Lina Ljungblom.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Jag vill vara nöjd – skit samma vad andra tycker"

ANNONS
Lina Ljungblom fick sitt stora SDHL-genombrott förra säsongen. Flytten till MoDo lyfte talangens spel till nya nivåer – nu vill hon fortsätta frodas i Örnsköldsvik efter den tuffa tiden i HV71.
– Som hockeyspelare var det bra att jag flyttade därifrån. Jag har inte ångrat en sekund att jag gjorde det, säger Ljungblom till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Lina Ljungblom har under flera år setts som en av Sveriges stora framtidsnamn. Hett temperament, målfarlig och ett bra spelsinne. Samtidigt har 19-åringen från Skövde alltid gått sin egen väg. När hon som 17-åring fick chansen av dåvarande förbundskaptenen Ylva Martinsen i VM hade hon bara spelat en match i SDHL och fem slutspelsmatcher. Utvecklingsresan gick med andra väldigt, väldigt fort för henne.

– Jag läste det om det mycket utifrån, just det där du säger. Personligen tog det ganska lugnt ändå, berättar Lina Ljungblom för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag var så inne i mitt eget, i hockeyn, så jag fokuserade bara, som jag alltid gjort, på att bli bättre.

Lina Ljungblom tog också ett stort steg på isen då hon klev in i VM-laget. Tidigare hade hon spelat mestadels pojk och juniorhockey med killarna samt division 2 med Skövdes damer. Dessutom hade hon då spelat tre junior-VM.

– Jag hade spelat i U18 (landslaget) innan. Det var såklart ett stort steg från U18 till Damkronorna, men jag hade en trygghet i mig själv och visste vad jag kunde göra där ute på isen.
– Jag var med i Damkronorna för att jag var bra på att spela hockey och har alltid, som jag sa, känt mig trygg på isen. Även om jag spelat med Damkronorna eller ett division 2-lag… Klart att jag varit nervös och så där, men så fort jag kommit ut på isen har jag känt en trygghet.

Är du en trygg person i sig?
– Ja, det tycker jag att jag är. Jag får ofta höra att jag har båda fötterna på jorden. Jag känner mig trygg i mig själv och utstrålar nog det ganska mycket också.

Lina Ljungblom.

Lina Ljungblom. Foto: Ronnie Rönnkvist

TUFF TID I HV71  

Samtidigt som hon kom med till VM steg också förväntningarna på Lina Ljungblom.

– Det som nog egentligen påverkat mig mest är den press jag sätter på mig själv och inte den utifrån. Jag vill vara nöjd med mitt spel. Sedan kan det vara ”skit samma” vad andra tycker. På så vis har pressen utifrån inte påverkat mig så mycket faktiskt.

Inför säsongen 2019/20 skrev Lina Ljungblom på för HV71 efter att spelat med laget i slutspelet säsongen innan. Det blev 20 matcher, fyra mål och totalt fem poäng. Dessutom spelade hon några matcher med Skövdes J20-killar. En splittrad säsong som hon själv inte var nöjd med.

– Jag bodde i Skövde och pendlade till Jönköping. Den säsongen bröt jag nyckelbenet och var borta några månader. Säsongen var upp och ner. Jag spelade i ligans bästa lag som tog rekord i poäng och hade alla möjligheter till att vinna SM-guld.
– Som hockeyspelare var det bra att jag flyttade därifrån. Jag har inte ångrat en sekund att jag gjorde det.

"HITTADE TILLBAKA TILL MIG SJÄLV"  

Ny klubbadress blev MoDo.

– Jag hade haft en bra dialog med Björn (Edlund, tränaren) under många år och kände att jag ville hitta tillbaka till mig själv och tycka om hockeyn igen på ett annat sätt.
– Han ville satsa på unga svenska spelare, vilket var perfekt för mig. Jag kanske inte skulle få spela i ett topplag första säsongen, men jag skulle verkligen få ta ett stort ansvar och det kändes riktigt kul faktiskt, säger Lina Ljungblom samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende.

Många pratar om det genombrott du fick förra säsongen. Du fullkomligt öste in poäng. 14 mål och totalt 30 poäng på 33 matcher, men handlade det inte mycket om att du även hittade tillbaka till den gamla Lina Ljungblom?
– En ”kombo”. Dels hittade jag tillbaka till mig själv dels utvecklades jag. Jag kände vilken skillnad det blev då jag kom dit upp. Jag känner även inför den här säsongen att jag utvecklats under sommaren.

Lina Ljungblom.

Lina Ljungblom. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Hur har det varit att bo i Örnsköldsvik?
– Jättebra. Det är otroligt fint där uppe. Jag älskar snö så det har varit perfekt. Det brukar inte bli så mycket snö i Skövde faktiskt, säger MoDo-forwarden med ett skratt.
– Nu jobbar jag lite i restaurangen på Hägglunds Arena. Det kombineras bra så jag kan gå till hockeygymmet på mornarna dom dagarna jag vill. Det är mycket tid i ishallen, så är det.

Är du hockeynörd eller har du andra intressen vid sidan av?
– Det är mycket hockey. Under säsongen, har vi ledigt och det är SDHL-matcher så kollar jag på alla jag kan. Jag är inte lika intresserade av herrarna, men jag tycker att både dam och flickhockeyn i Sverige är väldigt kul att följa.

TEKNINGSSPECIALST: "TEKAT MYCKET MOT KILLAR"  

En av Lina Ljungbloms många styrkor är tekningar. Senaste säsongen slutade hon på drygt 63 procents vunna tekningar.

Vad är nyckeln till en bra tekning?
– Nu ska jag inte avslöja allt för mycket, men det är att gå in till tekningen med ett jävlar anamma. Jag har tekat mycket mot killar i mina dagar så jag tror att jag har mycket styrka med mig in i tekningarna.

Klarar du även att ligga på den nivån då du tekar i internationella matcher?
– Ja, det gör jag. Det är självklart jättekul eftersom dom i femman förlitar sig på att jag ska vinna tekningen. Jag har det med mig, att dom tror på mig. Även om det bara gäller en ”tek” så betyder det mycket för mig.

Hur tränar man tekningar?
– Jag vet inte riktigt. Vi tränar på tekningar ibland, men jag har inte tränat speciellt mycket på det. Jag skulle säga att det kommit av att jag tekat mycket i min ungdom. Under min tid i Skövde har jag i princip bara spelat center.

Vem är Sverige bästa tekare vid sidan av dig själv?
– Jag tycker (Sabina) Küller är svår att teka mot. Hon har mycket styrka bakom sig i tekningarna. Jag får nog ge det till henne.

Sabina Küller.

Sabina Küller. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer?
– Laget ska bli otroligt intressant att se. Vi har fått behålla i princip alla och vi har flera yngre spelare som har börjat få en del SDHL-säsonger med sig. Spelare som börjar bli bidragande i laget.
– (Kaitlyn) Tougas har jag spelat tidigare med i HV71 och vet hur duktig hon är. Hon kommer bidra med mycket. Vi kommer vara otroligt svåra att spela mot eftersom vi är starka och har en bra gemenskap i gruppen.

Hur ska du tygla ditt humör ute på isen?
– Jag har faktiskt jobbat lite på det. Vi har haft några mentala coacher i landslaget som jag haft kontakt med…

Har du alltid varit sådan som person?
– Ja, tävlingsinriktad har jag alltid varit, men jag ska nog lära mig hålla det på rätt nivå innan det rinner över. Alla har vi något som vi måste jobba på, så är det, avslutar Lina Ljungblom med ett leende.


TV: Josefin Bouveng om beslutet att stanna i Brynäs

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL