 28 år gammal.

– Tyvärr fick jag en spricka i knäskålen och en skada på en sena bak i knäet. Man gjorde skrapningar för att få ordning på det, men till slut fanns det inget ligament kvar och då var det dags att sluta.

Vilka har varit dom svåraste anfallarna för Michael Thelvén att få stopp på? Hockeysverige.se bad honom plocka ut sin topp sex.

LÄS VIDARE SOM MEDLEM

Logga in som medlem för att fortsätta läsa - helt gratis

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta läsa den här artikeln.
Du kan när som helst köpa till en Plus-prenumeration.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL